Κυρώσεις κατά της Τουρκίας αξιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Ευρωπαϊκή στήριξη θέλει η κυβέρνηση
Εν μέσω αντιπαραθέσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεδριάσει αύριο το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας. Διχοστασία Δένδια και Παναγιωτόπουλου για τα ΜΟΕ
Πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Αθήνα προκαλεί η κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει πιο σκληρή στάση από την κυβέρνηση και την ίδια στιγμή εμφανίζεται μια διχοστασία, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών.
Κυρώσεις ή δηλώσεις;
Ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιώνει την «άμεση εφαρμογή καρώσεων κατά πρόσωπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και την θέσπιση αντιστοίχων κυρώσεων για ενέργειες στο κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ που περιλαμβάνεται στην παράνομη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».
Μάλιστα η Κουμουνδούρου υπό τη μορφή ερωτήματος απαιτεί από το Νίκο Δένδια να θέσει το ζήτημα αυτό στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και η διπλωματική ηγεσία της χώρας δεν φαίνεται να συμμερίζονται τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ περισσότερο δεν φαίνεται να προτίθεται να ζητήσει τώρα την άμεση εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Αποκλιμάκωση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ναι μεν «ο επιχειρησιακός και διπλωματικός σχεδιασμός υπάρχει» για να απαντήσει η χώρα μας στην Τουρκία ωστόσο «περιμένουμε, όμως, να υπάρξει αποκλιμάκωση».
Στο Μαξίμου και τη Βασιλίσσης Σοφίας φαίνεται πως υπολογίζουν πολύ στο ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμπίπτουν στην άρνησή τους –καθεμιά για τους δικούς της λόγους- να καταστήσουν πανίσχυρο τον Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκεί στηρίζεται και η εκτίμηση του κ. Πέτσα για αποκλιμάκωση.
Όχι στη στρατιωτικοποίηση
Και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τάχθηκε κατά της στρατιωτικοποίησης των διπλωματικών κρίσεων με την Τουρκία. Μάλιστα η αναφορά του κ. Βαρβιτσιώτη (Real Fm) ότι «από την Ευρώπη αυτό που προσδοκούμε είναι μια ισχυρή πολιτική δήλωση» ουσιαστικά υποδηλώνει ότι η Ελλάδα δια του κ. Δένδια στις Βρυξέλλες δεν θα θέσει ζήτημα άμεσης εφαρμογής των αποφασισμένων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
«Η ισχυρή πολιτική δήλωση θα έχει να κάνει με τη σταθερότητα στην λεκάνη της Μεσογείου, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις που πυροδοτούν εντάσεις και συγκρούσεις, έστω κι αν είναι στο διπλωματικό επίπεδο και βεβαίως αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε είναι μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» συμπλήρωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Πάντως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν θέμα έλλειψης στρατηγικής καθώς και «πλήρους σύγχυσης» της κυβέρνησης. Κορωνίδα της κριτικής αυτής από την Κουμουνδούρου είναι οι διαφοροποίησεις που εμφανίζονται μεταξύ της διπλωματικής ηγεσίας και του μεγάρου Μαξίμου από την μία πλευρά και του υπουργείου Άμυνας από την άλλη πλευρά.
Τα ΜΟΕ διχάζουν (;) την κυβέρνηση
Η δήλωση του Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για ΜΟΕ όταν υπάρχουν εμπρηστικές δηλώσεις» που έγινε τη στιγμή που την ίδια μέρα που ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωνε πως κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν «συμφωνήθηκε η συνέχεια των συζητήσεων για ΜΟΕ» δείχνουν κατά την Κουμουνδούρου . Δυστυχώς, «έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας».
Η υπαρκτές –τουλάχιστον φραστικές- διαφοροποιήσεις μεταξύ υπουργείου Άμυνας και κυβέρνησης – υπουργείου Εξωτερικών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά και δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Κοτζιάς και Καμμένος
Αντίστοιχη με τη σημερινή εικόνα Παναγιωτόπουλου – Δένδια, και μάλιστα ασύγκριτα πιο εκρηκτική και απολύτως συγκρουσιακή υπήρχε άλλωστε και στην διακυβέρνηση Τσίπρα με το δίδυμο Κοτζιά και Καμμένου.
Το γεγονός αυτό πέραν των όποιων εσωκομματικών ή άλλων ενδοκυβερνητικών διαφωνιών μπορεί να υποδηλώνει, οφείλεται κατά πολλούς και στο γεγονός ότι λόγω και της αποστολής τους τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών έχουν και διαφορετική αποστολή και ως εκ τούτου προσεγγίζουν και διαφορετικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Εξοπλιστικά
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σήκωσε τους τόνους συνδέοντας την τρέχουσα ελληνοτουρκική κρίση με την ανάγκη αναβάθμισης των F-16, ακόμα και με τον κίνδυνο, όπως είπε, να βρεθεί στο μέλλον απολογούμενος σε εξεταστική επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό