Σε αναταραχή το πολιτικό σύστημα από την παρέμβαση Σημίτη
Η σιωπή Μητσοτάκη και Τσίπρα για τον Σημίτη. Η αγωνία του Καραμανλή. Εν αναμονή παρέμβαση από τη Ντόρα Μπακογιάννη. Η προεδρία της Δημοκρατίας, η πορεία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και η "συνεκμετάλλευση" με την Τουρκία.
Η παρέμβαση Σημίτη στα «ΝΕΑ» του Σαββατοκύριακου έχει προκαλέσει ανακατωσούρα τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ.
Τόσο αυτό καθ’ αυτό το ζήτημα που έθεσε για τη στρατηγική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας όσο και η χρονική στιγμή που ετέθη από τον πρώην πρωθυπουργό με αφορμή την υπεράσπιση των πεπραγμένων της διακυβέρνησής του και οι αιχμές κατά Καραμανλή για το ότι εγκατέλειψε το «Ελσίνκι» έχουν προκαλέσει –για διαφορετικούς λόγους- αμηχανία στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τις «αντιδράσεις», ουσιαστικά από τη σιωπή δύο 24ωρα μετά, τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών του συνεργατών, όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα. Τη στιγμή μάλιστα που το θιγόμενο από τον Κώστα Σημίτη ζήτημα είναι το κυρίαρχο στην πολιτική επικαιρότητα. Η οξυμένη κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας εξαιτίας της προκλητικότητας της Άγκυρας!
Γιώργος και Φώφη στηρίζουν Σημίτη
Οι μόνες επίσημες πολιτικές αντιδράσεις –ιδιαιτέρως θερμές- έρχονται από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, οι οποίοι όπως ήταν φυσικό έσπευσαν να χαιρετίσουν και να επικροτήσουν την παρέμβαση Σημίτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος εγκαλείται από τον πρώην πρωθυπουργό για τη στρατηγική που ακολούθησε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το 2004, έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να απαντήσει είτε ευθέως είτε μέσω κύκλων του.
Αγωνία Καραμανλικών
Μια κάποια πρώτη αντίδραση των καραμανλικών θεωρείται η χτεσινή παρέμβαση-απάντηση του Γιώργου Κουμουτσάκου στη βουλή. Η απάντηση του καραμανλικού αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης ουσιαστικά εγκαλούσε τον Κώστα Σημίτη (χωρίς να τον κατονομάζει) ότι κακώς άνοιξε το εν λόγω θέμα στη συγκεκριμένης στιγμή. Στο επί της ουσίας ζήτημα περιορίστηκε στο να υπαινιχθεί –και αυτό πολύ προσεκτικά και ακροθιγώς- πως το Ελσίνκι ουσιαστικά νομιμοποίησε διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο πέραν από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως οι λεγόμενες «γκρίζες ζώνες».
Στο επί της ουσίας ζήτημα που θέτει ο Κώστας Σημίτης, ότι δηλαδή ο Κώστας Καραμανλής δεν εξέφρασε ευθέως διαφωνία με τη στρατηγική του Ελσίνκι στη σύνοδο του 2004, απλά την εγκατέλειψε, απάντηση δεν έχει δοθεί.
Πάντως στο καραμανλικό στρατόπεδο, ιδίως δε, σε βουλευτές της ΝΔ υπάρχει έκδηλη αγωνία, έως και ανησυχία για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκη και γενικά το μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν πάρει θέση, ιδίως από τη στιγμή που αμφισβητείται η διακυβέρνηση Καραμανλή σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα.
Η ανησυχία των γαλάζιων βουλευτών που έχουν αναφορά στον κ. Καραμανλή γίνεται μεγαλύτερη από το γεγονός ότι η φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος αναγνωρίζει εν μέρει και ορισμένα «δίκια» στον Κώστα Σημίτη και την τότε στρατηγική του. Προς ώρας αυτό εκφράζεται μέσω ορισμένων αρθρογράφων φανατικών υποστηρικτών τόσο του κ. Μητσοτάκη. Ιδίως δε, αν τα παραπάνω συνδυαστούν με τις αναφορές περί «συνεκμετάλλευσης» -η οποία δεν θα πρέπει να ποινικοποιηθεί ως έννοια- που έχουν ακουστεί από τους ίδιους φιλελεύθερους κύκλους τις τελευταίες μέρες.
Ορισμένοι μάλιστα βουλευτές είδαν ιδιαιτέρως καχύποπτα τους ήπιους τόνους τόνους του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού ο οποίος προσπάθησε να απαντήσει στα πυρά που εξαπέλυσε ο Αντρέας Λοβέρδος κατά του κ. Κουμουτσάκου.
Ντόρα Μπακογιάννη
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα πει σήμερα το απόγευμα η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία θα μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.
Η παρέμβαση της πρώην υπουργού έχει και μια ιδιαίτερη σημασία καθώς ήταν αυτή που διαδέχτηκε τον Πέτρο Μολυβιάτη στο χαρτοφυλάκιο των εξωτερικών και εναντίον του οποίου άλλωστε στρέφονταν οι αιχμές του κ. Σημίτη για εκείνη την περίοδο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποψινή ομιλία της κας Μπακογιάννη θα βγάλει ειδήσεις. Έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι μέχρι σήμερα η κα Μπακογιάννη παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις είχε με τον κ. Καραμανλή για την εξωτερική πολιτική της χώρας, έχει υπερασπιστεί την πολιτική του πρώην πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο τομέα. Είναι δε χαρακτηριστική η περσινή διαρροή κύκλων του κ. Καραμανλή που παρέπεμπαν στην ομιλία της κας Μπακογιάννη για το Μακεδονικό και την στρατηγική του Βουκουρεστίου του 2008.
Από την άποψη αυτή το τι θα πει απόψε η κα Μπακογιάννη θα αποτελέσει είδηση, σε κάθε περίπτωση.
Άνω κάτω στο ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ όμως στο κόμματης αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πράγματα είναι μάλλον πολύπλοκα. Από τη μια τα επί της ουσίας ζητήματα που θέτει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για την προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν απέχουν από την αντίληψη των ηγετικών κλιμακίων της Κουμουνδούρου.
Από την άλλη πλευρά όμως στελέχη που πρόσκειται στον Αλέξη Τσίπρα επιτιθέμενοι στον Κώστα Σημίτη βάζουν τρικλοποδιές στο εγχείρημα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έρχονται σε αντιπαράθεση με τους μεταρρυθμιστές και εκσυγχρονιστές του κόμματος που κάποτε ανήκαν στην αυλή του κ. Σημίτη.
Υπ’ αυτή την έννοια η χτεσινή αντιπαράθεση μεταξύ Παύλου Πολάκη με τους Νίκο Μπίστη, Αντώνη Λιάκο και Πάνο Παναγιώτου σημαίνει πολλά περισσότερα.
Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κουμουνδούρου έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια και ουσιαστικά υποδεικνύουν προς τον κ. Τσίπρα να λάβει μέτρα κατά του Παύλου Πολάκη.
Ο Σημίτης καίει το σενάριο της καραμανλικής προεδρίας;
Σε κάθε περίπτωση πάντως και με δεδομένο ότι η Φώφη Γεννηματά έριξε –για τους δικούς της λόγους- προ ημερών το όνομα του Κώστα Σημίτη στο τραπέζι του διαλόγου για την προεδρία της Δημοκρατίας, έχει ανακατέψει την τράπουλα στο σύνολο του πολιτικού συστήματος.
Το σίγουρο είναι ότι ο Κώστας Σημίτης επιτίθεται στον Κώστα Καραμανλή και σίγουρα θέλει να ακυρώσει το σενάριο της υποψηφιότητας του αντιπάλου του για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα όμως θέτει και τον πήχη αλλά και την ατζέντα για τις προδιαγραφές του προσώπου του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα – ακόμα και αν δεν αφορά τον ίδιο ως πρόσωπο. Η πάση θυσία διευθέτηση με «ειρηνικό» τρόπο των ελληνοτουρκικών διαφορών που θέτει ο Κώστας Σημίτης στη σκέψη των πολιτικών του αντιπάλων ισοδυναμεί με υποχωρήσεις έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.
Σε κάθε περίπτωση, οι πάντες –φίλοι και αντίπαλοι του Κώστα Σημίτη- συγκλίνουν στην άποψη ότι κάτι σοβαρό διακυβεύεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ευρύτερα στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και ως εκ τούτου η παρέμβασή του δεν ήταν απλά μια π αρέμβαση υπεράσπισης της «υστεροφημίας» του.
- Dry January ή αλλιώς ένας μήνας αποχής από το αλκοόλ
- Στη φυλακή η DJ για το πάρτυ με τα ναρκωτικά στα Καλύβια
- Ήττα-σοκ και πρόωρος αποκλεισμός για τον Τζόκοβιτς στο Μπρίσμπεϊν (0-2, vid)
- Γλυκά Νερά: Συγκλονίζει ο πατέρας της Καρολάιν – «Οι γονείς του δολοφόνου συμπεριφέρθηκαν αποτρόπαια»
- Οι ευχές της Ferrari στον Μίκαελ Σουμάχερ για τα γενέθλιά του
- «Ξηλώστε τους ανεμόμυλους» – Ο Τραμπ τα βάζει με τις ανεμογεννήτριες της Βόρειας Θάλασσας