Νέοι και μορφωμένοι οι γερμανοί μετανάστες
Η πλειοψηφία των γερμανών μεταναστών αποτελείται από νέους ανθρώπους με ανώτατη μόρφωση, οι οποίοι στοχεύουν σε καλύτερες ευκαιρίες και υψηλότερους μισθούς. Πολλοί από αυτούς, ωστόσο, κάποια στιγμή επιστρέφουν.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Οι Γερμανοί στο εξωτερικό έχουν ετήσιο εισόδημα κατά μέσο όρο 12.000 ευρώ παραπάνω από ό,τι πίσω στην πατρίδα τους. Έτσι δείχνει τουλάχιστον μία έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη.
Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Πληθυσμιακών Ερευνών και το Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ έκαναν συνεντεύξεις με 10.000 Γερμανούς, οι οποίοι γεννήθηκαν στην Γερμανία και αργότερα μετανάστευσαν. Τι επίδραση είχε η απόφασή τους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους;
«Πάνω από 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το εισόδημά τους ήταν είτε «καλύτερο” είτε «πολύ καλύτερο” σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε ο Αντρέας Έτε από το Ινστιτούτο. Μάλιστα για τις γυναίκες και εκείνους με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο η διαφορά ανάμεσα στο εισόδημά τους ήταν μεγαλύτερη.
Περίπου 180.000 Γερμανοί πολίτες μεταναστεύουν ετησίως, ενώ περίπου 130.000 Γερμανοί επιστρέφουν πίσω στη χώρα τους. Και από αυτούς το 76% έχει ολοκληρώσει σπουδές σε πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Η Ελβετία φαίνεται να είναι ο κορυφαίος προορισμός για τους Γερμανούς, με έναν στους πέντε Γερμανούς να μεταναστεύει εκεί – ακολουθούν η Αυστρία, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.
Η καριέρα είναι ο βασικός λόγος μετανάστευσης, ενώ δεύτερη αιτία είναι η επιθυμία για αλλαγή. Μάλιστα το 37% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η καριέρα του συντρόφου τους ήταν ο λόγος για τον οποίο μετανάστευσαν οι ίδιοι.
Τέλος, ένας στους πέντε Γερμανούς μεταναστεύει λόγω σπουδών.
Βrain drain – στο περίπου
Οι ηλικίες των συμμετεχόντων στην έρευνα κυμαίνονταν από 20 έως 70 ετών. Αυτοί είτε είχαν μεταναστεύσει, είτε επέστρεψαν στην Γερμανία μεταξύ Ιουλίου 2017 και Ιουνίου 2018.
Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν νέοι, με ηλικίες 20-40 ετών και μέσο όρο τα 36 χρόνια.
«Υπάρχουν σίγουρα και συνταξιούχοι μετανάστες, αλλά αυτοί δεν αποτελούν την τυπική ομάδα μεταναστών. Το σύνηθες σενάριο είναι οι άνθρωποι που μεταναστεύουν να βρίσκονται λίγο μετά το πέρας των σπουδών τους και να αναζητούν νέες εμπειρίες», αναφέρει ο Μαρσέλ Έρλινγκχαγκεν από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Ντούισμπουργκ.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί, πως πρόκειται για μία «σχετική” μετανάστευση. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος επιστρέφει πίσω στη Γερμανία και δεν πρόκειται για μία μακροχρόνια απώλεια».
Έτσι, οι επιστήμονες, αντί για το brain drain, χρησιμοποιούν έναν όρο που υπογραμμίζει αυτή την κινητικότητα: brain circulation.
Οι καλύτεροι πηγαινοέρχονται
Παρά τα μεγάλα ποσοστά «φυγής» Γερμανών με υψηλή μόρφωση από τη χώρα, οι επιστήμονες παρατηρούν ότι οι αφίξεις καλά εκπαιδευμένων αλλοδαπών στη Γερμανία είναι υπέρ-αρκετές, ώστε να καλύψουν αυτό το κενό που δημιουργείται. «Οι καλύτεροι φεύγουν, αλλά και οι καλύτεροι έρχονται», όπως υπογραμμίζουν.
Αυτή τη στιγμή περίπου το 5% των Γερμανών ζουν στο εξωτερικό, τοποθετώντας τη Γερμανία στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κινητικότητα, μετά την Πολωνία και τη Μ. Βρετανία.
Κρίστι Πλάντσον
Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις