Η κλιματική αλλαγή δεν έχει σύνορα
Δεν είναι μόνο οι υπό ανάπτυξη χώρες που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και οι βιομηχανικές. Η ΜΚΟ Germanwatch υπολόγισε σε 495.000 νεκρούς και 3,2 τρις ευρώ τη ζημιά τα τελευταία 20 χρόνια.
Η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα, γνωστή και ως COP 25, συνεχίζεται στη Μαδρίτη. Ζητούμενο να εξειδικευτούν οι όροι της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή και να αναληφθεί το βάρος της οικονομικής κυρίως ευθύνης.
Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής παρουσίασε η ΜΚΟ Germanwatch στους συνέδρους, τα συμπεράσματα της έκθεσης θα πρέπει να πανικοβάλλουν και τις βιομηχανικές χώρες.
Γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν πλήττουν μόνο χώρες υπό ανάπτυξη, αλλά και άκρως ανεπτυγμένες.
Για παράδειγμα, το 2018 η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Γερμανία, ήταν ανάμεσα στις 3 πρώτες χώρες που έπληξαν ο καύσωνας, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες, όπως καταγράφεται στο Δείκτη Κλιματικού Κινδύνου της Germanwatch.
Θερμοκρασίες ρεκόρ και στη Γερμανία
Οι Φιλιππίνες μαζί με άλλες υπό ανάπτυξη χώρες χτυπήθηκαν πέρυσι κυρίως από τον τυφώνα Μανγκούτ, τον τυφώνα της χρονιάς, που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές. Αλλά και στην Ιαπωνία ένας άλλος τυφώνας προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές.
Θερμοκρασίες ρεκόρ μετρήθηκαν και στη Γερμανία. Το 2018 ήταν η πιο ζεστή χρονιά από τότε που ξεκίνησαν οι μετεωρολογικές μετρήσεις στη χώρα. «Το κύμα καύσωνα προκάλεσε πάνω από 1200 νεκρούς», λέει η Λάουρα Σέφερ, εκ των συγγραφέων της έκθεσης.
«Κυρίως οι καταιγίδες όμως προκάλεσαν οικονομικές ζημιές ύψους 5 δις δολαρίων».
Σύμφωνα με τη Germanwatch τα κύματα καύσωνα λόγω της κλιματικής αλλαγής γίνονται συχνότερα και πιο δυνατά. Στην Ευρώπη μάλιστα δέκα με εκατό φορές πιο συχνά από ότι πριν από ένα αιώνα.
Αλλά βεβαίως τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν ιδιαίτερα τις φτωχές χώρες.
Τα περασμένα 20 χρόνια 7 από τις 20 χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή ανήκουν σε αυτήν τη ομάδα. Μεταξύ αυτών είναι το Πακιστάν, το Βιετνάμ, η Μιανμάρ, η Αιτή και οι Φιλιππίνες. Η έκθεση της ΜΚΟ είναι αποκαλυπτική.
Ο ρυπαίνων πληρώνει
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες που η οργάνωση κάνει μετρήσεις καταγράφηκαν 12.000 περιστατικά ακραίων καιρικών φαινομένων με πάνω από 495.000 νεκρούς. Η οικονομική ζημιά υπολογίστηκε σε 3,2 τρις ευρώ. Είναι οικονομικά μεγέθη που οι φτωχές χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Θα πρέπει να τους δοθεί βοήθεια, και γι αυτό γίνεται καυγάς στη Μαδρίτη.
«Ελπίζουμε με την έκθεσή μας να γίνει πιο σαφές ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν υπαρξιακό πρόβλημα από αυτήν την κατάσταση, θα τύχουν στήριξης στην προσπάθεια αντιμετώπισης των απωλειών και των ζημιών.»
» Διαπιστώνουμε ότι η επιστημονική βάση γίνεται όλο και καλύτερη και μας επιτρέπει να πούμε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνδέονται άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή» τονίζει η Λάουρα Σέφερ.
«Που σημαίνει ότι η συχνότητα και η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων θα χειροτερεύει με την κλιματική αλλαγή. Κι αυτό το φορτίο δεν θα πρέπει να το σηκώνουν εκείνες οι χώρες που συμβάλλουν ελάχιστα στην κλιματική αλλαγή».
Γιάκομπ Μάιρ
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
- ΙΟΒΕ:Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού – Αρνητικό το φυσικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
- Βασιλικές ίντριγκες, θεωρίες συνωμοσίας και μια «χαμένη» τιάρα ανεκτίμητης αξίας
- Υποθαλάσσια καλώδια: Στο «μάτι» των σαμποτέρ – Γιατί βρέθηκαν στο στόχαστρο
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο