Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Εντονη κινητικότητα και ανησυχία στην Αθήνα μετά τις διαφωνίες
Διάχυτη ανησυχία στην Αθήνα, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα τα επόμενα βήματά της ούτως ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεως και να «αφοπλίσει» την Αγκυρα
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, καθώς διαπιστώθηκε πλήρης διάσταση απόψεων στα «αγκάθια» που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Ερντογάν ακολουθεί τη λογική του «ανατολίτικου παζαριού», θέτοντας πολλά ζητήματα στην ατζέντα και προσδοκώντας να κερδίσει κάτι από όλα, ενώ επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, τα οποία θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα στην περιοχή. Οπως έπραξε δηλαδή με τη συμφωνία Αγκυρας – Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο, για την οποία η Αθήνα έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο διπλωματικών επαφών προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα.
Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ερντογάν φέρεται να εμφανίστηκε ανένδοτος, κάνοντας λόγο για «κυριαρχικό δικαίωμα» των δύο χωρών, ενώ δήλωσε πως οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της αρχής της «δίκαιης κατανομής».
Την ίδια ώρα, από την Αγκυρα ο υπουργός Ενέργειας έστειλε μήνυμα πως η Τουρκία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε «περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της» σε εναρμόνιση με το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε με τη Λιβύη.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι ΗΠΑ βρίσκονται σε σύγχυση απέναντι στην Τουρκία, ενώ οι Ευρωπαίοι φαίνονται διστακτικοί να πιέσουν εμπράκτως τον Ερντογάν και το ΝΑΤΟ να νίπτει τας χείρας του, προκαλεί διάχυτη ανησυχία στην Αθήνα, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα τα επόμενα βήματά της ούτως ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεως και να «αφοπλίσει» την Αγκυρα.
Στο πλαίσιο αυτό συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ δεν αποκλείεται -αν αυξηθεί η πίεση από την αντιπολίτευση- και η σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, την οποία ήδη ζήτησε το ΚΙΝΑΛ.
«Καταθέτουμε πολύ σύντομα στη Βουλή τη συμφωνία με Λιβύη»
«Πολύ σύντομα θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε από την Αγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο τούρκος υφυπουργός ανέφερε πως «είναι ύψιστης σημασίας το να στείλουμε το μνημόνιο στο κοινοβούλιο». Όπως είπε η έγκρισή του από το κοινοβούλιο είναι κρίσιμη, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο».
Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το «μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».
Γεωτρήσεις με βάση τη συμφωνία με Λιβύη
Νωρίτερα, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, η Τουρκία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε «περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της» σε εναρμόνιση με το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε προσφάτως η Άγκυρα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.
«Στο πλαίσιο της συμφωνίας (με τη Λιβύη), οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που θα δώσουμε σχετική άδεια, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές».
Ο Φατίχ Ντονμέζ υποστήριξε βέβαια ότι πρέπει πρώτα να εγκριθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών κι έπειτα να ξεκινήσουν οι έρευνες δυτικά της ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι «με το μνημόνιο με τη Λιβύη εμποδίσαμε όσους πήγαν να μας βγάλουν από την εξίσωση και από το παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει διεξάγει ήδη 4 γεωτρήσεις και προχωράει και για πέμπτη εστιάζοντας τώρα περισσότερο προς τα νότια της Κύπρου.
Εκτακτη σύσκεψη για Προσφυγικό
Η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι το μόνο επείγον ζήτημα για την κυβέρνηση, η οποία δείχνει να πιέζεται εντόνως και από τις εξελίξεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Ενδεικτικό των κρίσιμων διαστάσεων που έχει πάρει το ζήτημα και της ανησυχίας της κυβέρνησης είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να είναι ένα από τα θέματα που έθεσε στην κρίσιμη συνάντησή του με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η ελληνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με πληροφορίες, έβαλε στο στο τραπέζι το προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας πως η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της Αθήνας να περισυλλέξει πρόσφυγες και μετανάστες από τα παράλια. Η ακριβής απάντηση του τούρκου προέδρου δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο η σύγκλιση έκτακτης διευρυμένης σύσκεψης για το ζήτημα υπό τον πρωθυπουργό την Πέμπτη το πρωί γεννά ανησυχίες.
Συμμετοχή των αρμόδιων Επιτρόπων στη σύσκεψη
Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεχωριστή σημασία η συμμετοχή στην αυριανή διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτη Σχοινά και της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.
Να σημειωθεί πως ο νέος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και η Ίλβα Γιόχανσον πραγματοποιούν μίνι περιοδεία στην Αθήνα και στην Άγκυρα, ώστε να προετοιμάσουν τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Σχοινάς, είχε εξηγήσει πως ο στόχος των δύο επισκέψεων, σε Αθήνα και Άγκυρα, είναι να χτιστούν γέφυρες για την σύγκλιση σε μια μελλοντική συνεκτική συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου και η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις