Ο Τσίπρας σε βέρτιγκο: «Χτυπά» στα εθνικά θέματα για να ξυπνήσει τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε κώμα
Τον ΣΥΡΙΖΑ από το αντιπολιτευτικό κώμα επιχείρησε χθες να ξυπνήσει ο Αλέξη Τσίπρας, κάνοντας χρήση των εθνικών ζητημάτων, επιλέγοντας να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση, σε μία περίοδο με πολύ σοβαρές εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας
Τον ΣΥΡΙΖΑ από το αντιπολιτευτικό κώμα επιχείρησε χθες να ξυπνήσει ο Αλέξη Τσίπρας, κάνοντας χρήση των εθνικών ζητημάτων, επιλέγοντας να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση, σε μία περίοδο με πολύ σοβαρές εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Λίγες ώρες πριν το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε ενώπιον των βουλευτών του, στη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επιλέγοντας να σηκώσει το ελληνοτουρκικό ζήτημα πάρα πολύ ψηλά. Επιχείρησε να καλλιεργήσει το αίσθημα ασφάλειας προς τους πολίτες, όπου τη δεδομένη συγκυρία τα εθνικά ζητήματα χτυπούν κόκκινο και το ακροατήριο ακούει με περισσότερη προσοχή.
Η κυβέρνηση σε βέρτιγκο, εμείς στον δρόμο δίπλα στους πολίτες, δήλωσε ουσιαστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με ένα αίσθημα δικαίωσης προσπάθησε να εξηγήσει γιατί η δική του κυβέρνηση δέχθηκε αδίκως κριτική από τη ΝΔ, σε αυτό τον τομέα, όπως και στο προσφυγικό.
Η κίνηση αντιπολιτευτικής εκμετάλλευσης, σε μεγάλο ή μικρό βαθμό από την εκάστοτε αντιπολίτευση, αποδεικνύει αυτό που διαχρονικά παρατηρείται στη χώρα, ότι δηλαδή το έλλειμμα κουλτούρας του πολιτικού συστήματος να κινηθεί σε μία στρατηγική για τα εθνικά συμφέροντα και όχι για τα κομματικά.
Εν αντιθέσει με τον τρόπο αντιμετώπισης των διπλωματικών και εθνικών θεμάτων αρκετών γειτονικών μας χωρών, ειδικότερα της Τουρκίας, που επιδεικνύει έναν συντονισμό στα εθνικά της θέματα, αλλά, κυρίως, αποφεύγεται η δημόσια αντιπαράθεση των κομμάτων όταν κρίσιμα γεγονότα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η χρονική στιγμή που έπεσαν οι κεραυνοί του κ. Αλέξη Τσίπρα κατά της κυβέρνησης διόλου τυχαία ήταν, ένα θέμα, το οποίο συνδύασε με το προσφυγικό/ μεταναστευτικό, αφού αποτελεί και το μείζον πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση.
Σε μία φάση περίεργη για το κόμμα του, με πολλά ανοιχτά εσωκομματικά και οργανωτικά ζητήματα, επέλεξε να τονώσει την αδύναμη αντιπολιτευτική στάση με τα εθνικά θέματα, σε μία περίοδο που οι εξελίξεις με την Τουρκία έχουν ανοίξει τα αυτιά των πολιτών.
Αν και ο κ. Τσίπρας φωτογράφισε την πολιτική εκμετάλλευση που έκανε η ΝΔ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε, παρά ταύτα, χρήση του φλέγοντος ζητήματος των τουρκικών προκλήσεων. Δήλωσε μάλιστα πως “εδώ και πέντε μήνες παρακολουθούμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να υποβαθμίσει τη Τουρκική προκλητικότητα. Μόλις ανέλαβαν άρχισαν να κρύβουν κάτω από το χαλί τις εξελίξεις.
Η φράση – κλειδί που δείχνει τη διάθεση ο κ. Τσίπρας να δικαιώσει την κυβέρνησή του, ενδεχομένως να περικλείεται στο “αυτοί που μας κατηγορούσαν όταν τον Ιούνιο συγκαλέσαμε το ΚΥΣΕΑ για να συντονιστούμε στο πως θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, ότι δραματοποιούμε τις εξελίξεις, Και όταν στις 25 Σεπτεμβρίου, ο κος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, συνάντησε τον Πρόεδρο Ερντογαν, έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός στην Ιστορία που δεν έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση διέρρευσε ότι η συνάντηση πήγε καλύτερα του αναμενομένου. Τόσο καλά που επί δύο μήνες οι προκλήσεις σταματημό δεν είχαν. Φανταστείτε να μην είχε πάει και καλά τι θα γινόταν.
“Η ανευθυνότητα αυτή γεννά ανασφάλεια και εγκυμονεί κινδύνους σοβαρούς εθνικούς κινδύνους”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για να πάρει από το Μέγαρο Μαξίμου την «κίνηση πολιτικής ανωριμότητας» η τοποθέτηση του , στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν το κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Σε μία ομιλία που επικεντρώθηκε σε Τουρκία και προσφυγικό, δήλωσε ότι αυτή η στάση εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους και υποστήριξε μάλιστα πως «εδώ και πέντε μήνες προσπαθεί η κυβέρνηση να υποβαθμίσει την τουρκικές προκλήσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που συναντήθηκε με τον Ερντογάν τον Σεπτέμβριο και δεν έθεσε το θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση διέρρευσε ότι η συνάντηση πήγε καλύτερα του αναμενομένου. Όλο το διάστημα η κυβέρνηση έκρυβε τις προκλήσεις, τις άφηνε αναπάντητες και δεν ζητούσε την επιβολή των κυρώσεων και ακολουθούσε πολιτική αδράνειας και κατευνασμού με τον βλέμμα στραμμένο στις προσφυγικές ροές».
Τόνισε, επίσης, πως η κίνηση της Τουρκίας με την Λιβύη βρήκε απροετοίμαστη την κυβέρνηση και χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης. Αναφέρθηκε στο μπέρδεμα υπουργείου Άμυνας και Μαξίμου, όπου «οι πηγές του Υπουργείου ‘Αμυνας διέρρευσαν ότι θα παγώσουν τα ΜΟΕ και μετά υπήρξαν άλλες πηγές που διέψευσαν και είπαν ότι τα ΜΟΕ θα συνεχιστούν».
«Υπάρχει κυβέρνηση και πρωθυπουργός για να αποφασίσει ή ασχολείται μόνο με τα ρουσφέτια και η γνώση τους περιορίζεται στο πώς θα θα διορίσουν κομματικά στελέχη και πώς θα ικανοποιήσουν ρουσφέτια διαφθοράς;», ρώτησε ρητορικά ο κ. Τσίπρας, συνεχίζοντας είπε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε βέρτιγκο, τα πράγματα είναι σοβαρά και διαχειρίζονται κρίσιμα πράγματα».
Κάλεσε τον πρωθυπουργό στην σημερινή του συνάντηση με τον Ερντογάν «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ζητήσει να σταματήσουν οι προκλήσεις, να ζητήσει να ακυρωθεί η απαράδεκτη συμφωνία με την Λιβύη, να σταματήσει η παραβατική συμπεριφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου και να τηρηθεί η Κοινή Δήλωση Ευρώπης Τουρκίας».
- Αντετοκούνμπο: «Να γίνει πνευματική συνήθεια πως όποιο και να είναι το σκορ πρέπει να παλέψεις μέχρι τέλους»
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025