Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Τουρκία αψηφά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ και εξετάζει στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη

Η Τουρκία αψηφά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ και εξετάζει στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη

Παρά την έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, με την ελληνική πλευρά μάλιστα να διαθέτει φωτογραφίες και βίντεο από τη μεταφορά οπλισμού, τα οποία αποτελούν ισχυρό «όπλο» στην προσπάθεια που κάνει να ακυρώσει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η Τουρκία εμμένει στη στάση της

Με τις εξελίξεις στη Λιβύη να είναι καταιγιστικές, μία μόλις ημέρα μετά τις πληροφορίες που θέλουν τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ να βρίσκονται κοντά στην κατάληψη της Τρίπολης -η οποία ελέγχεται από την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του πρωθυπουργού Σαράτζ- η Αγκυρα επανέρχεται στα περί αποστολής στρατού στη Λιβύη.

Παρά την έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, με την ελληνική πλευρά μάλιστα να διαθέτει φωτογραφίες και βίντεο από τη μεταφορά οπλισμού, τα οποία αποτελούν ισχυρό «όπλο» στην προσπάθεια που κάνει να ακυρώσει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η Τουρκία εμμένει στη στάση της.

Ακολουθώντας τη «γραμμή» Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει λάβει αίτημα από την Τρίπολη για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, ωστόσο αν συμβεί αυτό, θα το εξετάσει και θα βοηθήσει όπου μπορεί.

«Πρόσφατα υπογράψαμε δύο μνημόνια κατανόησης με τον GNA, ένα από αυτά για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Η Τρίπολη δεν μας ζήτησε στρατιωτική βοήθεια προς αντιμετώπιση των απειλών του Χαφτάρ, αλλά αν η κυβέρνηση υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα, η Τουρκία θα το εξετάσει και θα βοηθήσει όπου μπορεί» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας σε φόρουμ στη Ντόχα.

Συνάντηση με Σαράτζ

Νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ.

Στο πλαίσιο του τετ α τετ διεμήνυσε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Μάλιστα, έκανε γνωστό πως αντικείμενο της συζήτησης ήταν η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων των δύο χωρών, η οποία προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά μίας σειράς κρατών, όπως και την καταδίκη της Αγκυρας από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Συνάντηση και με Ακάρ

Εν τω μεταξύ, για τη θαλάσσια συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης και τα περί στρατιωτικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας συζήτησαν και ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ. Στη συνάντηση παρευρισκόταν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας.

«Κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη θάλασσα, στο πλαίσιο του νόμου. Προστατεύουμε τα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο Ακάρ μετά τη συνάντηση.

Αψηφούν την προειδοποίηση του ΟΗΕ

Οι δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά την προτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε χώρες να εφαρμόσουν εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και να παραμείνουν εκτός ένοπλης διένεξης, αφού η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αρμόδια για την επιτήρηση των κυρώσεων κατά της Λιβύης, κατηγόρησε τρεις χώρες -ανάμεσά τους και η Τουρκία- για επανειλημμένες παραβιάσεις.

Στην 376 σελίδων έκθεση οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατονομάζουν την Τουρκία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ότι εκτελούν τακτικές και δημόσιες αποστολές όπλων.

Μετά την ανατροπή του Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο και χωρίστηκε μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη, η οποία έχει επίσης αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, και της κυβέρνησης με βάση το Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας, η οποία ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό την αιγίδα του Χαλίφα Χαφτάρ και το Κοινοβούλιο της χώρας.

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ διατηρούν σχέσεις με την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ την κυβέρνηση της Τρίπολης στηρίζουν η Τουρκία και το Κατάρ.

Οσα αναφέρονται στην έκθεση του ΟΗΕ ήρθαν μόλις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και βίντεο που δείχνουν τη μεταφορά οπλισμού στην Τρίπολη, τα οποία μάλιστα αποτελούν ισχυρό «όπλο» στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια που κάνει να ακυρώσει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στα πλάνα που ακολουθούν, η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Kirpi και πυρομαχικά.

inView

Η θεωρία πίσω από το... πορτοκαλί δέρμα του Τραμπ

Το έντονο χρώμα του προσώπου του Ντόναλντ Τραμ έχει αποτελέσει αρκετές φορές αντικείμενο χλευασμού, ωστόσο ειδικός στην επεξεργασία φωτογραφιών εξηγεί πως το ζήτημα «δεν είναι για γέλια».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024