Την ανάκληση αναγνώρισης της λιβυκής κυβέρνησης συζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος
Την ανάκληση της «αραβικής αναγνώρισης» της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φάγεζ αλ-Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη συζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Την ανάκληση της «αραβικής αναγνώρισης» της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φάγεζ αλ-Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη συζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος.
«Εχει χάσει τη νομιμότητα»
Οπως μετέδωσε σε έκτακτη είδησή της η λιβυκή ιστοσελίδα addresslibya.co, επικαλούμενη πηγές στη Γενική Γραμματεία του Αραβικού Συνδέσμου, ο λόγος επανεξέτασης της αναγνώρισης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι ότι αυτή « έχει χάσει μεγάλο μέρος της νομιμότητάς της (…) καθώς έγινε μέρος της σύγκρουσης… » μετά το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με την τουρκική κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη (GNA), έχει χάσει μεγάλο μέρος της νομιμότητάς της, της εξουσίας της, και της συμφωνίας των Λίβυων με αυτήν, γι’ αυτό συζητάμε την ανάκληση της αραβικής αναγνώρισής της αφού έγινε μέρος της σύγκρουσης και αναζητά βοήθεια από περιφερειακά κόμματα με ιστορικές φιλοδοξίες στην αραβική περιοχή» (εννοεί το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας), σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Ποιος είναι ο Αραβικός Σύνδεσμος
Ο Αραβικός Σύνδεσμος συγκροτήθηκε στις 22 Μαρτίου 1945 στο Κάιρο, με ιδρυτικά μέλη επτά αραβικές χώρες: Αίγυπτο, Συρία, Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Υεμένη και Λίβανο.
Σήμερα αριθμεί 22 χώρες-μέλη από τη Βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, η οποία είχε αποβληθεί στις 16 Νοεμβρίου του 2011, ως μοχλός πίεσης για την επίλυση της εσωτερικής κρίσης της.
Οι χώρες που συμμετέχουν: Αίγυπτος, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος, Σαουδική Αραβία, Συρία, Υεμένη, Σουδάν, Μαρόκο, Τυνησία, Κουβέιτ, Αλγερία, Ηνωμένα Αραβικά, Εμιράτα Μπαχρέιν, Κατάρ, Ομάν, Μαυριτανία, Σομαλία, Κράτος της Παλαιστίνης και Κομόρες.
Λήψη αποφάσεων
Τον Ιανουάριο του 2003 εισήλθε η Ερυθραία ως παρατηρητής, το 2006 η Βενεζουέλα και το 2007 η Ινδία.
Οι αποφάσεις του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου λαμβάνονται είτε ομόφωνα, ώστε καθίστανται υποχρεωτικές για όλα τα κράτη-μέλη, είτε κατά πλειοψηφία, δεσμεύοντας μόνο τα κράτη που τις έχουν αποδεχθεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις