«Πλήρης αλληλεγγύη» της Γερμανίας προς Ελλάδα για τις ενέργειες της Τουρκίας
Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ακόμη «καλή πρόοδο» σε μια σειρά θεμάτων και επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, η μετανάστευση, η ενέργεια, η έρευνα και η παιδεία
Την «πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας», η οποία χαρακτηρίζεται «σημαντικός, αν και συχνά πολύ δύσκολος εταίρος», εκφράζει η Γερμανία, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Σχεδίου Δράσης, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.
Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ακόμη «καλή πρόοδο» σε μια σειρά θεμάτων και επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, η μετανάστευση, η ενέργεια, η έρευνα και η παιδεία.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, αντικείμενο των συνομιλιών ήταν, μεταξύ άλλων, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Τουρκία, η Κίνα και η Μέση Ανατολή.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ό,τι αφορά τη σημασία των ευρωτουρκικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία, «ενσωματωμένη στην ευρωατλαντική αρχιτεκτονική, παραμένει ένας σημαντικός, αν και συχνά πολύ δύσκολος εταίρος». Ελλάδα και Γερμανία επανέλαβαν το ενδιαφέρον τους για μια εποικοδομητική σχέση με την ‘Αγκυρα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, «πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», ενώ σε ό,τι αφορά το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης τόνισαν ότι «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, υπονομεύοντας την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες.
«Η γερμανική πλευρά εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη επιδείνωση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία παραμένει σοβαρή ανησυχία της ΕΕ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη σημαντική βελτίωση σε αυτούς τους τομείς. Ένα σημαντικό πεδίο συνεργασίας με την Τουρκία αφορά την μετανάστευση, σύμφωνα με την Δήλωση της 18ης Μαρτίου του 2016», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.
Δυτικά Βαλκάνια
Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, Ελλάδα και Γερμανία τόνισαν την κοινή τους προσήλωση στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών, όπως διατυπώθηκε το 2003 στην Θεσσαλονίκη και επιβεβαιώθηκε το 2018 στην Σόφια.
«Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι δεν έχει ως τώρα επιτευχθεί συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι απαραίτητη από τις δύο χώρες η πλήρης συμμόρφωση με τους όρους. Γερμανία και Ελλάδα επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν μια θετική απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία στο ορατό μέλλον», επισημαίνεται στο κείμενο.
Προσφυγικό
Στους τομείς ασφάλειας και μετανάστευσης, Ελλάδα και Γερμανία επιβεβαίωσαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ιδιαίτερα σχετικά με την προστασία των συνόρων και την διαχείριση της μετανάστευσης και εξέφρασαν την βούληση να ενισχύσουν την συνεργασία τους. Οι δύο πλευρές θα ορίσουν «σημεία επαφής» με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του ανθρώπινου «trafficking», ενώ εξέφρασαν την στήριξή τους στην ανάπτυξη κοινής και ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ «στο πνεύμα της αλληλεγγύης που πρέπει να χαρακτηρίζει τα κράτη-μέλη της ΕΕ».
Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας κοινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών και Μετεγκατάστασης, «προκειμένου να ασκηθεί συντονισμένη πίεση προς τρίτες χώρες και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών». Συμφώνησαν ακόμη στην διοργάνωση Ευρωπαϊκής Διάσκεψης σε υψηλό επίπεδο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με θέμα την μετεγκατάσταση και την διαχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων, «το οποίο θα έπρεπε να μας αφορά όλους, καθώς συνδέεται με τον ανθρωπισμό μας και με την ευρωπαϊκή κουλτούρα», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην συνάντηση ήταν ακόμη η οικονομική και τεχνολογική συνεργασία, με έμφαση τόσο στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στο Βερολίνο, όσο και στην συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στην ΔΕΘ του 2020, αλλά και στο Φεστιβάλ Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, τον Μάιο του 2020.
Ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική πλευρά αποδίδεται στην συνεργασία με την Γερμανία στα «Σημαντικά Σχέδια Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» (IPCEIs). Η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, που έλαβε μέρος στην συνάντηση, εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Καινοτομίας για Μπαταρίες, κάτι που καλωσόρισε η Γερμανία.
Στόχος μας, επισήμανε, είναι να στρέψουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε προγράμματα που εντάσσονται στο νέο «Green Deal» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αυτά είναι που κυρίως θα χρηματοδοτούνται το επόμενο διάστημα. «Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν και σε άλλα ανάλογα προγράμματα του ίδιου πλαισίου», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο τονίζεται επιπλέον η δέσμευση των δύο χωρών για συνεργασία στους τομείς Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών, προστασίας του κλίματος, γεωργίας και τροφίμων, επαγγελματικής εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτισμού, κοινωνικών θεμάτων, αγοράς εργασίας και αντισημιτισμού.
Ο επόμενος γύρος διαβουλεύσεων στο ίδιο πλαίσιο ορίστηκε για το φθινόπωρο του 2020 και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας
- Αυτή είναι η βαθμολογία της Euroleague μετά τη νίκη του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ (pic)
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 89-94: Θρύλος στο ΟΑΚΑ με σούπερ Φουρνιέ!
- Γαλλία: «Με νάρκωσαν και με βίασαν;» αναρωτιούνται οι σύντροφοι των κακοποιητών της Πελικό
- Κασσελάκης: Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και προχωρά σε νέα κίνηση
- Ξανά στο τιμόνι του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το «γεράκι των δασμών» Ρομπ Λάιχτιτζερ