Το hoodie μπαίνει σε μουσείο
Lίγα είναι τα ρούχα εκείνα στα οποία μπορεί να διακρίνει κανείς μια κοινωνική, πολιτική ή φυλετική διάσταση. Μια νέα έκθεση μόδας προσπαθεί να εξηγήσει το γιατί.
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Λίγα είναι τα ρούχα εκείνα στα οποία μπορεί να διακρίνει κανείς μια κοινωνική, πολιτική ή φυλετική διάσταση. Και το hoodie είναι αδιαμφισβήτητα ένα από αυτά.
Μια νέα έκθεση μόδας εξερευνά την ιστορία του hoodie στη μόδα αλλά και την επιρροή του στην ποπ κουλτούρα και το street style.
Η έκθεση «Hoodie» στο Het Nieuwe Instituut στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, εξετάζει τον ρόλο του hoodie ως μια κοινωνικοπολιτική σταδιοδρομία και βυθίζεται στην ιστορία του μέσω φωτογραφιών, ταινιών, εγκαταστάσεων, μόδας, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων τεχνουργημάτων.
Η έκθεση «The Hoodie» εγκαινιάστηκε την 1η Δεκεμβρίου και διερευνά το hoodie ως βασικό στοιχείο στη σύγχρονη ένδυση, ως τάση και ως ένα must-have κομμάτι κάθε γκαρνταρόμπας.
Στέκεται, ωστόσο, και σε άλλους ορισμούς του: Ως ορισμός της ανισότητας, του εγκλήματος ακόμα και της παραβατικότητας.
Ιχνηλατεί τις απαρχές του hoodie από την εμφάνισή του από την Champion τη δεκαετία του 1930 ως τη σύνδεσή του με την άνοδο της κουλτούρας της παρακολούθησης των πολιτών, αλλά και τη συμβολική αξία του στην αλλαγή της στάσης απέναντι στο φύλο και, βεβαίως, στη συνεχή παρουσία του στην κουλτούρα του streetwear.
«Η έκθεση αφηγείται πολλές ιστορίες. Ιστορίες κοινωνικής ανισότητας, νεανικής κουλτούρας, υποκουλτούρας, αστυνομικής κτηνωδίας, ρατσισμού, ιδιωτικότητας, φόβου και στυλ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη περιγραφή της έκθεσης «The Hoodie».
«Είναι ένα ένδυμα που πυροδοτεί μια γκάμα συναισθημάτων, μεταφέροντας στον άλλο κάθε είδους κοινωνικές και πολιτισμικές ιδέες και αποχρώσεις, οι οποίες εξαρτώνται από το φύλο, τη γεωγραφία, την ηλικία, τη συμπεριφορά και την εθνικότητα αυτού που το φορά και, ταυτόχρονα, από τις προκαταλήψεις και τις πολιτικές απόψεις αυτού που το βλέπει».
Μεταξύ πολλών άλλων, εκτίθενται έργα παγκοσμίως γνωστών καλλιτεχνών και φωτογράφων όπως οι David Hammons, Campbell Andy και Devan Shimoyama.
Η έκθεση «Hoodie» ολοκληρώνεται στις 12 Απριλίου του 2020.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις