Τουρκία : Εγκρίθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή η συμφωνία με τη Λιβύη
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την επικύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας με τη Λιβύη, το οποίο αφορά την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την επικύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας με τη Λιβύη, το οποίο αφορά την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το sigmalive.gr, η επιτροπή, υπό την προεδρία του βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Βολκάν Μπόζκιρ συνεδρίασε, συζήτησε και εντέλει ενέκρινε την επικύρωση του μνημονίου.
Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί διφορούμενη δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο.
«Εφόσον η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης είναι σταθερή και ισχυρή αυτή (η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ) θα προχωρήσει» αναφερόμενος στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης, του Φατίχ αλ-Σάρατζ η οποία όμως αμφισβητείται από τον διοικητή του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ.
Τον… χαβά του ο Ερντογάν
Πρόκειται για μια εξέλιξη, λίγο πολύ αναμενόμενη, αφού τόσο πριν, όσο και μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ο τούρκος πρόεδρος εμμένοντας στη σκληρή και αδιαπραγμάτευτη στάση του, χαρακτήρισε το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη ως «κυριαρχικό δικαίωμα» των δύο χωρών.
Όπως μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση TRT, ο Ερντογάν στη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό έθεσε για κατ’ ιδίαν για μια ακόμη φορά τη θέση της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έτοιμος για συνομιλίες αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας και πως οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της αρχής της «δίκαιης κατανομής».
Γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη
Μάλιστα, νωρίτερα, η Τουρκία σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, διαμήνυσε πως σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της -όπως υποστηρίζει- πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Στο πλαίσιο της συμφωνίας (με τη Λιβύη), οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που θα δώσουμε σχετική άδεια, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές».
Ο Φατίχ Ντονμέζ υποστήριξε βέβαια ότι πρέπει πρώτα να εγκριθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών κι έπειτα να ξεκινήσουν οι έρευνες δυτικά της ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι «με το μνημόνιο με τη Λιβύη εμποδίσαμε όσους πήγαν να μας βγάλουν από την εξίσωση και από το παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει διεξάγει ήδη τέσσερις γεωτρήσεις και προχωρά και για πέμπτη εστιάζοντας τώρα περισσότερο προς τα νότια της Κύπρου.
Ο Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα όσο και των Τουρκοκυπρίων. «Η αποφασιστικότητά μας συνεχίζεται» υπογράμμισε.
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε
- ΚΚΕ: Τίμησε τον Κώστα Βάρναλη με μια μεγάλη εκδήλωση-συναυλία
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης
- Έρχεται η… Legoland του Minecraft