Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν : Τα δύο «αγκάθια» και οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας
Ο έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε χθες, στη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτοντας ως κορυφαίο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψαν Τουρκία - Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες
Τα θετικά και τα αρνητικά σημεία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο αποτιμά η ελληνική κυβέρνηση η οποία συνεχίζει τις προσπάθειες να «χτίσει» νέες συμμαχίες με στόχο τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων αλλά και της διπλωματικής απομόνωσης της γειτονικής χώρας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε χθες, στη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτοντας ως κορυφαίο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψαν Τουρκία – Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι για την Ελλάδα το σύμφωνα Άγκυρας – Τρίπολης είναι νομικά άκυρο. Η χώρα μας στον διπλωματικό «πόλεμο» που έχει ξεκινήσει με την Τουρκία η οποία έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μπαράζ προκλήσεων με αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, έχει στο πλευρό της τη Γαλλία και το Ισραήλ.
Στο πλευρό της Ελλάδας Γαλλία – Ισραήλ
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με μία σκληρή τοποθέτηση κατά της Τουρκίας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ανέφερε μεταξύ άλλων η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ» προσθέτοντας ότι εκφράζει τη στήριξή του για τις ανησυχίες της Ελλάδας, αναφορικά με τη Συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του Ισραήλ το οποίο εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα.
«Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στη Μεσόγειο. Η παραβίαση των συνήθων διεθνών νόμων της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες του και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα».
Ανυποχώρητος ο Ερντογάν
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος πρόεδρος στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη εμφανίστηκε ανυποχώρητος στο θέμα της συμφωνίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες σημειώνοντας πως το μνημόνιο «αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα» των δύο χωρών.
Άλλωστε στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η συμφωνία – η οποία σημειωτέον ακόμη να δοθεί στη δημοσιότητα – είναι να ψηφιστεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται.
«Καθαρές κουβέντες» από Μητσοτάκη
Λίγες ώρες μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, η Αθήνα εκτιμά ότι έθεσε με σαφήνεια τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ότι με τις κινήσεις που είχαν προηγηθεί η Τουρκία έχει ξεκινήσει να απομονώνεται διπλωματικά.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών για όλα τα ακανθώδη ζητήματα.
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση έθεσε επιτακτικά και το Προσφυγικό και το ρόλο της γειτονικής χώρας εστιάζοντας σύμφωνα με πληροφορίες στις αυξημένες προσφυγικές από τα τουρκικά παράλια καθώς και στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.
Επιπροσθέτως, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υπογραμμίζοντας ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Συγκαλείται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα τόσο για το περιεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν όσο και για τις στρατηγικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μέσω της διπλωματικής οδού, συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, κάτι που έτσι κι αλλιώς είχαν ζητήσει τις προηγούμενες ημέρες και αρκετά πολιτικά κόμματα.
Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ
Μετά και τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν , τα βλέμματα όλων στρέφονται στο τετ α τετ που θα έχει στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο ο έλληνας πρωθυπουργός με τον αμερικανό πρόεδρο.
Μπορεί ο Τραμπ μέχρι στιγμής να μην έχει πάρει θέση επί του θέματος με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ωστόσο η Αθήνα εμφανίζεται – σε πρώτη φάση – ικανοποιημένη από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο κάνει λόγο για προκλητικό μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης.
«Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική» αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να θέσει εμφατικά το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και ιδιαίτερα τη συμφωνία της γειτονικής χώρας με τη Λιβύη και τις προσπάθειές της να δημιουργήσει, για μία ακόμη φορά, τετελεσμένα στις θαλάσσιες ζώνες της ανατολικής Μεσογείου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις