Ψηφιακά οι έλεγχοι στην κακοδιαχείριση των δαπανών Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης
Οι έλεγχοι των 62 Δημοσιονομικών Υπηρεσιών Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ), στις οποίες υπάγονται 500 ελεγκτές, θα πραγματοποιούνται από εδώ και πέρα ηλεκτρονικά και όχι χειρόγραφα
Ένα σημαντικό εργαλείο στον αγώνα εναντίον της διαφθοράς και της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος αποτελεί το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικών Ελέγχων που υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και ξεκίνησε τη λειτουργία του με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη (φωτ).
Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο εξής οι έλεγχοι των 62 Δημοσιονομικών Υπηρεσιών Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) στις οποίες υπάγονται 500 ελεγκτές θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και όχι χειρόγραφα, όπως γινόταν έως τώρα λόγω ανυπαρξίας ανάλογου πληροφοριακού συστήματος.
Το πληροφοριακό σύστημα υπήρξε πάγιο αίτημα τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και των ίδιων των ελεγκτών. Δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, την οποία η ΓΓΠΣΔΔ υποστηρίζει, στο πλαίσιο της αποστολής της για την συνολική τεχνολογική υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομικών.
Μέσω του συστήματος θα ελέγχονται όλοι οι φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης (Υπουργεία, Ανεξάρτητες Αρχές, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις), πάνω από 1.700 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (Δήμοι, ΔΕΚΟ, Νοσοκομεία κλπ) και πάνω από 15.000 κληροδοτήματα.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όλες οι προϋπολογισθείσες δαπάνες της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης θα ελέγχονται πλέον δημοσιονομικά μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος. Ενδεικτικά, το σύστημα θα διαχειρίζεται τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που αφορούν εθνικούς πόρους (κονδύλια κρατικού Προϋπολογισμού και Προϋπολογισμού Φορέων Γενικής Κυβέρνησης).
Οι δημοσιονομικοί έλεγχοι μέσω σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων καθίστανται απαραίτητοι προκειμένου να εντοπιστούν αλλά και να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Αποτελούν δε διεθνή πρακτική που ακολουθούν όλα τα σύγχρονα κράτη.
Με το σύστημα αυτό επιτυγχάνεται ένας κεντρικός στρατηγικός στόχος: οι πόροι του κρατικού Προϋπολογισμού να κατευθύνονται για την υλοποίηση συγκεκριμένων σκοπών με τρόπο αδιάβλητο και χωρίς αθέμιτες πρακτικές. Έτσι, προστατεύονται πρωτίστως τα χρήματα των φορολογουμένων.
Παράλληλα, με την παραγωγική λειτουργία του συστήματος επιτυγχάνεται καλύτερη εποπτεία των δημοσιονομικών ελέγχων σε Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, σε όλα τα στάδια υλοποίησής τους. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται και επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της προόδου των ελέγχων και άμεσης αξιολόγησης των αποτελεσμάτων τους.
Το νέο πληροφοριακό σύστημα δημιουργήθηκε αποκλειστικά με τεχνογνωσία και πόρους της ΓΓΠΣΔΔ, βρίσκεται δε υπό την πλήρη λειτουργική της διαχείριση και ευθύνη, υιοθετώντας τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές, παρέχοντας συνάμα τη δυνατότητα περαιτέρω επέκτασής του με επιπρόσθετες λειτουργίες.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Ένα νέο πληροφοριακό σύστημα έρχεται να αναβαθμίσει το σύστημα δημοσιονομικών ελέγχων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και να κατοχυρώσει κανόνες απόλυτης διαφάνειας στη συνολική διαδικασία. Το νέο αυτό πληροφοριακό σύστημα υλοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, θα βρίσκεται υπό την ευθύνη και λειτουργία της ΓΓΠΣΔΔ και έρχεται να κλείσει μια ανοικτή πληγή στην οργάνωση και λειτουργία του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα σε σχέση με τη διαχείριση των κονδυλίων και των πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού».
Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «H Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υλοποίησε ένα νέο χρηστικό πληροφοριακό σύστημα για τον δημοσιονομικό έλεγχο των δαπανών των φορέων της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης. Ένα σύστημα δομημένο στη σύγχρονη τεχνογνωσία που διασφαλίζει τη διαφάνεια της διαδικασίας, υιοθετώντας αναγνωρισμένες διεθνείς πρακτικές, αναβαθμίζει τις σχετιζόμενες υπηρεσίες και είναι σε θέση να εξυπηρετεί πλέον με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα βεβαιωμένες ανάγκες των ελεγκτών. Ευχαριστώ τις Γενικές Γραμματείες Δημοσιονομικής Πολιτικής και Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης για το έργο που επιτέλεσαν».
- Πατήσια: Ερωτήματα για τον θάνατο ιδιωτικού υπαλλήλου – Είχε εντοπιστεί χωρίς τα ρούχα του
- ΟΟΣΑ: Με δεξιότητες 10χρονου ο ένας στους τέσσερις ενήλικες στην Ελλάδα
- Αρκάς: Η μπερδεμένη καλημέρα του Σαββάτου
- Φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Αναζητούνται τα κίνητρα του δράστη – Όλες οι εξελίξεις
- Μασκ: Ανησυχία σε Βρετανία και Γερμανία μετά τις παρεμβάσεις υπέρ ακροδεξιών κομμάτων
- Το Super Cup Γερμανίας θα φέρει το όνομα του Μπεκενμπάουερ από το 2025