Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη – Τι λένε οι σεισμολόγοι
Μεγάλος σεισμός σε ένταση και διάρκεια σημειώθηκε τα μεσάνυχτα στην Κρήτη - Τι λένε στο in.gr οι σεισμολόγοι
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Μεγάλος σεισμός σε ένταση και διάρκεια σημειώθηκε τα μεσάνυχτα στην Κρήτη.
Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 5,5 -5,6 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 29 χλμ βορειοανατολικά του Παλαιοκάστρου Σητείας. Στη συνέχεια το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μίλησε για 5,3 ρίχτερ. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 27,1 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, έγινε αισθητός σε όλες τις πόλεις της ανατολικής Κρήτης.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές.
Την πρώτη δόνηση, ακολούθησε μία δεύτερη, της τάξης των 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα πάντα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σχεδόν σε όλη την Κρήτη, καθώς και στην Κάσο και την Κάρπαθο, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.
Σεισμολόγοι : Το φαινόμενο παρακολουθείται
«Ο σεισμός έγινε στις 23:58 και είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται 40 χλμ δυτικά από την Κάσο, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου» επισημαίνει μιλώντας στο in.gr ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ερωτηθείς αν είναι ο κύριος σεισμός, θέμα που απασχολεί εντόνως δεδομένης της έντονης σεισμικής δραστηριότητας εκδηλώνεται στο νησί τις τελευταίες ημέρες, τόνισε πως «δεν ξέρουμε ακόμη αν πρόκειται για την κύρια σεισμική δόνηση. Εχει επακολουθήσει ένας μετασεισμός με μέγεθος 3,4 Ρίχτερ».
Σημειώνεται πως η Κρήτη στροβιλίζεται στον ρυθμό του Εγκέλαδου τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Ο σοβαρός προβληματισμός των επιστημόνων είναι εάν πρόκειται για απλή ακολουθία σεισμών μεσαίου μεγέθους ή για προσεισμική δραστηριότητα που υποδηλώνει ότι έπεται ένα ισχυρότερο φαινόμενο.
Ωστόσο, συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος, «όταν γίνονται στη γειτονιά μας δύο μεγάλοι σεισμοί, όπως ήταν της Αλβανίας και των Αντικυθήρων, τότε πιθανώς να αποσταθεροποιείται το σύστημα στην ευρύτερη περιοχή. Νομίζω ότι αυτό εν μέρει το βλέπουμε τώρα παρ’ ότι δεν έχουμε ιδιαίτερα μεγάλα μεγέθη».
Πιο σίγουρος και καθυσυχαστικός ότι επρόκειτο για την κύρια σεισμική δόνηση εμφανίζεται ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας, αν και τονίζει ότι το φαινόμενο παρακολουθείται.
«Εκτιμώ πως ήταν ο κύριος σεισμός, γιατί οι σεισμοί βάθους έχουν το χαρακτηριστικό να μην έχουν μετασεισμική ακολουθία ή μεγαλύτερους σεισμούς. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα».
Επίσης κατά την άποψη του κ. Λέκκα ο σεισμός αυτός δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τον σεισμό στην Αλβανία, ούτε με αυτόν που έγινε το βράδυ της Τρίτης στην Κρήτη. «Είναι μεμονωμένο ανεξάρτητο γεγονός» εκτιμά.
Ανάρτηση για τον σεισμό έκανε και ο Γεράσιμος Χουλιάρας, του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις