Η μείωση των χρεώσεων στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας
Με τους εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας συναντάται ο πρωθυπουργός. Παράθυρο για μειώσεις αφήνουν οι εταιρείες ζητώντας μείωση της φορολογίας που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Οι μειώσεις στις χρεώσεις της κινητής τηλεφωνίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, στις 10 το πρωί της Παρασκευής στο μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις τέσσερις χώρες της Ευρώπης που έχουν τις πιο ακριβές τιμές στα δεδομένα (data) της κινητής τηλεφωνίας, εξαιτίας του τέλους, το οποίο κυμαίνεται από 12 έως 20%, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού, καθώς και του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ που ανέρχεται στο 24%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η φορολογία να επιβαρύνει την τελική τιμή από 39 έως και 49%.
Μείωση τιμών – μείωση φορολογίας
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε «διαπραγματεύσεις» με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Πρόσφατα μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε προτρέψει τους παρόχους σε μείωση των τιμών, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών έχουν αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για μείωση των χρεώσεων που επιβάλλουν.
Πριν από μερικές μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), «Digital economy forum 2019: Leading Greece to Growth» είχε καλέσει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αναπροσαρμόσουν την τιμολογιακή πολιτική τους.
«Είναι αναγκαίο οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω, καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις» είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι το κόστος των δεδομένων στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλό.
Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες εμφανίζονται ανοιχτές στο ζήτημα της μείωσης των τιμών στα δεδομένα (data) ωστόσο για να ανταποκριθούν στο αίτημα της κυβέρνησης ζητούν μείωση της φορολογίας, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω του ανταγωνισμού.
Την προτροπή του πρωθυπουργού έχει κάνει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο 21ο συνέδριο Infocom World, με τους επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών να θέτουν με τη σειρά τους ζήτημα υψηλής φορολόγησης στον κλάδο και στρεβλής απεικόνισης των τιμών.
Ζήτημα δημοκρατίας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
Ο κ. Πιερακάκης αναφερόμενος στην απόκλιση μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών τιμών, έχει τονίσει ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιες είναι οι πραγματικές τιμές στον κλάδο, υπογραμμίζοντας σε συνέχεια των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη ότι η μείωση των τιμών «είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας».
Από την κυβέρνηση διαμηνύουν προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση συμπίεσης της αγοράς, αντίθετα ξεκαθαρίζουν ότι θα υπάρξει βοήθεια προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδύσεις και να αναπτυχθεί περαιτέρω ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ το όφελος για την ελληνική οικονομία, σε όρους ΑΕΠ, από ενδεχόμενο διπλασιασμό της κατανάλωσης δεδομένων στην κινητή τηλεφωνία από το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, μπορεί να φτάσει έως και τα 2,6 δισ. ή να συμβάλει 1,4% στο ΑΕΠ.
Μάλιστα, αν αναβαθμιστούν οι ψηφιακές υπηρεσίες του Κράτους, των τραπεζών αλλά και του λιανεμπορίου (e-government, e-banking και e-commerce) σε τέτοιο βαθμό που να φθάσουν τον Ευρωπαϊκό Μέσο όρο η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να φθάσει το 3,7% ή τα 6,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με την μελέτη του ΙΟΒΕ μια μείωση της τιμής δεδομένων από κινητές επικοινωνίες κατά 10% συσχετίζεται με αύξηση της χρήσης δεδομένων κατά 14,9%. Την ίδια στιγμή μια μείωση 10% της τιμής ανά λεπτό ομιλίας αυξάνει τα λεπτά ομιλίας κατά μόλις 1,1%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις