Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ψήφος αποδήμων : Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο – Έρχεται ρεκόρ θετικών ψήφων

Ψήφος αποδήμων : Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο – Έρχεται ρεκόρ θετικών ψήφων

Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, φαίνεται πως το νομοσχέδιο θα περάσει με  τη στήριξη 291 βουλευτών από τη Βουλή καθότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα μπρος – πίσω προσανατολίζεται στο “ναι”, φοβούμενος  φυσικά και την κοινοβουλευτική απομόνωση

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα, Τετάρτη, το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων, όπου αναμένεται να υπάρξει ρεκόρ θετικών ψήφων.

Το σχετικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχει ταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων, με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση να ξεκαθαρίζουν ότι το υπερψηφίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, ωστόσο έχει αποσαφηνίσει ότι είναι πιο κοντά στην υπερψήφισή του, μετά τις θετικές νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών και μόνο το ΜεΡΑ25 δηλώνει ότι είναι θετικό μόνο για ορισμένα άρθρα του.

Ως εκ τούτου, και αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, φαίνεται πως το νομοσχέδιο θα περάσει με  τη στήριξη 291 βουλευτών από τη Βουλή καθότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα μπρος – πίσω προσανατολίζεται στο “ναι”, φοβούμενος  φυσικά και την κοινοβουλευτική απομόνωση. Η συμμετοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνει την κυβέρνηση κοντά σε ένα ιστορικό κοινοβουλευτικό ρεκόρ.

Τι υποστήριξαν οι ομογενείς

Στην τελευταία συνεδρίαση είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι ελληνικών κοινοτήτων, ομοσπονδιών και οργανώσεων των Ελλήνων του εξωτερικού που δεν είχαν προλάβει, λόγω αποστάσεων, να έρθουν στην Επιτροπή την προηγούμενη Παρασκευή.

Όλοι οι εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας τόνισαν την ανάγκη καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου και την απάλειψη των κριτηρίων για την 35ετή απουσία στο εξωτερικό και τα δύο χρόνια παρουσίας τους στην Ελλάδα, καθώς όπως υποστήριξαν, οι προϋποθέσεις αυτές αποκλείουν το δικαίωμα ψήφου από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Η δική μας θέση ήταν και είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Όμως αυτό δεν έχει την έγκριση 200 βουλευτών και σε αυτή τη φάση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να καθιερωθεί», τόνισε σε διευκρινιστική παρέμβαση του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο Χρήστος Καβαλής, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου, κάλεσε όλα τα κόμματα «να υπερβούν το κομματικό τους συμφέρον και να κάνουν φιλότιμη προσπάθεια συναίνεσης, ώστε να αρθούν οι αδικίες που αφαιρούν το δικαίωμα ψήφου σε χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού», όπως είπε.

«Το μόνο που δεχόμαστε είναι η γνώση της καλής ελληνικής γλώσσας. Ο νόμος είναι άδικος. Βγάλτε τη διασπορά από τα κομματικά παιχνίδια», τόνισε ο κ. Καβαλής ενώ πρότεινε την άρση των περιοριστικών κριτηρίων που αφορούν την 35ετία και τη διετία, τη δυνατότητα να ψηφίζουν με επιστολική ψήφοι όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους και την εκπροσώπηση των Ελλήνων της ομογένειας με 8 ανεξάρτητους βουλευτές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

«Οι περιοριστικοί όροι των 35 ετών απουσίας τους και των δύο ετών παρουσίας τους στην Ελλάδα αφαιρεί το δικαίωμα ψήφου από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων της διασποράς. Εμείς ζητάμε κάθε Έλληνας πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορεί να ασκεί το αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι», υπογράμμισε.

Και ο Ιωάννης Ρεμεδιάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού του Χιούστον, κατέθεσε την ομόφωνη απόφαση 16 ελληνικών ομοσπονδιών και οργανώσεων της Β. Αμερικής, με την οποία, επίσης, ζητούν την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.

«Όλοι όσοι Έλληνες του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους. Πρέπει ακόμα να αρθούν οι αυθαίρετοι περιορισμοί που αποκλείουν το δικαίωμα ψήφου σε αυτό το τεράστιο δυναμικό που αγαπά και υπερασπίζεται, όποτε χρειάζεται, τα συμφέροντα της πατρίδας τους», σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Απαιτείται να έχουμε μια λύση. Ζητάμε να διευκολυνθούμε μέσω της τεχνολογίας, είτε με επιστολική είτε με ηλεκτρονική ψήφο. Οι πολιτικοί μας, ζητάτε στους δύσκολους καιρούς της πατρίδας, την συμπαράσταση μας. Και εμείς κάνουμε πάντα ό,τι καλύτερο. Θα θέλαμε και η ελληνική πολιτεία να μας νιώθει Έλληνες πρώτης κατηγορίας».

«Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι δεν θα θέλαμε να δούμε πόλωση στην ομογένεια. Οι καιροί είναι χαλεποί και δεν θα θέλαμε να χάσουμε το πλεονέκτημα ότι είμαστε Έλληνες. Πάντα ενώνονται μετά από μια δύσκολη κατάσταση οι Έλληνες. Εύχομαι να διατηρήσουμε την ενότητα μας. Η ομογένεια θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και σε επενδύσεις και σε λόμπι προς κυβερνήσεις άλλων χωρών για τη πατρίδα μας», κατέληξε.

inView

Γιατί οι εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται πάντα Τρίτη και Νοέμβριο;

Οι αμερικανικές εκλογές βασίζονται σε ένα ιδιαίτερο σύστημα - Στην καρδιά του συστήματος αυτού βρίσκονται οι εκλέκτορες του Σώματος των Εκλεκτόρων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024