Προαπαιτούμενα : Ποια εκκρεμούν ακόμη – Τα μηνύματα των θεσμών
Η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης
Κρίσιμη θεωρείται η αξιολόγηση για την Ελλάδα που θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2020 καθώς μέχρι τότε πρέπει να κλείσουν ορισμένα προαπαιτούμενα.
Μετά από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου τα περιθώρια για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραμείνουν ασφυκτικά.
Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών το μήνυμα για το ποιες εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Έως τότε η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μια σειρά από προαπαιτούμενα ώστε να μπορέσει να ανοίξει η συζήτηση για την αλλαγή της χρήσης των κερδών από ANFAs και SMPs, ώστε να διευρύνει τον δημοσιονομικό χώρο του 2020.
Άλλωστε η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να πετύχει τις δεσμεύσεις της.
Τα προαπαιτούμενα
Στα προαπαιτούμενα αυτά συμπεριλαμβάνονται η στελέχωση της ΑΑΔΕ με 12.500 άτομα έως το τέλος του 2019, η ολοκλήρωση του νέου τρόπου παρακολούθησης των δαπανών του Δημοσίου, η εφαρμογή σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία, η υιοθέτηση τριετούς σχεδίου δράσης για τη Δικαιοσύνη με στόχο την ηλεκτρονική κατάθεση νομικών εγγράφων σε όλα τα Δικαστήρια, η ταχύτερη αδειοδότηση επενδύσεων με την πλήρη έκδοση όλων των σχετικών εφαρμοστικών πράξεων, η αντικατάσταση του συστήματος NOME, η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο και η υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων σε Εγνατία, ΔΕΠΑ, περιφερειακούς λιμένες και Ελευθέριο Βενιζέλο.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει νέα δείγματα γραφής στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνοντας δραστικά το απόθεμα τους, το οποίο η Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει ιδιαίτερα υψηλό, αλλά και στην απόφαση της να παρατείνει το ισχύον πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για ένα τετράμηνο, ως τον Απρίλιο του 2020.
Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να προχωρήσει στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες ανέρχονται περί τα 2 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες οφειλές του δημοσίου αφορούν δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις και εφάπαξ σε υποψήφιους συνταξιούχους, αλλά και χρέη σε προμηθευτές.
Μέχρι το τέλος του έτους, οι «καθαρές» οφειλές θα πρέπει να έχουν περιοριστεί στο 1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα να έχουν «καθαρίσει» μέσα στο 2020, με εξαίρεση περίπου 140 εκατ. ευρώ από τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στις διαδικασίες για την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 περιοχές σε πρώτη φάση και εν συνεχεία να ολοκληρώσει την άσκηση αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών. Έχει παράλληλα δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών.
Έντονος είναι και ο προβληματισμός των θεσμών για τα προβλήματα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των ακινήτων. Παρά την πρόοδο στο πρώτο εξάμηνο του 2019, η πλειοψηφία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνεχίζει να ακυρώνεται λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και τα περισσότερα ακίνητα που βγαίνουν επιτυχώς σε πλειστηριασμό εξακολουθούν να καταλήγουν στις τράπεζες».
Οι τεχνοκράτες της Επιτροπής αναφέρουν ότι «οι ελληνικέ αρχές έχουν συστήσει μια ομάδα εργασίας, για να αξιολογήσει την έκταση του προβλήματος και τα άλλα πιθανά εμπόδια, ώστε να προσδιορίσει και να συστήσει τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης».
«Αγκάθι» αποτελεί η διαφωνία κυβέρνησης-Ευρωπαίων για 7.700 προσωρινά απασχολούμενους που θα γίνουν αορίστου χρόνου, ώστε να καλυφθούν πάγιες ανάγκες, και οι οποίοι, σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν πρέπει να εξαιρεθούν από τον κανόνα 1 προς 1 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Τα επόμενα βήματα
Ήδη η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της στην προσπάθεια αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων.
Στο ανακοινωθέν το Eurogroup αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα προβλέπεται να επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τόσο φέτος όσο και το 2020, σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός της προσεχούς χρονιάς περιλαμβάνει «ένα πακέτο φιλικών προς την ανάπτυξη μέτρων με στόχο τη μείωση των φορολογικού βάρους στο κεφάλαιο και την εργασία» και βλέπει σημαντική πρόοδο «σε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στην αγορά εργασίας, την ψηφιακή διακυβέρνηση, την αδειοδότηση επενδύσεων και το επιχειρηματικό περιβάλλον».
Να σημειωθεί ότι στα θετικά αποτελέσματα του έργου της κυβέρνησης και των προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου επικεντρώθηκε πριν λίγες ημέρες και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Greek Economic Summit».
Ο κ. Σταϊκούρας είχε αναφέρει ότι τον περασμένο Ιούλιο έγινε ουσιαστικά μια «δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας», η οποία καλύπτει δημοσιονομικά «κενά» του παρελθόντος και δημιουργεί «δημοσιονομικό χώρο» που αξιοποιούνται «προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας».
Κατά την διάρκεια της ομιλία του παρουσίασε τους δέκα άξονες στις οποίες η κυβέρνηση έφερε άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά και σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα