Συμπτώματα αφυδάτωσης στο νεογέννητο
Όταν το νεογέννητο δεν τρέφεται αρκετά, υπάρχει κίνδυνος ο οργανισμός του να αφυδατωθεί
Τα νεογέννητα τρώνε συχνά. Πολύ συχνά. Και είναι λογικό, καθώς τα μικροσκοπικά στομαχάκια τους δεν μπορούν να χωρέσουν την τροφή που έχουν ανάγκη. Ειδικά στην περίπτωση του θηλασμού, όμως, η συχνότητα δεν εγγυάται πως τα μικρά μας παίρνουν όλο το γάλα που χρειάζονται. Εκτός από το σωματικό τους βάρος, το οποίο δεν αποτελεί πάντα ασφαλές κριτήριο, υπάρχουν πολλά σημάδια που μας βοηθούν να καταλάβουμε αν τρέφονται αρκετά. Οι ενδείξεις της αφυδάτωσης, που μπορεί να γίνει επικίνδυνη από μόνη της, είναι από τις πιο αποκαλυπτικές.
Συμπτώματα αφυδάτωσης στο νεογέννητο
Ξηρά χείλη, στόμα και γλώσσα
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα χειλάκια του μπορεί ακόμη και να «σκάσουν». Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, δώστε του αμέσως γάλα και ρωτήστε τον παιδίατρό σας για κάποιο lip balm ασφαλές για μωράκια.
Κλάμα χωρίς δάκρυα
Τις πρώτες μέρες της ζωής τους, τα νεογέννητα δεν παράγουν δάκρυα. Από τη δεύτερη εβδομάδα και μετά, όμως, η απουσία τους είναι ανησυχητική καθώς ενδέχεται να προκύπτει από την έλλειψη υγρών.
Καθαρές πάνες
Μπορούσατε να φανταστείτε ότι θα εύχεστε να βλέπετε περισσότερες λερωμένες πάνες; Από την ηλικία των έξι ημερών και έπειτα, το μικρό σας θα πρέπει να λερώνει τουλάχιστον 6 με 8 πάνες κατά τη διάρκεια του 24ώρου.
Κρύα χέρια και πόδια
Αν η θερμοκρασία του σπιτιού σας είναι στα σωστά επίπεδα και τα άκρα του μικρού σας είναι κρύα στην αφή, δεν αποκλείεται να ευθύνεται η αφυδάτωση. Μάλιστα, κάποιες φορές ενδέχεται και το χρώμα τους να αλλάξει. Αν δείτε τα χεράκια και τα ποδαράκια του να χλωμιάζουν, καλέστε τον παιδίατρό σας για να σας συμβουλεύσει.
Κοιμάται περισσότερο από το κανονικό
Η αφυδάτωση προκαλεί εξάντληση τόσο στους ενήλικες όσο και στα βρέφη. Έτσι, το μικρούλι σας μπορεί να πέσει σε λήθαργο ή αντιθέτως να είναι πιο γκρινιάρικο από ό,τι συνήθως εξαιτίας της κούρασης που αισθάνεται.
Σκούροι λεκέδες στην πάνα
Όταν έχει ανάγκη από περισσότερα υγρά, τα ούρα του σκουραίνουν. Δεν αποκλείεται να έχουν και πιο έντονη οσμή από τη συνηθισμένη.
«Βυθισμένο» μαλακό σημείο
Η κρανιακή πηγή, το μαλακό σημείο στο κεφαλάκι των μωρών, βουλιάζει όταν ο οργανισμός του αφυδατώνεται πολύ. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, ο παιδίατρος θα δώσει τη λύση.
Αδικαιολόγητος εκνευρισμός
Σε περίπτωση που το κλάμα του δεν εξηγείται με κάποιον άλλο τρόπο, μπορεί να μην τρώει όσο γάλα χρειάζεται.
Ξηροδερμία
Εκτός από τα χείλη και τη γλώσσα του, οποιοδήποτε σημείο της επιδερμίδας του μπορεί να εμφανίσει ξηρότητα αν δεν πίνει αρκετό γάλα. Μάλιστα, μπορεί ακόμη και να «ανοίξει», όπως ακριβώς συμβαίνει με τα χέρια μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
«Βουλιαγμένα» μάτια
Αν η αφυδάτωση προχωρήσει πολύ, τα ματάκια των νεογέννητων εμφανίζονται «βυθισμένα» στο κεφάλι τους. Σε αυτή την περίπτωση, δεν αρκεί να το ταΐσετε. Καλό είναι να το εξετάσει ο παιδίατρός σας και να κρίνει αν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μέτρα (για παράδειγμα, ενδοφλέβιο ορό).
- Ακτή Ελεφαντοστού: Ο πρόεδρος Ουαταρά ανακοίνωσε την αποχώρηση του γαλλικού στρατού από τη χώρα
- ΗΠΑ: Έκανε 16 χρόνια φυλακή, δικάστηκε 5 φορές για να βγει εκτός κάδρου των υπόπτων μετά από 28 χρόνια
- ΗΠΑ: «Οι άνθρωποι φοβούνται να προδώσουν τον βασιλιά, τον βασιλιά του κόσμου, τον Έλον Μασκ, τον μονάρχη»
- Τη νέα χρονιά ας δοκιμάσουμε να βγούμε από την άβυσσο
- Ευρώπη και Ασία ανησυχούν για επιβολή νέων δασμών – Κίνδυνοι για νέες αυξήσεις τιμών
- Γιατί σε έναν κόσμο εντάσεων όλοι ποντάρουν στον χρυσό