Πλειστηριασμοί : Στο «σφυρί» νέα ακίνητα
Έχουν προγραμματιστεί 3.029 πλειστηριασμοί για τον Δεκέμβριο
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Προ των πυλών βρίσκονται πάνω από 3.000 πλειστηριασμοί τον Δεκέμβριο.
Όσοι έχουν «κόκκινο» δάνειο με ενέχυρο την πρώτη τους κατοικία δεν φαίνεται να πείθονται ώστε να προχωρήσουν σε κάποιου είδους ρύθμιση, έτσι ώστε να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα.
Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων μοιάζει με τη «Λερναία Ύδρα» καθώς το υψηλό απόθεμά τους (75,4 δισ. ευρω), παρά τις προσπάθειες μείωσης του που καταβάλλουν οι τράπεζες, τροφοδοτείται διαρκώς με νέα δάνεια που «σκάνε».
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα πιστωτικά ιδρύματα από τη μία πλευρά μείωσαν το στοκ των «κόκκινων δανείων» κατά περίπου 10 δισ. ευρω, ενώ από την άλλη προστέθηκαν περίπου 4,3 δισ. ευρώ.
Η δημιουργία μίας μίας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων», παρά τις πωλήσεις, διαγραφές και ρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες, αντανακλά την παρατεταταμένη οικονομική δυσπραγία των δανειοληπτών.
Οι πλειστηριασμοί
Η κατάσταση δεν φαίνεται να αντιστρέφεται στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς οι χορηγήσεις οι οποίες βρίσκονται στον «προθάλαμο» των «κόκκινων δανείων», δηλαδή κινούνται στη γκρίζα εκείνη ζώνη των δανείων που δεν έχουν ξεπεράσει τις 90 μέρες καθυστέρηση, είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.
Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβληματίζεται διότι επιδεινώθηκε ο λόγος των δανείων, τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες προς το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων (πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές). Συγκεκριμένα, ο λόγος ανήλθε σε 13,7% στο τέλος του α΄εξαμήνου του 2019, επίπεδο υψηλότερο από εκείνο στο τέλος του 2018 (13,4%).
Οι τράπεζες ήδη αρχίζουν να βγάζουν από το πέπλο προστασίας για πολλές κατοικίες, θεωρώντας ότι όποιος επιθυμεί να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία έχει διαθέσιμα τα εργαλεία και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να υπάρχει η άτυπη παύση πλειστηριασμών για όλους.
Μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης προγραμματίζουν κύμα πλειστηριασμών και οι ρυθμοί αναμένεται να επιταχυνθούν από τη νέα χρονιά, καθώς από τον προσεχή Μάιο λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Οι δανειολήπτες θα έχουν την δυνατότητα υποβολής αίτησης από δανειολήπτες που θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία, μέσα από την ηλεκτρονική πύλη που λειτουργεί, μέσω από την ηλεκτρονική πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους παρατάθηκε μέχρι και τον Απρίλιο.
Όπως διαμηνύουν οι τράπεζες, μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα, οδηγώντας σε πλειστηριασμό την περιουσία όσων οφειλετών δεν προχωρούν στη ρύθμιση του δανείου τους.
Μιλούν τα νούμερα
Σύμφωνα με έκθεσή, που παρουσιάζει το capital οι συνολικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν τον Νοέμβριο έφτασαν τους 2.244, αυξημένοι κατά 11% σε σχέση με τον Οκτώβριο και κατά 7% ετήσια βάση.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 11μηνου, οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν έφτασαν τους 16.256 με ετήσια αύξηση της τάξης του 12%, ενώ οι πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένοι έφτασαν του 25.747 με άνοδο της τάξης του 36% σε σχέση με τα περσινά αντίστοιχα επίπεδα.
Ειδικότερα, οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019 κινήθηκαν στο 63% αυτών που είχαν προγραμματιστεί, ενώ το 37% ακυρώθηκαν ή ανεστάλησαν.
Όπως σημειώνει η Axia, συνολικά μέχρι σήμερα και από την αρχή των e-auctions (Νοέμβριος 2017) 53.614 πλειστηριασμοί έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα, με 3.029 να είναι προγραμματισμένοι για τον Δεκέμβριο ενώ 2.330 έχουν προγραμματιστεί έως τώρα για το 2020. Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2020 λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις