Επτά πράγματα που δεν ξέρατε για την γρίπη
Η εποχική γρίπη μας ταλαιπωρεί κάθε χρόνο. Κι όμως, υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουμε για αυτή.
Αν και πρόκειται για μια από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες του χειμώνα, υπάρχουν πολλά πράγματα για τη γρίπη που εξακολουθούν να μας διαφεύγουν.
Εκτός από τις πληροφορίες που δεν έτυχε να ακούσουμε μέχρι σήμερα, υπάρχουν και κάποιες που μας είναι γνωστές, αλλά… δυσκολευόμαστε να τις πιστέψουμε.
Τα παρακάτω επτά πράγματα ανήκουν σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία.
Μπορούμε να κολλήσουμε από άτομα που δεν συναντήσαμε ποτέ
Ένα βρώμικο πόμολο είναι αρκετό για να κολλήσουμε τον ιό της γρίπης, ακόμη και αν έχουν περάσει 48 ώρες από τη στιγμή που το ακούμπησε ο ασθενής.
Μάλιστα, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουμε ακουμπώντας μια μολυσμένη επιφάνεια και φέρνοντας έπειτα τα χέρια στο πρόσωπό μας, παρά από την άμεση επαφή με έναν φορέα του ιού.
Ταυτόχρονα, τα μικροσκοπικά σταγονίδια που απελευθερώνονται από ένα φτέρνισμα μπορούν να κυκλοφορούν για ολόκληρες ώρες ψάχνοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να τρυπώσουν στο στόμα ή τη μύτη σας.
Το «κρύωμα» μπορεί να ταυτίζεται με τη γρίπη
Δεν είναι εφικτό να αρρωστήσουμε χωρίς την παρουσία μικροοργανισμών, όσο κρύος και αν είναι ο αέρας στον οποίο θα εκτεθούμε. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι ότι το σώμα μας προσαρμόζεται στο κρύο επιτρέποντας στους βλεννογόνους να ξεραθούν. Και η βλέννα είναι ένας από τους βασικότερους αμυντικούς μηχανισμούς μας, καθώς απομακρύνει από το σώμα μας τους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς. Έτσι, ο κρύος καιρός στην πραγματικότητα δεν μας αρρωσταίνει, αλλά μας κάνει πιο ευάλωτους στα μικρόβια.
Μπορούμε να κολλήσουμε από κάποιον που δεν έχει συμπτώματα
Αντίστοιχα, μπορούμε να μεταδώσουμε τον ιό ενώ ακόμη αισθανόμαστε μια χαρά. Ο ιός είναι ενεργός και μπορεί να κυκλοφορήσει από άτομο σε άτομο ακόμη και δύο μέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.
Είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή μας
Η γρίπη δεν είναι μια απλή ιωσούλα. Μπορεί να είναι συνηθισμένη, αλλά πολλές φορές συνοδεύεται από σοβαρότατες επιπλοκές, όπως η πνευμονία που μπορεί να προκύψει από την εξάπλωση του ιού στους πνεύμονες. Άλλες αιτίες που μπορεί να καταστήσουν τη γρίπη επικίνδυνη – έως και θανατηφόρα στις ευαίσθητες ομάδες – είναι το γεγονός ότι αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας και το κάνει ευάλωτο στις ευκαιριακές λοιμώξεις.
Επιβιώνει και το καλοκαίρι
Είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι περνά πάντα τους θερινούς μήνες κάνοντας… διακοπές. Ένας από τους συνηθισμένους λόγους μετάδοσής της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι οι τουρίστες από χώρες του νότιου ημισφαίριου. Ως γνωστόν, οι εποχές λειτουργούν αντίστροφα στα δύο μισά του πλανήτη μας, πράγμα που σημαίνει ότι η γρίπη μας επισκέπτεται εναλλάξ. Αν όμως πάρει το… αεροπλάνο και έπειτα μπει στο μετρό, ξαφνικά της γίνεται εφικτό να περάσει μερικές μέρες κάτω από τον ελληνικό ήλιο.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη
Η αλήθεια είναι πως το μόνο ουσιαστικό όπλο μας απέναντι στην γρίπη, όπως και σε κάθε άλλη ιογενή ασθένεια, είναι το ανοσοποιητικό μας – αυτοδύναμο ή… ενισχυμένο με τη βοήθεια ενός εμβολίου. Με άλλα λόγια, πρέπει «να κάνει τον κύκλο της» για να περάσει. Ωστόσο, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα ή να βοηθήσουν τον οργανισμό μας να την ξεπεράσει πιο γρήγορα.
Η άσκηση μας θωρακίζει απέναντί της
Η τακτική άσκηση, ακόμη και αν πρόκειται για περιπάτους με γρήγορο βηματισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας. Έτσι είναι πιο δύσκολο να μας καταβάλει η γρίπη και οι υπόλοιπες ασθένειες του χειμώνα. Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Η υπερβολική πίεση που ασκούμε στον οργανισμό μας μέσα από τις πολύ απαιτητικές προπονήσεις, όπως για παράδειγμα όταν προετοιμαζόμαστε για έναν Μαραθώνιο, μπορεί να μας καταπονήσει και να μας κάνει πιο ευάλωτους απέναντι στη γρίπη και τις ιώσεις.
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό