Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής Αμνηστία στην Αμυγδαλέζα: «Κανένα παιδί υπό κράτηση»

Διεθνής Αμνηστία στην Αμυγδαλέζα: «Κανένα παιδί υπό κράτηση»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Επίσκεψη στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας πραγματοποίησε την Τρίτη, κλιμάκιο της Διεθνής Αμνηστίας σε συνεργασία με σχολεία που υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας «Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ακτιβιστές/ριες της Διεθνούς Αμνηστίας, μαζί με μαθητές/ριες, γονείς και και εκπαιδευτικούς από το 1ο Γυμνάσιο Ιλίου, το 5ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, το 2ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας και το 3ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου, επισκέφτηκαν το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. της Αμυγδαλέζας, συζήτησαν με τους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες και τους παρέδωσαν γράμματα αλληλεγγύης, έργα χειροτεχνίας και βραχιολάκια φιλίας που έφτιαξαν στα σχολεία τους. Μαζί με την αντιπροσωπεία ήταν και το κλιμάκιο παρέμβασης στην κράτηση της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ.

Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να δηλώσουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην κράτηση των ανήλικων προσφύγων και μεταναστών σε απαράδεκτες συνθήκες, οι οποίες αντιβαίνουν στα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα παραπάνω σχολεία είχαν ήδη παρακολουθήσει εκπαιδευτική παρέμβαση και είχαν ενημερωθεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας, για τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων/σών άσυλο, αλλά και για τα δικαιώματα των παιδιών.

5.276 ασυνόδευτα ανήλικα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) στις 30 Νοεμβρίου, στην Ελλάδα υπάρχουν 5.276 ασυνόδευτα ανήλικα εκ των οποίων 1.184 ζουν σε επισφαλείς και άτυπες συνθήκες στέγασης, εκτός συστήματος, εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους.

Παράλληλα, 1.746 παιδιά ζουν στους καταυλισμούς στα νησιά, σε συνθήκες που πλέον όλοι/ες γνωρίζουμε και οι οποίες επιδεινώνονται διαρκώς, ενώ 257 παιδιά ζουν υπό συνθήκες στέρησης της ελευθερίας τους, υπό καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης». Στην Αμυγδαλέζα συγκεκριμένα σήμερα κρατούνται 82 παιδιά.

Τρία νεκρά προσφυγόπουλα φέτος

Το 2019 ήταν ένα τραγικό έτος για τα ασυνόδευτα ανήλικα στην χώρα μας. Τον Αύγουστο, ένα παιδί 15 χρονών από το Αφγανιστάν δολοφονήθηκε εντός της «ασφαλούς ζώνης» στην Μόρια. Τον Σεπτέμβριο, ένα 5χρονο παιδί χτυπήθηκε από ένα φορτηγό καθώς έπαιζε με ένα χαρτόκουτο έξω από τον ίδιο καταυλισμό, και σκοτώθηκε, ενώ πριν λίγες βδομάδες ένα μωρό μόλις 9 μηνών πέθανε από αφυδάτωση, πάλι στην Μόρια.

Αν υπάρχει ένα μάθημα που οφείλουμε να αποκομίσουμε από αυτά τα τραγικά γεγονότα, είναι το αυτονόητο: Τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες/ριες πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας και μέριμνας και όχι να υποβάλλονται στο μαρτύριο της διαμονής σε απαράδεκτους καταυλισμούς ή, ακόμα χειρότερα, να τελούν υπό κράτηση σε άθλιες συνθήκες και μάλιστα για μακρά χρονικά διαστήματα.

Σακελλαρίδης: Να υψώσουμε το τείχος στον ρατσισμό και την ξενοφοβία

«Σήμερα δεχτήκαμε ένα μάθημα αλληλεγγύης από τις σχολικές κοινότητες σχολείων της Αθήνας προς τα ασυνόδευτα ανήλικα που τελούν υπό κράτηση στην Αμυγδαλέζα, αλλά και σε διάφορα αστυνομικά τμήματα στη χώρα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με τους συνομήλικούς τους και, μέσα από τη δράση αυτή, θύμισαν σε όλη την κοινωνία ότι τα κελιά δεν είναι φυσικοί χώροι όπου μπορούν να ζουν και να μεγαλώνουν παιδιά. Τα παιδιά συζήτησαν μεταξύ τους, αδιαμεσολάβητα και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και κατανόησης» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το κατ’ ευφημισμόν καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» εξαιτίας της ανεπάρκειας των απαιτούμενων δομών φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, σημαίνει σε απλά ελληνικά «κράτηση», κατά παράβαση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στην ουσία τα παιδιά αυτά «παρκάρονται» από την πολιτεία για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα σε κέντρα κράτησης σε τραγικές συνθήκες, με μόνο τους «έγκλημα» το γεγονός ότι είναι ανήλικα.

» Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε πόσες «μαύρες τρύπες» για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν στη χώρα μας. Μόρια, Σάμος, Έβρος, Κως, Αμυγδαλέζα είναι, ενδεικτικά, κάποιες από αυτές.

»Πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από κανέναν πολίτη με στοιχειώδη ευαισθησία. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουν να λάβουν άμεσα όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να δοθεί ένα τέλος στο δράμα τόσο των ασυνόδευτων ανηλίκων, όσο και γενικότερα των αιτούντων/σών άσυλο όλων των ηλικιών.

»Και έχει φτάσει η στιγμή οι τοπικές κοινωνίες να μπουν μπροστά, να υψώσουν τείχος στον ρατσισμό και την ξενοφοβία και να δείξουν με περηφάνια την αλληλεγγύη τους σε αυτούς/ές που την έχουν περισσότερο ανάγκη.»

Must in

Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στην αναμέτρηση με την Βίρτους (18/12).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο