Λιβυκό δημοσίευμα : Υπέγραψαν ολοκληρωμένη συμφωνία και όχι μνημόνιο
Το κείμενο του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης και της Τουρκίας δεν συνάδει με αυτό ενός μνημονίου, αλλά με δεσμευτική και ολοκληρωμένη συμφωνία, τονίζει λιβυκό δημοσίευμα.
- Νέο περιστατικό bullying σε σχολική εκδρομή - Μαθητές έβαλαν σακούλα στο κεφάλι συμμαθητή τους
- Μειώσεις φόρων, φοροαπαλλαγές και κίνητρα το 2025 για ιδιοκτήτες ακινήτων
- Γεωργόπουλος: Έχασε ο Κασσελάκης αλλά να μη μιλάμε και εμείς για νίκη – Χαμηλή η συμμετοχή
- Συνεχίζει τις «εκκαθαρίσεις» ο Ερντογάν - Καθαίρεσε 3 φιλοκούρδους δημάρχους με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Το κείμενο και το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης για τον προσδιορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη και της Τουρκίας υποδηλώνουν ότι πρόκειται για δεσμευτική και ολοκληρωμένη συμφωνία που συνάπτεται υπό την ονομασία Μνημόνιο Κατανόησης, αλλά υπάγεται σε όρους συμφωνιών και όχι σε μνημόνια, τονίζει λιβυκό δημοσίευμα.
Ιδιαίτερο ύφος
Το κείμενο του Μνημονίου Κατανόησης είναι πράγματι ιδιαίτερο καθώς χρησιμοποιεί γλώσσα και όρους που δεν συνάδουν με αυτούς ενός μνημονίου.
Για παράδειγμα στο άρθρο IV αναφέρει:
«Κάθε διαφορά μεταξύ των μερών που προκύπτει από την ερμηνεία ή την εφαρμογή του παρόντος μνημονίου κατανόησης, ρυθμίζεται μέσω διπλωματικής οδού με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας σύμφωνα με το άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Το μνημόνιο κατανόησης είναι σοβαρή συμφωνία, όμως δεν είναι ποτέ νομικά δεσμευτικό εκτός εάν γίνουν πλήρεις νομικές συμφωνίες οι οποίες ακολουθούν όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από την ισχύ της.
Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι στο άρθρο 33 ορίζεται πως οποιαδήποτε διαφορά που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί μέσω διαπραγματεύσεων, μεσολάβησης ή άλλων ειρηνικών μέσων και δηλώνει ότι το Συμβούλιο μπορεί να καλέσει τα μέρη να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μέσα για να διευθετήσουν τη διαφωνία τους.
Περίεργο…
Είναι λοιπόν περίεργο γιατί ένα Μνημόνιο Κατανόησης θα περιλάμβανε τέτοια πιθανή διαφορά που θα απαιτούσε διευθέτηση μέσω σοβαρής προσφυγής στο άρθρο 33;
Εκτός αν, φυσικά, το μνημόνιο κατανόησης δεν αποτελούσε πραγματικά Μνημόνιο αλλά ήταν πλήρης και δεσμευτική συμφωνία.
Ολόκληρο το τμήμα του άρθρου IV και η λεπτομερής ανάλυση των ρητρών διαφωνίας δεν συνάδουν με τυπικό Μνημόνιο Κατανόησης και για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ότι οι διατυπώσεις του κειμένου είναι πιο σοβαρές από αυτές που σχετίζονται με τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης.
Το άρθρο ΙΙΙ του Μνημονίου Κατανόησης ορίζει ότι «θα καταχωρηθεί στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» σε σχέση με τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες.
Το πιο σημαντικό
Το πιο σημαντικό, στο άρθρο VI του Μνημονίου Κατανόησης Τρίπολης – Τουρκίας, αναφέρεται ότι κάθε συμβαλλόμενο μέρος πρέπει να το παραπέμψει στο διαδοχικό κοινοβούλιο για έγκριση και επικύρωση.
Αυτό εξηγεί γιατί η τουρκική κυβέρνηση παρέπεμψε το εν λόγω Μνημόνιο στο Κοινοβούλιό του, χθες, επειδή αφορά διαδικασία που σχετίζεται με συμφωνίες μεταξύ κρατών και όχι μνημονίων.
Ωστόσο, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη δεν ζήτησε έγκριση ούτε είναι πρόθυμη να ζητήσει την έγκριση, από το μόνο νόμιμο Κοινοβούλιο της Λιβύης, τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Συνεπώς, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης παραβιάζει επίσης το δικό της Μνημόνιο Κατανόησης, δηλαδή τις «εσωτερικές νομικές διαδικασίες» που πρέπει να ακολουθήσει για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία της με την Τουρκία.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης δεν τήρησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και από το κείμενο του μνημονίου προκύπτει ότι αυτό δεν συνάδει με Μνημόνιο Κατανόησης αλλά μάλλον με πλήρη συμφωνία μεταξύ δύο χωρών.
Πηγή: almarsad.co
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις