Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας σε Γκουτιέρες : Ανύπαρκτη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Δένδιας σε Γκουτιέρες : Ανύπαρκτη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Το αίτημα της Ελλάδας να μην πρωτοκολληθεί η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για την ΑΟΖ συζήτησε με τον γραμματέα του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών. Τι απάντησε ο Γκουτιέρες. Στην ατζέντα των συνομιλιών και το Κυπριακό

Το αίτημα της Ελλάδας να μην πρωτοκολληθεί η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την ΑΟΖ συζήτησε στη Γενεύη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Πέραν της πάγιας θέσης της Ελλάδας, που χαρακτηρίζει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ως παράνομο και άκυρο, το οποίο δεν μπορεί να παράξει νομικές συνέπειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με τον κ. Γκουτιέρες επέμεινε ιδιαίτερα στην «ακυρότητα» της συμφωνίας Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Το βασικό επιχείρημα του Νίκου Δένδια είναι πως η λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση και δεν εκπροσωπεί ουσιαστικά τη χώρα για να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν εκπροσωπεί την Λιβύη

Εξηγώντας τις ελληνικές θέσεις ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια συνεργασίας «είναι κατά την κρίση μας ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία».

Παράλληλα ο κ. Δένδιας εξήγησε επίσης και για ποιο λόγο η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα. Όπως δήλωσε, ο υπουργός Εξωτερικών μετά το τέλος της συνάντησής του με τον κ. Γκουτιέρες, εξήγησε επίσης «τους κινδύνους που οι αντίθετες με το Δίκαιο της Θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή».

Σημειώνεται δε, ότι προς την κατεύθυνση αυτή η ελληνική διπλωματία, ουσιαστικά είχε προϊδεάσει με την επίσκεψη του προέδρου της Λιβυκής βουλής στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του προέδρου του ελληνικού κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα κατά την επίσκεψή του ο Λίβυος πρόεδρος της βουλής είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν εκπροσωπεί τη Λιβύη και δεν διαθέτει την εμπιστοσύνη της λιβυκής βουλής.

Στις νομικές υπηρεσίες

Σε ότι αφορά την τύχη του ελληνικού αιτήματος να μην πρωτοκολληθεί από τον ΟΗΕ η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο κ. Δένδιας ρωτήθηκε σχετικά και άφησε να εννοηθεί ότι τουλάχιστον άμεσα δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «ο Γενικός Γραμματέας, όπως αναμέναμε, μου είπε αφού με άκουσε με προσοχή, ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους αντίληψη.

Παράλληλα στην ατζέντα των συνομιλιών των κ.κ. Δένδια και Γκουτιέρες βρέθηκε και το Κυπριακό όπου ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την «προθυμία της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί την προσπάθεια που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ» για την επανέναρξη των συνομιλιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Αραβικός κόσμος

Οι συνομιλίες του κ. Δένδια με τον Αντόνιο Γκουτιέρες είναι αρχή ενός διπλωματικού μαραθωνίου που έχει αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών καθώς θα συνεχίσει τις διπλωματικές του επαφές με ομολόγους του, του Αραβικού κόσμου. Στην κατάλογο των επαφών του κ. Δένδια είναι η αυριανή συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, και οι μεθαυριανές με τους υπουργούς Εξωτερικών τόσο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όσο και της Ιορδανίας.

Ουσιαστικά οι επαφές αυτές του κ. Δένδια στοχεύουν στο να δημιουργήσουν ένα σοβαρό ανάχωμα μέσα στον Αραβικό κόσμο για την Τουρκία και τις βλέψεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση θα επιμείνει στη διπλωματική οδό χωρίς πάντως να παραβλέπει το γεγονός ότι η Άγκυρα και ο ίδιος ο Ερντογάν επιχειρούν να ανεβάσουν κατακόρυφα το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με μπαράζ προκλητικών ενεργειών. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε με έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ωστόσο από την Αθήνα επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως η ψυχραιμία της Ελλάδας δεν σημαίνει έλλειψη αποφασιστικότητας.

Άλλωστε όπως αποκάλυψαν τα ΝΕΑ έχει ανανεωθεί το σχέδιο απάντησης σε περίπτωση απόπειρας εισβολής ενός τουρκικού ερευνητικού για διεξαγωγή έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δηλαδή στην «κόκκινη γραμμή» που έχει δημιουργηθεί νότια της Κρήτης ή σε άλλα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Only in

Τρία μέτρα για γρηγορότερες επικουρικές συντάξεις

Δυνατότητα στους ασφαλισμένους, των οποίων η αίτηση είχε απορριφθεί επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να υποβάλουν νέα αίτηση εφόσον έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024