«Ρουκέτες» από Ντόρα Μπακογιάννη για ελληνοτουρκικά, ΑΟΖ και στρατιωτική θητεία
Η Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της ανακήρυξης των θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία, Αλβανία και Αίγυπτο. Στη Χάγη οι ελληνοτουρκικές διαφορές. Απέφυγε να εμπλακεί στην αντιπαράθεση για Ελσίνκι και Σημίτη. Ζήτησε αύξηση θητείας και υποχρεωτική στράτευση στα 18
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Παρουσία των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού για θέματα διπλωματίας, η Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την αναπροσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο τάχθηκε υπέρ μιας νέας στρατηγικής από πλευράς Ελλάδας έναντι της Τουρκίας και απέφυγε να εμπλακεί εμφανώς στις τρέχουσες πολιτικές αντιπαραθέσεις που προκαλούνται από την παρέμβαση Σημίτη.
Ειδική σχέση Ευρώπης Τουρκίας η νέα στρατηγική
Η κα Μπακογιάννη ουσιαστικά υποστήριξε την άποψη ότι η Ελλάδα πορεύτηκε μια 20ετία με την στρατηγική του Ελσίνκι, η οποία πλέον δεν υφίσταται, λόγω αλλαγής των δεδομένων. Ταυτόχρονα όμως η πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε με νόημα ότι η «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας, η ένταξη δηλαδή της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορούσε να υλοποιηθεί ούτε από τους Ευρωπαίους ούτε από τους Τούρκους.
Αναφερόμενη στη διαμόρφωση ειδικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας μετά το Brexit, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «με την ίδια λογική της ειδικής σχέσης πρέπει να πορευτούμε και στη σχέση μας με την Τουρκία, που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει θέματα άμυνας και ασφάλειας» και πρόσθεσε ότι αυτή η επιδιωκόμενη ειδική σχέση ΕΕ και Τουρκίας δεν μπορεί να είναι καθαρά οικονομική. «Να μην επιτρέψουμε τη συναλλακτική διπλωματία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μαύρες τρύπες
Η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «ακραία διεκδίκηση από τον Ερντογάν» την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη, ωστόσο τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι είναι προϊόν εκβιασμού της Άγκυρας και παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, εντούτοις, αυτή η συμφωνία «δεν είναι κενό γράμμα» καθώς, «η κυβέρνηση την Τρίπολης είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ».
Η κα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι σε αυτή την ακραία κίνηση η Τουρκία προχώρησε επειδή «ένιωσε απομονωμένη από τις ενεργειακές εξελίξεις στη Μεσόγειο και δεν μπορεί να το αποδεχτεί». Προς την κατεύθυνση αυτή εκτίμησε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις και ορθώς η Ελλάδα αυξάνει τη διπλωματική πίεση.
«Ο διεθνής παράγοντας δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια δεύτερη Συρία στη Μεσόγειο» υπογράμμισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της άμεσης ανακήρυξης οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας με τις Ιταλία, Αλβανία και Αίγυπτο (με την τελευταία έστω και μερικώς). Υποστήριξε ακόμη, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επεκτείνει την Αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια και να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία. «Να κλείσουν οι μαύρες τρύπες στα δυτικά όπως και στα νότια» σημείωσε η κα Μπακογιάννη.
Να προσπαθήσουμε για Χάγη όπως ο Καραμανλής με το Ντεμιρέλ
Η κα Μπακογιάννη επανέλαβε την άποψή της ότι δεν μπορεί να υπάρξει διμερή συμφωνία με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα, μάλιστα έκανε λόγο για σενάριο «επιστημονικής φαντασίας» και τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μάλιστα η πρώην υπουργός Εξωτερικών, πέραν της άρνησης της Τουρκίας, επέρριψε ευθύνες για ολιγωρία και στις ελληνικές κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με την άποψη που κατέθεσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών αν γίνει κατορθωτό και υπογραφεί συνυποσχετικό για την προσφυγή στη Χάγη θα είναι διπλωματική νίκη της Ελλάδας καθώς η Τουρκία θα αναγνωρίζει εμμέσως και το δίκαιο της θάλασσας.
Κατά την κα Μπακογιάννη ο μοχλός πίεσης για την προσφυγή με την Τουρκία στη Χάγη θα είναι η διεκδίκηση ειδικής σχέσης Ευρώπης-Τουρκίας, μέρος της οποίας θα είναι δεσμεύσεις της Τουρκίας ως προς τα σύνορά της με την Ευρώπη αλλά και η επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα για τις δυνατότητες υπογραφής του συνυποσχετικού τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να το ξαναπροσπαθήσουμε όπως με Καραμανλή και Ντεμιρέλ».
Αύξηση θητείας
Ταυτόχρονα η κα Μπακογιάννη αν και τάχθηκε κατά της στρατιωτικοποίησης των ελληντουρκικών σχέσεων, επικρίνοντας τέτοιες φωνές στο εσωτερικό της Ελλάδας, ωστόσο κάλεσε την κυβέρνηση να επαναξετάσσει το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας –ακόμα και με τον κίνδυνο του πολιτικού κόστους– και μάλιστα μίλησε για «αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς». Επιπλέον αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ που όπως είπε προβλέπει υποχρεωτική στράτευση στα 18 χρόνια.
Παρών το Μαξίμου
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη έγινε με την παρουσία στο ακροατήριο των Παναγιώτη Πικραμμένο αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Δημήτρη Τσιόδρα διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Αλέξανδρου Διακόπουλου, σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας.
Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, Στράτος Σιμόπουλος, Σπήλιος Λιβανός, Ζέττα Μακρή, Τάσος Χατζηβασιλείου, Γιάννης Οικονόμου. Επίσης ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Αντρέας Λοβέρδος, οι πρώην υπουργοί Αθανάσιος Τσαυτάρης, Γιώργος Καλαντζής, Θεόδωρος Δαμιανός, Γιάννης Βαληνάκης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Σταυρακάκης, Γιάννης Μανιάτης, Τάσος Γιαννίτσης, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Καρράς και η πρέσβειρα της Βρετανίας Κέιτι Σμιθ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις