Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ένας αιώνας χρειάζεται για επιτευχθεί ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ένας αιώνας χρειάζεται για επιτευχθεί ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς

Όσον αφορά στην οικονομική ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων, αυτή θα κλείσει σε 2,5 αιώνες - Απογοητευτικά τα στοιχεία για την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα.

Βάθυναν οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων στην αγορά εργασίας φέτος και με τους τρέχοντες ρυθμούς θα χρειαστούν 257 χρόνια προκειμένου να υπάρξει ισότητα στον εργασιακό τομέα, προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Στην ετήσια έκθεσή του για την ισότητα στον κόσμο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατέγραψε βελτιώσεις σε όλους τους τομείς πλην της εργασίας.

Η έκθεση, που αφορά 153 χώρες, εξέτασε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της εργασίας και της πολιτικής.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστούν 99,5 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ των δύο φύλων σε όλους τους τομείς και σε παγκόσμιο επίπεδο, έναντι 108 ετών πέρυσι.

Σημαντικά βήματα προόδου φέτος

Η βελτίωση που εμφανίζεται φέτος αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική αύξηση των γυναικών που συμμετέχουν στην πολιτική.

Η ισότητα φαίνεται να είναι πιο εφικτή στους τομείς της παιδείας και της υγείας, όπου αυτή τη στιγμή φτάνει το 96,1% και 95,7% αντίστοιχα.

«Το άλλο μεγάλο πεδίο μάχης», εκτός της πολιτικής, είναι η οικονομική ισότητα, τονίζει το WEF.

Πρόκειται μάλιστα για τον μοναδικό δείκτη που επιδεινώθηκε φέτος.

Παρόλο που οι διαφορές στον εργασιακό τομέα είναι μικρότερες σε σχέση με 15 χρόνια πριν, το χάσμα βάθυνε το 2019 και πλέον θα χρειαστούν 257 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, έναντι 202 πέρυσι, με τη μισθολογική ισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο να φτάνει μόλις το 40%.

Η έκθεση αποδίδει τη διαφορά αυτή «στο επίμονα μικρό ποσοστό των γυναικών που αναλαμβάνουν διοικητικές ή διευθυντικές θέσεις, στη στασιμότητα των μισθών τους και τέλος στη μικρή συμμετοχή τους στον ενεργό πληθυσμό και τα έσοδα».

Ποιες χώρες είναι πρωτοστάτριες στην ισότητα των φύλων

Η κατάσταση βέβαια διαφέρει από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή.

Οι βόρειες χώρες δείχνουν τον δρόμο σε ό,τι αφορά την ισότητα.

Η Ισλανδία παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και ακολουθούν η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Στις δέκα πρώτες θέσεις βρίσκονται επίσης η Νικαράγουα, η Νέα Ζηλανδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ρουάντα και η Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές, η δυτική Ευρώπη είναι πιο προηγμένη σε θέματα ισότητας και με τους τρέχοντες ρυθμούς θα χρειαστούν ακόμη 54 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα.

Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θα χρειαστεί 59 χρόνια, ενώ η υποσαχάρια Αφρική 95 χρόνια.

Η Βόρεια Αμερική, όπου το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αυξήθηκε στον Καναδά και μειώθηκε στις ΗΠΑ, θα χρειαστεί 151 χρόνια.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Ο γενικός δείκτης για την κάθε χώρα προκύπτει από τη βαθμολογία και την κατάταξη σε τέσσερις επιμέρους τομείς: Οικονομική συμμετοχή και ευκαιρίες, Συμμετοχή στην εκπαίδευση, Υγεία και Επιβίωση, Πολιτική εκπροσώπηση.

Την καλύτερη επίδοση έχουμε στο πεδίο της εκπαίδευσης, στο οποίο καταλαμβάνουμε την 69η θέση με αρκετά υψηλή βαθμολογία, στο 0,993.

Στο οικονομικό πεδίο είμαστε στην 76η θέση (0,675), με το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών επιχειρήσεων να είναι στο 11,3%.

Στην Υγεία διολισθαίνουμε στην 100η θέση.

Αρκετά χαμηλά, στην 87η θέση, είμαστε και στην πολιτική εκπροσώπηση. Το ποσοστό των γυναικών στην ελληνική Βουλή είναι μόλις 20,7% και στην κυβέρνηση στο 25%.

inView

Γιατί οι εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται πάντα Τρίτη και Νοέμβριο;

Οι αμερικανικές εκλογές βασίζονται σε ένα ιδιαίτερο σύστημα - Στην καρδιά του συστήματος αυτού βρίσκονται οι εκλέκτορες του Σώματος των Εκλεκτόρων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024