Τσαβούσογλου για συμφωνία με Λιβύη : Παράνομη η επικοινωνία Ελλάδας – Χάφταρ
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε παράνομη την επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τον Χαλίφα Χάφταρ ο οποίος ελέγχει τη Βουλή της χώρας, καθώς και το 70% του εδάφους της. «Αυτό που κάνει η Ελλάδα δεν είναι νόμιμο, για παράδειγμα δεν είναι νόμιμο να συναντηθεί με τον Χάφταρ»
Την ώρα που η ελληνική πλευρά επιδίδεται σε μπαράζ διπλωματικών ενεργειών προκειμένου να καταδείξει με τον πιο σαφή τρόπο στη διεθνή κοινότητα ότι η συμφωνία της Τουρκία με τη Λιβύη είναι παράνομη, η κυβέρνηση Ερντογάν εμμένει στην τακτική των προκλήσεων και της διατήρησης της έντασης.
Παίρνοντας τη σκυτάλη τόσο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τον Χουλουσί Ακάρ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε παράνομη την επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τον Χαλίφα Χάφταρ ο οποίος ελέγχει τη Βουλή της χώρας, καθώς και το 70% του εδάφους της. «Αυτό που κάνει η Ελλάδα δεν είναι νόμιμο, για παράδειγμα δεν είναι νόμιμο να συναντηθεί με τον Χάφταρ».
Παράλληλα, επεσήμανε πως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη είναι αυτή του Σάρατζ, καλώντας την ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί μαζί της.
«Η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση Σάρατζ, στην Τρίπολη. Εάν η Ελλάδα θέλει να κάνει κάτι μαζί τους, θα πρέπει ουσιαστικά να πάει στην Τρίπολη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, τόνισε και αυτός με τη σειρά του ότι η συμφωνία με τη Λιβύη είναι σε εναρμόνιση με το διεθνές δίκαιο. «Δεν περίμεναν μία τέτοια κίνηση από την Τουρκία, οι ισορροπίες άλλαξαν, υπάρχει ένας ευρύτερος πανικός».
Ο Ακάρ ζητά τα ρέστα για την απέλαση του λίβυου πρέσβη
Νωρίτερα, δείγμα αδυναμίας της Ελλάδας χαρακτήρισε την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.
Σχολιάζοντας την απέλαση, ο τούρκος υπουργός δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι είναι δείγμα αδυναμίας. Δεν θα έχει αποτέλεσμα».
Κάλεσε, παράλληλα, για μια προσέγγιση με «ηρεμία, υπομονή και λογική και σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», ενώ τόνισε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.
Ο Χουλουσί Ακάρ διαμήνυσε ότι η συμφωνία υπεγράφη για «την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δύο κυρίαρχων χωρών» και πρόσθεσε ότι «δεν στρέφεται εναντίον γειτονικών χωρών».
«Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε μαζί τους. Χρειάζεται λογική. Στην συνάντηση του Λονδίνου ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτό τέθηκε» συμπλήρωσε ο Ακάρ.
- Φερστάπεν: «Δεν είχαμε το ταχύτερο μονοθέσιο, αλλά καταφέραμε να πάρουμε τον τίτλο»
- Όχι, δεν είμαστε «υπερβολικές»
- Κέρδη δισεκατομμυρίων για τις απάτες deepfake – Γιατί προτιμούν τον Έλον Μασκ
- Ιζαμπέλα Ροσελίνι: «Οι άνθρωποι δεν μιλούν ποτέ για την ελευθερία, την ελαφρότητα, που έρχεται με τη γήρανση»
- Το «MEGA Σαββατοκύριακο» ήταν ο μεγάλος νικητής της πρωινής ενημέρωσης
- «Μεγάλη Εικόνα»: Ο Γιάννης Μπέζος για τη ζωή, την Τέχνη και όσα συμβαίνουν γύρω μας