Μέγαρο Μαξίμου : Νέα στρατηγική μετά την αδιάλλακτη στάση της Αγκυρας
Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει πλέον έμφαση στην προσπάθεια διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας, βάζοντας ταυτόχρονα στο κάδρο και τη Λιβύη
Νέα στρατηγική μπροστά στην αδιάλλακτη στάση της Αγκυρας και την πρόθεσή της να δημιουργήσει τετελεσμένα στις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο χαράσσει ήδη το Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας.
Επειτα από το αδιέξοδο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει την επιχείρηση ενίσχυσης των συμμαχιών της διεθνώς, θεωρώντας ότι εντείνει τον μοχλό πίεσης στην Τουρκία αλλά και προς τη Λιβύη.
Η στρατηγική της Αθήνας
Σε κάθε διπλωματικό βήμα της η κυβέρνηση θέλει να αναδεικνύει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ωστόσο στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, όπως αναδείχθηκε χθες και στο Λονδίνο, παραμένουν ανοιχτά και τα τρία μέτωπα της τελευταίας περιόδου: η σύγκρουση για τις ΑΟΖ, με κορύφωση το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, καθώς και το Κυπριακό.
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει στραμμένο το βλέμμα στο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο, έστω κι αν ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε να ακολουθεί ρόλο Πόντιου Πιλάτου στο Λονδίνο. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εντατικοποίηση των επαφών με Κύπρο και Ισραήλ για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών. Για τις στοχεύσεις αυτές η κυβέρνηση θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, συγκαλώντας άμεσα το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Από την κυβέρνηση θεωρούν ως «δεδομένη» τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά δικαιώματά της, αντιθέτως θα τα υπερασπιστεί με σύνεση και αποφασιστικότητα.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών «υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα: το ένα είναι τι αξιώνει παρανόμως ένα κράτος, όπως η Τουρκία, το άλλο είναι τι κάνουν οι άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Αλβανίας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Ισραήλ».
Ολα αυτά, όπως τονίζουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο, «θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα».
Προς νέο γύρο προκλήσεων;
Εξάλλου ο Ερντογάν φέρεται ότι δήλωσε ανοιχτά στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είναι έτοιμος για συνομιλίες για την οριοθέτηση των περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου επί της αρχής του «δίκαιου διαμοιρασμού». Στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν η τουρκική πλευρά να ανοίξει έναν γύρο προκλήσεων και με αυτή την επιδίωξη.
Για την Αθήνα, στο κάδρο δεν βρίσκεται μόνη η Τουρκία, αλλά και η Λιβύη. Και είναι προφανές πως για την ακύρωση της συμφωνίας θα επιδιωχθεί κυρίως μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ασκηθεί πίεση στη Λιβύη, που απειλείται με αποσταθεροποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Ηδη κρίνονται υποστηρικτικές για την ελληνική γραμμή οι προειδοποιήσεις του εκπροσώπου του ΟΗΕ στη Λιβύη Χασάν Σαλαμέ για ένταση στο εσωτερικό της χώρας από το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία. Σύμμαχος στα επιχειρήματα της Ελλάδας θεωρείται επιπλέον η Γαλλία, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να εκφράζει ανοιχτά τη στήριξή του «στις δικαιολογημένες ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας».
Αλληλεγγύη στην Ελλάδα εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, αναφέροντας ότι παρακολουθεί «με ανησυχία τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο» και πως «η παραβίαση των διεθνών νόμων της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». Παράλληλα η κυβέρνηση μπροστά στη «διγλωσσία» των ΗΠΑ θα επιδιώξει να αναβαθμίσει και την ατζέντα των συνομιλιών στο επικείμενο ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.
Το προσφυγικό
Πάντως η συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ εστίασε επί ώρα και στις αυξημένες προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια, με τον Πρωθυπουργό να ζητάει πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν «σήκωσε» το θέμα της χρηματοδότησης από την Ευρώπη, ουσιαστικά για να στηρίξει το επιχείρημά του ότι δεν είναι ο μόνος που δεν τηρεί την κοινή δήλωση.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να ξεκαθαρίσει η Αγκυρα εάν η παραβίαση της συμφωνίας από την πλευρά της οφείλεται σε οικονομικούς ή γεωπολιτικούς λόγους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
- ΗΠΑ: Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει την άμεση απόσυρση από τον ΠΟΥ
- Καναδάς: Σχεδόν 50.000 νεκροί λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών από το 2016
- Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού πέταξαν τους Ισραηλινούς από τα σπίτια τους – Νέο χτύπημα των Χούθι
- Γάζα: 3 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη στην Μπέιτ Χανούν
- Γιατί ο Τραμπ απείλησε να καταλάβει την Διώρυγα του Παναμά – Τα συμφέροντα που διακυβεύονται
- Βασιλιάς Κάρολος: Δύο πασίγνωστες εταιρείες εκτός των βασιλικών προμηθευτών