Τριπλό «χαστούκι» από ΕΕ και ΗΠΑ κατά Τουρκίας – «Λεονταρισμοί» μετά την απομόνωση
Σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία και λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη - Τραμπ στον Λευκό Οίκο, φαίνεται πως η Ελλάδα κερδίζει «πόντους» σε διπλωματικό επίπεδο καθώς έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την καταδίκη των ηγετών της ΕΕ κατά των τουρκικών ενεργειών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
- Σήκωσε μαχητικά η Πολωνία λόγω «μαζικής επίθεσης της Ρωσίας» στην Ουκρανία
- Τη ζωή του έχασε 53χρονος πατέρας σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη - Μετέφερε τα παιδιά του στο σπίτι
- Η Τεχνητή Νοημοσύνη στις υπηρεσίες των χάκερ τρομάζει τις επιχειρήσεις
- Πώς θα «πρασινίσουν» οι αναπτυσσόμενες χώρες, χωρίς να επηρεαστεί ο πληθυσμός τους
Απανωτά είναι τα «χτυπήματα» που δέχεται τις τελευταίες ώρες η Άγκυρα με φόντο και την παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ.
Σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία και λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη – Τραμπ στον Λευκό Οίκο, φαίνεται πως η Ελλάδα κερδίζει «πόντους» σε διπλωματικό επίπεδο καθώς έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την καταδίκη των ηγετών της ΕΕ κατά των τουρκικών ενεργειών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ, ένας από τους πιο σημαντικούς «παίχτες» στην περιοχή και με αδιαμφισβήτητη επιρροή, κατάφεραν τρία «πλήγματα» κατά της Τουρκίας.
Αρχικά ήρθαν οι δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ο οποίος έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη λέγοντας ότι τα κατοικημένα νησιά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική «έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφος».
Ο κ. Πάιατ ουσιαστικά αποδόμησε το τουρκολιβυκό σύμφωνο και διεμήνυσε πως η οπτική της τουρκικής κυβέρνησης για τις θαλάσσιες ζώνες διαφέρει με την ανάλυση των ΗΠΑ για τα νησιά.
Λίγες ώρες αργότερα οι ΗΠΑ έριξαν άλλα δύο «χαστούκια» στην Άγκυρα σχετικά με το πρόγραμμα των F-35 αλλά και τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ειδικότερα, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων προκαλώντας την οργή της Άγκυρας η οποία αντέδρασε για μία ακόμη φορά νευρικά κάνοντας λόγο για «πολιτικό σόου».
Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα καθώς ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας για τους S-400 ενώ φαίνεται πως «παγώνει» και την πώληση των μαχητικών F-35.
Διπλωματικά «τείχη» της ΕΕ υπέρ της Ελλάδας
Στο διπλωματικό «πόκερ» που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στη σκιά της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η Αθήνα φαίνεται πως ενισχύει διεθνώς της θέσεις με μία σειρά κινήσεων αλλά και μετά την στήριξη από τη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ που θα επικυρωθεί σήμερα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ενώ αναφορικά με το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, τονίστηκε ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δε, επαναβεβαίωσε απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας.
Επιθετική ρητορική και ενόχληση από Άγκυρα
Ολες οι τελευταίες εξελίξεις οι οποίες έχουν οδηγήσει την Άγκυρα σε διπλωματική απομόνωση έχουν δημιουργήσει εκνευρισμό στη γειτονική χώρα η οποία συνεχίζει μέσω σπασμωδικών και νευρικών πολιτικών κινήσεων να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το πρόσφατο σόου Ερντογάν στο TRT όπου εξήγγειλε κοινές έρευνες με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία θα αγοράσει άλλο ένα γεωτρύπανο για νέες γεωτρήσεις βάζοντας επισήμως στο «κάδρο» και την Κρήτη.
Πάντως, εκτός από τα μηνύματα που έστειλαν χθες οι ΗΠΑ προς την Άγκυρα αλλά και μετά την καταδίκη της ΕΕ έναντι του τουρκολιβυκού μνημονίου, φαίνεται η πως η Τουρκία έχει ενοχληθεί και από την κοινή στρατιωτική άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ με τη συμμετοχή Γαλλίας και Ιταλίας.
Η Άγκυρα βλέπει πως η Ελλάδα και η Κύπρος οχυρώνονται διπλωματικά έχοντας στο πλευρό τους χώρες και ηγέτες της Ευρώπης και η ίδια αρκείται για την ώρα σε «λεονταρισμούς» και πατριωτικές «κορώνες».
Δεν είναι τυχαία η χθεσινή αντίδραση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά το ψήφισμα της αμερικανικής Γερουσίας με το οποίο αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
«Το ψήφισμα της Γερουσίας δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα πολιτικό σόου. Δεν είναι νομικά δεσμευτικό και δεν έχει απολύτως καμία ισχύ», δήλωσε με ανάρτηση στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τσαβούσογλου τόνισε πως εκείνοι που χρησιμοποιούν την Ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι δειλοί που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την αλήθεια.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως το ψήφισμα είναι ένα «επαίσχυντο παράδειγμα για το πως η Ιστορία μπορεί να πολιτικοποιηθεί».
Προαναγγελία σεισμικών ερευνών
Η Τουρκία συντηρώντας την πολιτική των προκλήσεων, ήρθε σήμερα να τραβήξει και άλλο το… σκοινί προαναγγέλλοντας σεισμικές έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Σε μία ακόμη προσπάθεια να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο αφού ευχαρίστησε όλα τα πολιτικά κόμματα για την υποστήριξή τους στη συμφωνία, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα κάνει όλα όσα χρειάζεται.
«Και η Γενική Γραμματεία Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων θα κάνει εργασίες για την παροχή των οικοπέδων αλλά και η Τουρκική Εταιρία Ερευνών Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αμέσως μετά την πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει γρήγορα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που θα οικοπεδοποιηθούν», τόνισε ο Ντονμέζ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις