Μια ματιά στα προσωπικά αρχεία του Αθρουρ Μίλερ
Περισσότερα από 300 κιβώτια με έγγραφα καταγράφουν κάθε φάση της αξιοσημείωτης καριέρας του Αρθουρ Μίλερ από τότε που έγραψε τα πρώτα κείμενα ενώ ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, μέχρι τη συγγραφή των τελευταίων του έργων.
- Υπό κράτηση η Ειρήνη Μουρτζούκου – Την Παρασκευή στο αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση
- Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ θυμάται την πρώτη του συνάντηση με την Τζούλια Ρόμπερτς με αφορμή το «Pretty Woman»
- «Καλπάζουν» οι τιμές του φυσικού αερίου
Ο Άρθουρ Άσερ Μίλερ ήταν ένας από τους κορυφαίους αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς. Τα έργα του ασκούσαν κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, την κυβέρνηση και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της, ενώ εξέθεταν και τα ψεγάδια του λεγόμενου αμερικανικού ονείρου, κάτι για το οποίο είχε δεχτεί κριτική στις ΗΠΑ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βιογράφος του, Μάρτιν Γκότφριντ, «σπάνια ένας καλλιτέχνης έχει δεχτεί τόσες πολλές επιθέσεις και συκοφαντίες στην πατρίδα του και ταυτόχρονα έχαιρε βαθιάς εκτίμησης σε όλον τον κόσμο».
Με τα εμβληματικά του έργα όπως «O Θάνατος του Εμποράκου», σημείο αναφοράς του θεάτρου του 20ού αιώνα, μια ιστορία για μια μικροαστική αμερικανική οικογένεια που συνεθλίβη υπό το βάρος του αμερικανικού καπιταλισμού, άφησε το βαθύ του αποτύπωμα στην παγκόσμια θεατρική δημιουργία.
Όταν πέθανε, το 2005, άφησε το πλήρες αρχείο του στο Κέντρο Harry Ransom στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin. Πλέον, το αρχείο αυτό άνοιξε στους μελετητές για διδασκαλία και έρευνα. «Ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε το έργο των σπουδαστών και των επιστημόνων που θα μελετήσουν αυτό το αρχείο με διορατικότητα για τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Stephen Enniss, διευθυντής του Κέντρου Ransom.
Ο Μίλερ δημιούργησε τη συλλογή του αρχείου του με δυο δωρεές, μια το 1961, ενώ τα υπόλοιπα έγγραφα και χειρόγραφά του αποκτήθηκαν από το πανεπιστήμιο του 2017. Αυτή η ενωμένη και ολοκληρωμένη συλλογή προσωπικών και επαγγελματικών εγγράφων του Μίλερ δημιουργεί ένα σπουδαίο αρχείο για την έρευνα και τη μελέτη της ζωής και του έργου αυτού του μεγάλου αμερικανικού θεατρικού συγγραφέα.
Περισσότερα από 300 κιβώτια με έγγραφα καταγράφουν κάθε φάση της αξιοσημείωτης καριέρας του από τότε που έγραψε τα πρώτα κείμενα ενώ ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, μέχρι τη συγγραφή των τελευταίων του έργων.
Το αρχείο περιλαμβάνει περισσότερα από 50 έργα που συντάχθηκαν από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τη δεκαετία του ’90, οικογενειακή αλληλογραφία, αδημοσίευτες εργασίες, σημειωματάρια και αλληλογραφία με αξιόλογους θεατρικούς, και λογοτεχνικούς συναδέλφους του όπως ο Edward Albee, ο Saul Bellow, ο Norman Mailer και ο John Steinbeck.
Μέχρι τον θάνατό του, το 2005, υπάρχει μεγάλος αριθμός γραπτών και αποσπασμάτων που δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας.
Η συνεισφορά του στα γράμματα είναι ανυπολόγιστη καθώς ο Μίλερ ασχολήθηκε με τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής του, τα οποία αντανακλώνται και στα χειρόγραφα του αρχείου του.
Από το 1965 έως το 1969, ο Μίλερ ήταν πρόεδρος του PEN International ενός οργανισμού λογοτεχνών και δημοσιογράφων που εξελίχθηκε σε διεθνή ομάδα υπεράσπισης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κέντρο Ransom διαθέτει και τα αρχαία της σημαντικής δουλειάς που έκανε ο Μίλερ στην PEN.
Το αρχείο του Μίλερ βρίσκεται δίπλα στα αρχεία και άλλων μεγάλων Αμερικανών θεατρικών συγγραφέων, όπως ο Tennessee Williams και η Lillian Hellman.
Η επιρροή του στους θεατρικούς συγγραφείς, τους ηθοποιούς και τους συγγραφείς είναι εμφανής και ως μεγάλος των αμερικανικών γραμμάτων ενώνει με την παρουσία του μέσω του αρχείου του δεκάδες συλλογές που κατέχει το αμερικανικό αυτό πανεπιστήμιο.
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
- ΙΟΒΕ:Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού – Αρνητικό το φυσικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις