Άδ. Γεωργιάδης : Τα λιμάνια θα ιδιωτικοποιηθούν – Κατά προτίμηση στη Δύση
Κάλεσμα σε νέους επενδυτές απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ωστόσο την προτίμησή του σε όλους όσοι προέρχονται από δυτικές χώρες.
- Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ετοιμάζει ο Τραμπ
- Άτυπη συνάντηση Μητσοτάκη, Ερντογάν, Χριστοδουλίδη και Ράμα στη Βουδαπέστη
- Επαναστατικός 3D βιοεκτυπωτής εκτυπώνει ανθρώπινους ιστούς «κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν»
- «Όχι» Φαραντούρη σε πρόταση Φάμελλου για συνάντηση των 4 υποψηφίων πλην Κασσελάκη
Για την αλλαγή της ελληνικής οικονομίας ενημέρωσε τους ευρωπαίους επενδυτές ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Handelsblatt.
Υπό τον τίτλο «Είμαστε και πάλι μια σταθερή χώρα», ο κ. Γεωργιάδης χρησιμοποίησε την ιστορική φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «ανήκουμε στη Δύση», για να δείξει την προτίμηση της κυβέρνησης για την προέλευση των υποψηφίων επενδυτών.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε μάλιστα πως τα λιμάνια θα ιδιωτικοποιηθούν, ακόμα και αν δεν υπάρξουν επενδυτές από δυτικές χώρες.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συνάντησή του τον Γερμανό ομόλογό του, Πέτερ Αλτμάιερ, την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, σημείωσε ότι στο επίκεντρο βρισκόταν το ζητούμενο της αλλαγής αντίληψης πολλών Γερμανών επιχειρηματιών για την Ελλάδα. «Πολλοί στη Γερμανία δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε απλώς μια αλλαγή κυβέρνησης. Στο μεταξύ, είμαστε και πάλι μια σταθερή χώρα, χωρίς ταραχές και απεργίες. Επιπλέον, έχουμε βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ άλλων και μέσω φοροελαφρύνσεων» είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ακόμη ότι όπου έχουν επενδύσει γερμανικές εταιρίες είχαν μεγάλη επιτυχία φέρνοντας ως παράδειγμα τη Fraport και τη Deutsche, για να εκφράσει την ελπίδα ότι και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Και πρόσθεσε ότι παραδοσιακά η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής για την Ελλάδα, αλλά και ότι υπάρχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον από την Κίνα και τις ΗΠΑ. «Το ότι μπορέσαμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη το οφείλουμε και στη Γερμανία. Και εάν τώρα έρθουν λιγότερες γερμανικές εταιρείες σε εμάς, το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε περάσει τα δύσκολα με τη Γερμανία και τώρα να δρέψουν άλλοι τους καρπούς. Δεν είναι καλή ιδέα!».
Σε ερώτηση για τις ανησυχίες που εκφράζονται στην Ε.Ε. για το ενδεχόμενο οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα να έχουν περισσότερο γεωστρατηγικό παρά οικονομικό χαρακτήρα απάντησε το εξής: «Όταν το 2007 προσφέραμε τις πρώτες μετοχές για το λιμάνι του Πειραιά, η Cosco ήταν η μόνη που εκδήλωσε ενδιαφέρον. Όταν το 2016 ιδιωτικοποιήσαμε και το υπόλοιπο τμήμα, πάλι η Cosco ήταν η μόνη που κατέθεσε προσφορά. Η επένδυση της Cosco στον Πειραιά είναι η πλέον επικερδής παγκοσμίως (…) Εάν κάποιοι στην Ευρώπη δεν είναι τόσο ευτυχείς με την εμπλοκή της Κίνας, τότε τους προτρέπω: «Ελάτε!» Στις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις, θέλουμε να προσελκύσουμε ευρωπαϊκές και άλλες δυτικές εταιρείες. Αλλά, ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους: Θα ιδιωτικοποιήσουμε τα λιμάνια».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση της Αθήνας έναντι της Κίνας, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται την Κίνα και την ευχαριστεί που βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. «Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, θέλουμε να κρατήσουμε την ισορροπία και να μπορούμε να τηρούμε ανά πάσα στιγμή τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G και το ποιες εταιρείες θα τα κατασκευάσουν», διευκρίνισε.
Διαψεύδει το Spiegel για τις επανοπροωθήσεις
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και σημειώνει ότι η Τουρκία «φαίνεται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης έναντι της Ε.Ε. και της Ελλάδας».
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα, αλλά χρειάζεται την στήριξη της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Άγκυρα θα τηρεί και πάλι τους όρους της συμφωνίας και αναφέρει ενδεικτικά ότι, ενώ η συμφωνία προβλέπει την συνεργασία των δύο Ακτοφυλακών, η τουρκική Ακτοφυλακή ανταποκρίνεται μόνο σε μία ανά δέκα κλήσεις που λαμβάνει από την ελληνική.
Κληθείς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel περί επαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία στον Έβρο, ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και σημειώνει ότι αντιθέτως, η μεγάλη κατηγορία που διατυπώνεται στο εσωτερικό εναντίον της κυβέρνησης είναι ότι δεν κάνει επαναπροωθήσεις («pushbacks»).
«Τα pushbacks είναι παράνομα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε πολιτισμένη χώρα, όχι βάρβαροι. Δεν επιτρέπεται να θέτει κανείς σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων, με το να τους στέλνει απλώς πέρα από τα σύνορα. Κατασκευάζουμε έναν φράκτη και προσπαθούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο να προστατεύσουμε τα σύνορα. Αυτό δεν είναι εύκολο, διότι οι διακινητές επωφελούνται σημαντικά από την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη», υποστήριξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις