Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πειρασμός: Πού «κατοικεί» μέσα μας;

Πειρασμός: Πού «κατοικεί» μέσα μας;

Την ακριβή θέση του πειρασμού στον εγκέφαλο κατάφεραν να εντοπίσουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Κολούμπια

Την ακριβή θέση του πειρασμού στον εγκέφαλο κατάφεραν να εντοπίσουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Κολούμπια στις ΗΠΑ ανακάλυψη που αναμένεται να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση ψυχιατρικών διαταραχών όπως π.χ. η κατάχρηση ουσιών και ο τζόγος.

Η επιστημονική έρευνα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η περιοχή η οποία ορίζει κατά πόσο θα χαλάσουμε ένα μηνιάτικο σε ψώνια ή όχι βρίσκεται ακριβώς πάνω από το αριστερό αυτί.

Πρόκειται για την περιοχή του εγκεφάλου η οποία μας βοηθά να αποφεύγουμε καθημερινούς πειρασμούς και μας χαρίζει υπομονή, ώστε να αντισταθούμε στον πειρασμό εκείνη τη στιγμή.

Η ακριβής θέση

«Ο πλάγιος προμετωπιαίος φλοιός, όπως ονομάζεται, συγκαταλέγεται στις εγκεφαλικές δομές που ωριμάζουν πιο αργά από οποιαδήποτε άλλη. Ωριμάζει αρκετά αργά στην εφηβεία ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της πρώιμης ενηλικίωσής μας», εξηγεί ο δρ. Μπερντ Φίγκνερ.

Βάσει της μελέτης, η καθυστέρηση ως προς την ωρίμανση της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου θα μπορούσε ακόμη να εξηγήσει την αυθόρμητη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων που ενδίδουν σε πειρασμούς χωρίς δεύτερη σκέψη.

«Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικοι δυσκολεύονται να περιμένουν και επιζητούν άμεση ικανοποίησή», προσθέτει ο ειδικός.

Το πείραμα

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες υπέβαλαν σε πείραμα ερεθισμού του εγκεφάλου 52 νέους εφηβικής ηλικίας. Η τεχνική που εφαρμόστηκε ονομάζεται Διακρανικός Μαγνητικός Ερεθισμός και συνίσταται στην ηλεκτρομαγνητική διέγερση συγκεκριμένων σημείων του εγκεφάλου με τη βοήθεια ενός πηνίου. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα είτε δέχθηκαν ηλεκτρομαγνητικό ερεθισμό στον αριστερό ή στον δεξιό προμετωπιαίο φλοιό τους, είτε υποβλήθηκαν σε έναν εικονικό ερεθισμό.

Μετά από τη συγκεκριμένη φάση του πειράματος, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο επιλογές ή να απαντήσουν σε ερωτήσεις του τύπου: «Θα προτιμούσες να σου δώσουν 20 δολάρια σήμερα ή 30 σε 2 εβδομάδες;»

Τα αποτελέσματα

Όπως έδειξε το πείραμα, αυτοί που δέχθηκαν ερεθισμό στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό τους τις πιο πολλές φορές επέλεγαν την πιο βραχυπρόθεσμη ανταμοιβή, συγκριτικά με όλους τους άλλους. Ωστόσο, στην περίπτωση που και οι δύο επιλογές αφορούσαν το μακρινό μέλλον (π.χ. 20 δολάρια σε 2 βδομάδες ή 30 δολάρια σε 4 βδομάδες), δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά μεταξύ των επιλογών τους.

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Ο ισραηλινός στρατός πανηγυρίζει για την εξάλειψη του Χασάν Νασράλα - Πώς οργανώθηκε η επιχείρηση «Νέα Τάξη»

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Χασάν Νασράλα και διοικητές της Χεζμπολάχ στην επίθεσή του στη Βηρυτό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024