Τζανακόπουλος – Κατρούγκαλος : Δύο γραμμές (;) στο ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά
Την ώρα που ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πατριωτική δύναμη ευθύνης ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος τασσόταν κατά της συνεννόησης στα ελληνοτουρκικά εξαιτίας της αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια
- Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου - Παραμένει στην εντατική
- Άρπαξε 95.000 ευρώ από 66χρονη προσποιούμενος τον συντηρητή ασανσέρ
- Απόγνωση και φρίκη στη Γάζα - Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς, 49 Παλαιστίνιοι νεκροί μέσα σε 24 ώρες
- Χρυσές Σφαίρες 2025 - H Έμα Στόουν λέει ένα μεγάλο «αντίο» στα μακριά μαλλιά - Δείτε το νέο της κούρεμα
Οι δύο χτεσινές αντιθετικές εικόνες, αυτή του Γιώργου Κατρούγκαλου κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και η ταυτόχρονη παρουσία του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη Bουλή, φέρνουν στην επιφάνεια δύο γραμμές ή τουλάχιστον την υποψία ύπαρξης δύο γραμμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις της Άγκυρας.
Την ώρα που ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στο Εθνικό Συμβούλιο ως «πατριωτική δύναμη ευθύνης» και ήταν μετρημένος στο ύφος της κριτικής που ασκούσε στην κυβέρνηση της ΝΔ για την εξωτερική της πολιτική, με αιχμή τη στάση της έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συναρτούσε τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εθνικά ζητήματα με την αστυνομική καταστολή και τις αυθαιρεσίες των αστυνομικών οργάνων στις επετειακές διαδηλώσεις για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.
Ακροδεξιά
«Η κυβέρνηση έχει δώσει σαφή εντολή για να προσεγγίσει ακροδεξιά ακροατήρια. Δεν μπορεί να υπάρξουν οι όροι για στοιχειώδη πολιτική συνεννόηση. Τορπιλίζετε το πολιτικό κλίμα σε μια περίοδο που χρειάζεται συνεννόηση για τα ελληνοτουρκικά» ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της βουλής ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην αντιπαράθεσή του χτες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.
Λίγα μέτρα πιο πέρα, στη Βασιλίσσης Σοφίας και στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών όπου συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην κριτική του προς την κυβέρνηση, άφηνε το περιθώριο στους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως το διάδοχό του στο υπουργείο Εξωτερικών Νίκο Δένδια, αλλά και στον εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Αντρέα Λοβέρδο να τονίζουν ότι είναι αρραγές το εθνικό μέτωπο.
Ρητορική δημαγωγία
«Εμείς δεν θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος και σε ήπιο κλίμα κατηγορούσε την κυβέρνηση της ΝΔ για εγκατάλειψη της «ενεργητικής και πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα στα πηγαδάκια της βουλής ορισμένα επικριτικά σχόλια για τον κ. Τζανακόπουλο και τη σύνδεση της αστυνομικής βίας και της εξωτερικής πολιτικής, παρέπεμπαν στην -κατά τους ίδιους παράγοντες- αστοχία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε συνδέσει τις συντάξεις και το Μακεδονικό (Συμφωνία Πρεσπών) για να αρνηθεί τη συνεννόηση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα.
Αυτό, όμως, δε δικαιολογεί τη διπλή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε φυσικά το γεγονός ότι η ελληνοτουρκική κρίση είναι πολύ πιο σοβαρή από την υπόθεση του Μακεδονικού.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κλιμάκωση των προκλήσεων της Άγκυρας έναντι της Αθήνας, εκτός από την κυβέρνηση και ευρύτερα το πολιτικό σκηνικό θα δοκιμάσουν το ΣΥΡΙΖΑ και την συνοχή του ως προς την έκφραση ενιαίου πολιτικού και αντιπολιτευτικού λόγου, είτε σε επίπεδο ουσίας, είτε και σε επίπεδο ύφους και τόνων.
Συνεκμετάλλευση
Άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στις λεπτές ισορροπίες της ανάγκης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ταυτόχρονης σκλήρυνσης της ελληνικής στάσης. Επί των ημερών της δικής του διακυβέρνησης άλλωστε, τόσο από το Νίκο Κοτζιά, όσο και από το Γιώργο Κατρούγκαλο ξανατέθηκαν στο τραπέζι ενός άτυπου διαλόγου οι ιδέες μιας πολιτικής που παρέπεμπαν στη γραμμή της συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεχόταν σκληρή κριτική από τα αριστερά του ως «μεντεσές» των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, φέρνοντας σε μια σχετική αμηχανία τότε τη ΝΔ για το πώς θα αντιπολιτευόταν τον Αλέξη Τσίπρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις