Πολεμικό Μουσείο : Παραδόθηκαν πέντε ιστορικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας
Το ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου ευχαρίστησε την Πολεμική Αεροπορία και ιδιαίτερα τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, που ανέλαβαν το δύσκολο και δαπανηρό έργο της συντηρήσεως-βαφής των πέντε αεροσκαφών του Πολεμικού Μουσείου
Μετά από περίπου ενάμιση χρόνο παραδόθηκαν από την Πολεμική Αεροπορίας στο Πολεμικό Μουσείο πέντε ιστορικά αεροσκάφη της που κοσμούν τον προαύλιο χώρο του Μουσείου, συντελώντας στην αύξηση της επισκεψιμότητάς του κατά περίπου 40% και καθιστώντας το ελκυστικό προορισμό.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σε ειδική εκδήλωση το Πολεμικό Μουσείο τίμησε «τους δύο ακάματους χρώστες/συντηρητές τής Πολεμικής Αεροπορίας, Γεώργιο Σαρίμπελα και τον αρχισμηνία (ΕΤΑΠ) Βασίλειο Μπαλή, καθώς και τον ΜΥ/ΜΗΧ Ιωάννη Μυλωνά, ιθύνοντα νου και γνώστη της ιστορίας των αεροσκαφών της. Πρός τιμήν τους, χωρίς να φείδονται κόπου και χρόνου, εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες (ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες) στον χώρο του Μουσείου και άρα μακριά από τις ευκολίες που θα τους παρείχε η εργασία κοντά στη βάση τους».
Στην εκδήλωση παρέστησαν ως εκπρόσωποι των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ ο ταξίαρχος (Ι) Αθ. Γκανάς διευθυντής ΓΕΕΘΑ/Δ1 και ο ταξίαρχος (ΠΛΗΡ) Σ. Τσιτσιμπίκος διευθυντής ΓΕΑ/Γ5, αντίστοιχα. Παρόντες ήταν, επίσης, ο σμήναρχος (Ι) Μιλτ. Φακίτσας, διοικητής της 123 Σμηναρχίας Τεχνικής Εκπαίδευσης και ο σμήναρχος (Ι) Ι. Καρακώστας, διοικητής του Μουσείου Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΙΣΠΑ).
Το ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου ευχαρίστησε την Πολεμική Αεροπορία και ιδιαίτερα τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, που ανέλαβαν το δύσκολο και δαπανηρό έργο της συντηρήσεως-βαφής των πέντε αεροσκαφών του Πολεμικού Μουσείου.
Τα αεροσκάφη
Τα αεροσκάφη, που κοσμούν τον προαύλιο χώρο του Μουσείου, είναι τα εξής:
– F-104G Starfighter αεροσκάφος διώξεως βομβαρδισμού που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1993. Ήταν το πρώτο αεροσκάφος της ΠΑ που μπορούσε να υπερβεί τα 2 Mach.
– Harvard T-6 εκπαιδευτικό, αναγνωριστικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος. Για 22 χρόνια, από το 1947, αποτέλεσε το κύριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος της τότε Σχολής Αεροπορίας και μετέπεια Σχολής Ικάρων.
– F-86E Sabre αεροσκάφος αναχαίτισης. Τα ελληνικά Sabre αποτέλεσαν το διάσημο Ελληνικό Ακροβατικό Σμήνος «Ελληνική Φλόγα» (1957-1965). Αποσύρθηκαν το 1965, οπότε αντικαταστάθηκαν από τα F-5A.
– F-5A Freedom Fighter: Αεροσκάφος αναχαίτισης. Ο τύπος χρησιμοποιήθηκε από το τρίτο Ελληνικό Ακροβατικό Σμήνος «Νέα Ελληνική Φλόγα». Τα νεώτερα F/NF-5A αποσύρθηκαν το 2001.
– F-84F Thunderstreak: Για πολλά χρόνια αποτέλεσαν τον κορμό της δύναμης κρούσης της Αεροπορίας μας. Αντικατέστησαν τα F-84G (αεροσκάφη του πρώτου Ακροβατικού Σμήνους της Αεροπορίας, το «Καρέ των Άσσων). Αποσυρθηκαν από την ενεργό δράση το 1983.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Η KGB έβαλε μικρόφωνο στο κρεβάτι του γάμου μας» – Μάγια Πλισέτσκαγια και Ροντιόν Στσεντρίν
- ΠΑΣΟΚ – Τσουκαλάς: Όταν υπάρχει ανάπτυξη πρέπει να παίρνει μέρισμα και ο κόσμος της εργασίας
- Gov.gr Wallet: Έρχονται τα στοιχεία για τους βαθμούς ποινής των οδηγών
- Προϋπολογισμός: Η ανάπτυξη στο 2,3% το 2025 – Πτώση πληθωρισμού στο 2,1% και μείωση χρέους στο 147,5%
- Ασύλληπτος Γουέστμπρουκ: Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία με 200 triple-double
- Το «πηγάδι της Αβύσσου» τρομάζει την Άνδρο