Ακραία πρόκληση Ερντογάν : Ξεκινάμε σύντομα γεωτρήσεις σε Καστελόριζο και Κρήτη
Ο κ. Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Κυριακής αποφάσισε για μία ακόμη φορά να τραβήξει το... σκοινί, προκαλώντας την Ελλάδα
Σε νέα ακραία πρόκληση με την οποία επιχειρεί να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μετά την παράνομη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, προανήγγειλε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις κοντά σε Καστελόριζο και Κρήτη.
Ο κ. Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Κυριακής αποφάσισε για μία ακόμη φορά να τραβήξει το… σκοινί, προκαλώντας την Ελλάδα. Αναφερόμενος στην τουρκολιβυκή συμφωνία είπε ότι «είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή της συνθήκης των Σεβρών» ενώ δεν παρέλειψε να απειλήσει για μία ακόμη φορά με γεωτρήσεις κοντά σε Κρήτη και Καστελόριζο.
«Με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ (σ.σ. ενώ έδειχνε την περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου και δυτικά της Κρήτης) θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις» είπε στους δημοσιογράφους που του έπαιρναν τη συνέντευξη.
Ο Ερντογάν, μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα σε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» για συνεργασία στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.
Επέμεινε, ακόμα, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών και ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες.
«Αν η κυβέρνηση της Λιβύης ζητήσει στρατιωτική βοήθεια η Τουρκία θα λάβει την απόφασή της» είπε ο Τούρκος πρόεδρος επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα είναι «έτοιμη να παρέχει κάθε βοήθεια στη Λιβύη».
Απειλές κατά ΗΠΑ
Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συνέντευξη αποτέλεσαν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ με τον Ερντογάν να απειλεί ευθέως να κλείσει «εάν είναι αναγκαίο», δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία.
Οι νέες απειλές έρχονται ως απάντηση στις αμερικανικές απειλές που έχουν διατυπωθεί για επιβολή κυρώσεων και της υιοθέτησης της απόφασης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από την αμερικανική Γερουσία.
«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε».
Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε, δε, στο σημείο να απειλήσει και με αποκάλυψη από την πλευρά της Τουρκίας της γενοκτονίας των Ινδιάνων. Πιο συγκεκριμένα τόνισε: «Είναι δυνατόν να μιλήσει κανείς για την Αμερική χωρίς να αναφέρει τους Ινδιάνους; Αποτελεί μια στιγμή ντροπής για την ιστορία των ΗΠΑ. Τα ίδια συνέβησαν στην Αφρική. Είναι δυνατόν να βάλεις στην άκρη τις γαλλικές σφαγές στη Ρουάντα και την Αλγερία;
Έκαναν δουλεμπόριο από τη Σενεγάλη στην Αμερική. Τι θα κάνουμε για να το εξηγήσουμε τη διεθνή κοινότητα; Έχουμε ντοκουμέντα στα αρχεία μας. Θα αποκαλύψουμε ότι η ιστορία της Δύσης είναι η ιστορία του ρατσισμού και του εποικισμού. Ενώ υπάρχουν αυτές οι σφαγές και οι γενοκτονίες, δεν μπορούν να πουν τίποτα σε ένα έθνος με τέτοια περήφανη ιστορία όπως η δική μας».
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η Τουρκία κατέθεσε στην τουρκική Βουλή προς επικύρωση τη συμφωνία με τη Λιβύη ενώ ο τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε για μία ακόμη φορά με τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ όπου σύμφωνα με πληροφορίες διαμήνυσε και πάλι ότι η Τουρκία θα βοηθήσει εάν ζητηθεί να σταλεί στρατιωτική βοήθεια.
Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέα απόφαση σχετικά με τη Λιβύη που δημοσίευσε μάλιστα στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, και με την οποία επιχειρεί να διευκολύνει τα ταξίδια για τους πολίτες της Λιβύης προς την Τουρκία, ως μέρος ευρύτερων βημάτων που φέρνουν τις δύο χώρες πιο κοντά.
Σύμφωνα με αυτή -όπως μεταδίδει η DailySabah– οι κάτοχοι διαβατηρίου της Λιβύης ηλικίας κάτω των 18 ετών και άνω των 55 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσουν βίζα. Προηγουμένως, η είσοδος χωρίς βίζα ήταν διαθέσιμη μόνο για τους Λίβυους ηλικίας άνω των 68 ετών.
Η Τουρκία επανέφερε την υποχρέωση απόκτησης βίζα για πολίτες της Λιβύης το 2015 λόγω της αυξανόμενης πολιτικής αναταραχής και αστάθειας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Μπαράζ συναντήσεων με Τσαβούσογλου – Ακάρ
Σημειώνεται πως χθες, Σάββατο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, στο πλαίσιο της οποία διεμήνυσε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Μάλιστα, έκανε γνωστό πως αντικείμενο της συζήτησης ήταν η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων των δύο χωρών, η οποία προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά μίας σειράς κρατών, όπως και την καταδίκη της Αγκυρας από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Επίσης, για τη θαλάσσια συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης και τα περί στρατιωτικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας συζήτησαν και ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ. Στη συνάντηση παρευρισκόταν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας.
«Κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη θάλασσα, στο πλαίσιο του νόμου. Προστατεύουμε τα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο Ακάρ μετά τη συνάντηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις