Το στοίχημα του 2020
Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη ξεκινήσει. Οσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η μετάβαση αυτή τόσο καλύτερα για την οικονομία και τη χώρα.
Είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το περίφημο κοινωνικό μέρισμα δόθηκε με όρους πραγματικών οικονομικών αναγκών και όχι ψηφοθηρίας. Δεν ήταν φαραωνικό σαν και αυτό που μοίραζε ο ΣΥΡΙΖΑ από τα υπερέσοδα που προέκυπταν από την υπερφορολόγηση κυρίως της μεσαίας τάξης. Το φετινό μέρισμα ήταν μετρημένο στα όρια των αντοχών της ελληνικής οικονομίας και όχι μιας άλλης εικονικής Ελλάδας που κάθε Χριστούγεννα μοίραζε δισεκατομμύρια σε αδυνάτους και τον υπόλοιπο χρόνο εφάρμοζε Μνημόνιο.
Εν πάση περιπτώσει, το φετινό μέρισμα δεν θα δοθεί στους συνταξιούχους, οι οποίοι πήραν τη λεγόμενη 13η σύνταξη τον Μάιο, προεκλογικά. Θα διατεθεί σε οικογένειες κυρίως μακροχρόνια ανέργων και πολυτέκνων. Και αν κρίνει κανείς από τις πρόσφατες δηλώσεις και προαναγγελίες των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών φέτος είναι η τελευταία φορά που δίνεται με τη μορφή αυτή, καθώς διακηρυγμένη υπόσχεση της κυβέρνησης είναι να μη δημιουργούνται υπερπλεονάσματα αλλά να επιτυγχάνονται οι στόχοι. Εφόσον προκύψει δημοσιονομικός χώρος θα κατευθύνεται στη μείωση των φόρων.
Τι μας περιμένει το 2020; Μια φευγαλέα και πρόωρη ματιά στο νέο έτος που έρχεται δείχνει ότι:
- Το οικονομικό βοήθημα προς τους συνταξιούχους θα παραμείνει. Θα χορηγείται κάθε Χριστούγεννα, δεν θα έχει, όμως, το μέγεθος που είχε η κατ’ ευφημισμόν 13η σύνταξη. Το ποσό των 900 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε φέτος στους συνταξιούχους έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020, αλλά ένα μέρος του θα κατευθυνθεί για την κάλυψη των αναδρομικών των συνταξιούχων ανάλογα με τις αποφάσεις που θα βγάλει το ΣτΕ για τις αποφάσεις που εκκρεμούν.
- Η κυβέρνηση που δέχεται μεγάλη κριτική ότι ξέχασε τις δεσμεύσεις της για τη μεσαία τάξη προανήγγειλε, ήδη, δια στόματος του Πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών ότι πρώτη προτεραιότητά της για το 2020, αμέσως μόλις εξασφαλισθεί δημοσιονομικός χώρος, θα είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αρα, με βάση το πιθανότερο σενάριο το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους και ίσως πολύ νωρίτερα, αν τα πράγματα πάνε καλύτερα, τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2020 θέτοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για νέες μειώσεις φόρων στο μέλλον.
- Μέχρι τώρα, τα δεδομένα στην οικονομία συναινούν προς την κατεύθυνση αυτή. Η ανάπτυξη, με βάση τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου για το ΑΕΠ, φαίνεται ότι θα υπερβεί τον στόχο του 2% φέτος. Και αυτό, αναμφίβολα, διευκολύνει την προσέγγιση του φιλόδοξου στόχου της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8% το 2020 στον οποίο έχουν βασισθεί οι στόχοι για τα πλεονάσματα του ίδιου έτους. Παράλληλα και οι αποφάσεις του Eurogroup αυτή την εβδομάδα δείχνουν να προεξοφλούν μια πρόσθετη δημοσιονομική ανάσα για το 2020 από την αναπτυξιακή χρήση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που πρόκειται να λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Πρόκειται για ένα πρώτο μεγάλο βήμα, που αναμένεται να έχει γίνει έως τον Μάρτιο πριν ανοίξει επισήμως η συζήτηση για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά, από την οποία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμο πόσο θα μειωθούν οι φόροι στην τετραετία.
Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη ξεκινήσει. Οσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η μετάβαση αυτή τόσο καλύτερα για την οικονομία και τη χώρα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου