Ταϊλάνδη : 15 χρόνια μετά το φονικό τσουνάμι εκατοντάδες θύματα δεν έχουν ταυτοποιηθεί
Δεκαπέντε χρόνια μετά το τσουνάμι που δημιουργήθηκε στον Ινδικό Ωκεανό και προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 230.000 ανθρώπων, στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ένα εμπορευματοκιβώτιο που φυλάσσεται σε αστυνομικό τμήμα της νότιας Ταϊλάνδης μαρτυρά την ύπαρξη πολλών εκατοντάδων θυμάτων, τα λείψανα των οποίων δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Δεκαπέντε χρόνια μετά το τσουνάμι που δημιουργήθηκε στον Ινδικό Ωκεανό και προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 230.000 ανθρώπων, στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ένα εμπορευματοκιβώτιο που φυλάσσεται σε αστυνομικό τμήμα της νότιας Ταϊλάνδης μαρτυρά την ύπαρξη πολλών εκατοντάδων θυμάτων, τα λείψανα των οποίων δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.
Μέσα σε αυτό υπάρχουν και προσωπικά αντικείμενα: πορτοφόλια, έγγραφα, ηλεκτρονικά είδη, όλα μέσα σε σακούλες και σημειωμένα ως στοιχεία, τα οποία η αστυνομία ελπίζει πως κάποια στιγμή θα βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των θυμάτων που έχουν ταφεί σε κοντινούς τάφους που ξεχωρίζουν μόνο από έναν αριθμό.
«Υπάρχουν ακόμη συγγενείς των θυμάτων, κοντά ή μακριά, που εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα βρουν τους δικούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο συνταγματάρχης Κεμαρίν Χασίνι, αναπληρωτής διοικητής της αστυνομίας της περιοχής Τακούα Πα, μία από αυτές που επλήγησαν περισσότερο από το τσουνάμι.
Το τσουνάμι αυτό, που προκλήθηκε από έναν τεράστιο σεισμό των 9,1 βαθμών, προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων 230.000 ανθρώπων καθώς κύματα ύψους έως και 17,4 μέτρων έφτασαν στις ακτές περισσότερων από 12 χωρών, σε κάποιες περιπτώσεις σβήνοντας από τον χάρτη ολόκληρες κοινότητες.
Στην Ταϊλάνδη περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με την ειδική υπηρεσία που συστάθηκε για την ταυτοποίηση των θυμάτων να καταφέρνει να ταυτοποιήσει περισσότερα από 3.600 πτώματα σε διάστημα δύο ετών, η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη αυτού του είδους επιχείρηση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.
Ο συνταγματάρχης Κεμαρίν συμμετείχε σε αυτή την ομάδα, όμως επεσήμανε ότι 15 χρόνια μετά πολλοί «από τους διαύλους επικοινωνίας έχουν κλείσει» και έχουν χαθεί στοιχεία.
«Αν είμαστε αρκετά αποφασισμένοι και έτοιμοι να επαναλειτουργήσουμε τις υπηρεσίες μας, πιστεύω ότι κάποια από τα 340 μη ταυτοποιημένα πτώματα θα μπορέσουν να ταυτοποιηθούν», εξήγησε.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Πούτιν: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά» – Διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις