Συνάντηση Μητσοτάκη – Λαγκάρντ: Στο επίκεντρο η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
Από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων εντός του 2020, με στόχο τη μείωση τους κάτω του 3,5% από το 2021
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων αναμένεται να θέσει επισήμως ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 18:15 το απόγευμα στη Φρανκφούρτη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων εντός του 2020, με στόχο τη μείωση τους κάτω του 3,5% από το 2021.
Σε πρώτη φάση η συζήτηση θα ανοίξει, ενδεχομένως, σε επίπεδο Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κ. Μητσοτάκης έθεσε για πρώτη φορά επισήμως το θέμα αυτό στους ομολόγους του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ηγετών της Ευρωζώνης, στις 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, επισήμανε στους ομολόγους του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως, στο οποίο έχει δεσμευθεί η χώρα μέχρι το τέλος του 2022, έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, προφανώς εννοώντας μεταξύ άλλων τη θεαματική υποχώρηση του επιτοκίου των ομολόγων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση έχει φανεί εξαιρετικά συνεπής τηρώντας όλες τις δεσμεύεις που είχε αναλάβει η χώρα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Σταϊκούρας: Το 2020 η διεκδίκηση των χαμηλότερων πλεονασμάτων
Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μέσα στο 2020 υποστήριξε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το Σάββατο κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020.
«Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς έχουμε στόχο, μέσα στο 2020, να αναδείξουμε αυτό το θέμα, με τέσσερα βασικά επιχειρήματα: υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ήδη έγινε, και αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs, των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για αναπτυξιακούς λόγους. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, ειδικά τον παρονομαστή, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε, με ασφάλεια, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις