Δραγασάκης : Ο προϋπολογισμός περικόπτει πόρους υπέρ αδυνάτων
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Γιάννης Δρασάκης του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Εγκαλεί την κυβέρνηση για περικοπές πόρων που προορίζονταν για τη στήριξη των πιο αδύναμων αλλά και για την «εγκατάλειψη» της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τη μείωση των πλεονασμάτων και της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου
Στην «αντίφαση» του νέου προϋπολογισμού, να περικόπτει πόρους υπέρ αδυνάτων ενώ υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες, αναφέρθηκε ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, στην ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Δραγασάκης εγκαλεί την κυβέρνηση για περικοπές πόρων που προορίζονταν για τη στήριξη των πιο αδύναμων αλλά και για την «εγκατάλειψη» της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τη μείωση των πλεονασμάτων και της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου
«Αφού, η οικονομία πάει καλύτερα, γιατί δεν κάνετε πιο γενναίες και δίκαιες φοροελαφρύνσεις και γιατί δεν αυξάνετε τις δαπάνες για παιδεία, υγεία και κοινωνικό κράτος; Γιατί αντίθετα μειώνετε δαπάνες για την πρόνοια κατά 400 εκατ. μετά από 4,5 χρόνια συνεχούς αύξησης; Γιατί καταργείτε την 13η σύνταξη, γιατί κόβετε προγράμματα απασχόλησης νέων επιστημόνων;» αναρωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης.
Τα τέσσερα λάθη της κυβέρνησης
Παράλληλα, μίλησε για τα «τέσσερα λάθη» της κυβέρνησης τα οποία, κατά τον κ. Δραγασάκη είναι:
-το πρώτο λάθος είναι ότι δεν προχώρησε σε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων «όπως εμείς, είχαμε σχεδιάσει και ανακοινώσει να κάνουμε από το 2020».
-το δεύτερο λάθος είναι, «θα έλεγα, χειρότερο από το πρώτο», και αφορά στον άνισο και άδικο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση μοίρασε τις περιορισμένες φοροελαφρύνσεις ανάμεσα στις διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και ομάδες του πληθυσμού.
-το τρίτο λάθος είναι η αυταπάτη ότι η μείωση της φορολογίας θα προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό. Αν ήταν έτσι, οι επενδύσεις θα κάλπαζαν στις γειτονικές μας χώρες που έχουν πολύ χαμηλούς συντελεστές. Όμως το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο.
-το τέταρτο λάθος είναι η εγκατάλειψη της ολιστικής Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής που είχε αρχίσει να υλοποιεί η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Ενώ λοιπόν πράγματι η οικονομία έχει τις δυνατότητες να κινηθεί ανοδικά, η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί αβεβαιότητες και σοβαρούς κίνδυνους» είπε ο κ. Δραγασάκης κλείνοντας την ομιλία του.
Στέρηση 400 εκατ. από την την Πρόνοια
Τη μείωση του πρϋπολογισμού για την Πρόνοια στηλίτευσε στην ομιλία της και η Θεανώ Φωτίου, τονίζοντας μάλιστα ότι τα κονδύλια αυτά θα τα στερηθεί η μεσαία τάξη.
«Κατά 400 εκατομμύρια μειώνεται ο προϋπολογισμός για την πρόνοια, για πρώτη φορά μετά από 4,5 χρόνια συνεχούς αύξησης», ανέφερε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου.
Όπως είπε, η μείωση αυτή είναι από τα επιδόματα που χορηγούνταν στη μεσαία τάξη.
Πετσοκόβονται επίδομα παιδιού και αναπηρικά επιδόματα
Μεταξύ άλλων, η Θεανώ Φωτίου επισήμανε ότι επέρχεται μείωση κατά 139 εκατ. στο επίδομα παιδιού, μείωση κατά 30 εκατομμύρια στα σχολικά γεύματα, μείωση κατά 173 εκατομμύρια στα αναπηρικά επιδόματα, μείωση κατά 53 εκατομμύρια του επιδόματος ενοικίου.
Και αυξάνεται το επίδομα φτώχειας
Όπως όμως επισήμανε, η κυβέρνηση αυξάνει ένα επίδομα. «Τι αυξάνετε; Το μόνο επίδομα που αφορά την φτώχεια. Το ΚΕΑ, που του αλλάζετε όνομα και το λέτε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Εσείς που είσαστε κατά των επιδομάτων της φτώχειας, κόβετε κατά 400 εκατ. τα επιδόματα που αφορούν τα μεσαία στρώματα και αυξάνετε κατά 170 εκατ. το επίδομα της φτώχειας», παρατήρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σχόλιο της δε για τις παρεμβάσεις των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στη συζήτηση του προϋπολογισμού ήταν: «βιώνουμε εδώ έναν παραλογισμό. Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ μας εξηγούν γιατί με τον προϋπολογισμό τελειώνει η επιδοματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που έγδαρε την μεσαία τάξη.»
» Όμως η κ. Μιχαηλίδου μας διαβεβαίωσε χθες ότι όπως είπε και ο πρωθυπουργός καμία επιδοματική πολιτική δεν περικόπτεται αλλά αντίθετα διευρύνεται. Τι τελικά ισχύει; Το σκονάκι που σας έδωσαν για να επαναλαμβάνετε, ή αυτό που λέει η αρμόδια υφυπουργός;».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
- ΙΟΒΕ:Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού – Αρνητικό το φυσικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
- Βασιλικές ίντριγκες, θεωρίες συνωμοσίας και μια «χαμένη» τιάρα ανεκτίμητης αξίας
- Υποθαλάσσια καλώδια: Στο «μάτι» των σαμποτέρ – Γιατί βρέθηκαν στο στόχαστρο
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο