Σε διπλωματικό πυρετό η Ελλάδα – Εκτός ορίων η Τουρκία συσφίγγει τις σχέσεις με τη Λιβύη
Σε διπλωματικό πυρετό βρίσκεται η Αθήνα σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προσεκτικά τα επόμενα βήματά της, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να αψηφά το ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της διεθνούς κοινότητας για τη συμφωνία του Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την ΑΟΖ
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Σε διπλωματικό πυρετό βρίσκεται η Αθήνα σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προσεκτικά τα επόμενα βήματά της, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να αψηφά το ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της διεθνούς κοινότητας για τη συμφωνία του Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την ΑΟΖ.
Στον απόηχο της κατάθεσης της παράνομης και άκυρης συμφωνίας στην τουρκική βουλή και τον πόλεμο νεύρων από την Άγκυρα, η οποία εξετάζει ακόμη και την αποστολή στρατού στη Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τεταμένη την κατάσταση, ωστόσο διεμήνυσε ότι δεν φοβάται θερμό επεισόδιο.
Με συνέντευξή του στη γερμανική Bild ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη ύστερα από τα ξεκάθαρα μηνύματα καταδίκης της συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης που έστειλαν οι εταίροι της Ελλάδας.
«Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα (σ.σ. ενός θερμού επεισοδίου), αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου» σημειώνει ο πρωθυπουργός και υπογραμμίζει: Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Γιατί, εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι αυτή που δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, όχι εμείς».
Στον ΟΗΕ – Τι γίνεται με τις κυρώσεις
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στη Γενεύη όπου θα συναντηθεί τη Δευτέρα με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα με επιστολές που έχει αποστείλει προς τον ΟΗΕ από την πρώτη στιγμή έχει υποβάλλει αίτημα να μην πρωτοκολληθεί το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη και να τεθεί το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.
Στο μικροσκόπιο του κ. Δένδια στη Γενεύη θα βρεθεί και η πρώτη αντίδραση του ΟΗΕ, η οποία δεν ήταν ικανοποιητική για την χώρα μας, καθώς ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαρχάν Χάνγκ είχε αποφύγει να πάρει σαφή θέση λέγοντας ότι δεν σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες χωρών στις θαλάσσιες ζώνες τους.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Νίκου Δένδια δεν σταματά εκεί, αλλά συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με επαφές που θα έχει με αξιωματούχους από Αραβικές χώρες και στο επίκεντρο αυτών των συνομιλιών θα είναι η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών την Τρίτη θα βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, την Τετάρτη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Πέμπτη στην Ιορδανία. Την Παρασκευή ο κ. Δένδιας θα βρεθεί στην Ιταλία.
Ο κ. Δένδιας μάλιστα μιλώντας στη βουλή τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διπλωματική εκστρατεία με στόχο την απομόνωση της Τουρκίας. Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ζητά εφαρμογή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί εναντίον της πολιτικής κυρώσεων στην Τουρκία. Είναι θέμα τακτικής. Η χρονική διάταξη των αντιδράσεων δεν μπορεί να συζητηθεί σε επίπεδο μιας ανοιχτής συζήτησης».
Προστατευμένα τα εθνικά δίκαια
«Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα αντιδράσει η στριμωγμένη Τουρκία, αν και θα πρέπει να γνωρίζει ότι η περαιτέρω κλιμάκωση δεν την ευνοεί, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων στην Ευρώπη μονίμως για τους λάθος λόγους» ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ωστόσο ότι η Ελλάδα έλαβε στις Βρυξέλλες τη ρητή υποστήριξη των Ευρωπαίων χωρίς αστερίσκους και μίλησε για διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας.
Καθησυχαστικός ήταν ο πρόεδρος της βουλής Κώστας Τασούλας ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι τα εθνικά δίκαια της Ελλάδας είναι επαρκώς προστατευμένα, τονίζοντας ότι η απόφαση της ΕΕ κονιορτοποιεί της συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας κυριαρχεί και στις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα τελευταία 24ωρα με τη Φώφη Γεννηματά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να στέλνουν αυστηρά μηνύματα καταδίκης της πολιτικής της Άγκυρας.
Κανόνια
Στο μεταξύ οι τόνοι ανεβαίνουν και εντός της κυβέρνησης. Με αφορμή την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας.
«Είναι η εποχή για κανόνια και όχι βούτυρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος εκτός από την αύξηση της θητείας ζήτησε και νέα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις