Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Διπλωματικό «πόλεμο» κατά της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ανοίγει η Ελλάδα

Διπλωματικό «πόλεμο» κατά της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ανοίγει η Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που προανήγγειλε χθες την κατάθεση της πρώτης επιστολής, θα αναδείξει το ζήτημα της τουρκολιβυκής συμφωνίας στις επαφές που θα έχει με τους ευρωπαίους ομολόγους του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται σήμερα

H Αθήνα έχει ετοιμάσει την επιστολή την οποία θα αποστείλει άμεσα στα Ηνωμένα Έθνη με την οποία θα χαρακτηρίζει άκυρο το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) Τουρκίας – Λιβύης για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο και θα προσθέτει ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα που μπορούν να αμφισβητήσουν τα δικαιώματα της Ελλάδος.

Αυτό θα είναι άλλο ένα βήμα στην αλυσίδα των κινήσεων που έχουν αποφασιστεί εκ μέρους της κυβέρνησης με σκοπό την κατοχύρωση των ελληνικών δικαιωμάτων, όπως αυτά απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας. Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει εν ευθέτω χρόνο και δεύτερη επιστολή με την οποία θα απαντά σε εκείνη της 13ης Νοεμβρίου που υπέβαλλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου. Ωστόσο, αυτή η δεύτερη επιστολή θα τύχει ιδιαίτερης προετοιμασίας καθώς κρίνεται από έμπειρους διπλωμάτες ως κομβική για μελλοντικές εξελίξεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που προανήγγειλε χθες την κατάθεση της πρώτης επιστολής, θα αναδείξει το ζήτημα της τουρκολιβυκής συμφωνίας στις επαφές που θα έχει με τους ευρωπαίους ομολόγους του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή (12-13 Δεκεμβρίου) στις Βρυξέλλες. Παρά τα όσα έχουν κυκλοφορήσει περί εξασφάλισης συγκεκριμένης αναφοράς για τις κινήσεις της Τουρκίας στα Συμπεράσματα, αυτό δεν είναι ακόμη βέβαιο.

Ενημέρωση

Η Αθήνα όμως και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσουν επιτακτικά το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι δεν πρέπει να σηκωθεί πρόωρα ο πήχης των προσδοκιών αν δεν έχει εξασφαλιστεί ότι θα ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα. Για όλα αυτά θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα ο κ. Δένδιας στην προγραμματισμένη για αύριο, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου (στις 13.00), συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να αφιχθεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος της λιβυκής Βουλής (η οποία πλέον φέρεται ως προσκείμενη στην πλευρά του Χαλίφα Χάφταρ που ελέγχει την Ανατολική Λιβύη) Αγκίλα Σάλεχ, που αναμένεται να συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του Κώστα Τασούλα και ενδεχομένως με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ασκήσει πίεση στη πλευρά της κυβέρνησης του Φαγέζ αλ – Σαράζ να οπισθοχωρήσει από την υπογραφή του επίμαχου Μνημονίου, αν και αυτό δεν φαίνεται πιθανό. Ωστόσο, κινείται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα και σε μία ενδεχόμενη επικράτηση του Χαλίφα Χάφταρ.

Σκληρή στάση

Η τουρκική πλευρά συνεχίζει απτόητη την πολιτική της. Στο προσκήνιο επανεμφανίστηκε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος με δηλώσεις του προσπάθησε να πείσει ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο είναι δικαίωμα δύο κυρίαρχων κρατών και δεν συνιστά απειλή για κανέναν, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί και από την ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων των δύο υπουργείων Εξωτερικών έπειτα από τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στο «Διεθνές Συνέδριο για την Γενοκτονία των Ποντίων».

Την ίδια στιγμή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν για να απομονωθεί η Τουρκία αλλά και για να απαντηθούν οι πράξεις της. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα έχουν επανέλθει στη συζήτηση ιδέες όπως πχ η κατάθεση συντεταγμένων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, αυτή δεν είναι μία απόφαση που μπορεί να ληφθεί εν θερμώ και συνδέεται με σειρά παραμέτρων που πρέπει να συνυπολογιστούν, μεταξύ άλλων σχετικά με τις περιοχές για τις οποίες θα επιλεγόταν να κατατεθούν συντεταγμένες ή σχετικά με τις επιπτώσεις τέτοιων ενεργειών στις σχέσεις της Ελλάδος με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024