Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η άκαιρη πρόταση για προσφυγή στη Χάγη ή στο Αμβούργο

Η άκαιρη πρόταση για προσφυγή στη Χάγη ή στο Αμβούργο

Για να υπάρχει προοπτική προσφυγής σε Χάγη ή Αμβούργο πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις -βασική η αποκλιμάκωση της εν εξελίξει ελληνοτουρκικής κρίσης

Στην πολιτική και ειδικά στη διπλωματία, όπως και γενικά στην ίδια τη ζωή, πρέπει να επιλέγει κανείς το κατάλληλο χρονικό σημείο για να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Αυτό αφορά και τη δημόσια συζήτηση που άνοιξε από πολιτικούς αλλά και από άλλους κύκλους για προσφυγή στη Χάγη, εν μέσω της έντασης με την Τουρκία.

Για ποιο λόγο η ελληνική πλευρά να προωθεί τώρα συζήτηση για τη Χάγη; Εξυπηρετεί την εθνική στρατηγική, όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση, μια τέτοια διπλωματική κίνηση;

Υπάρχει η άποψη ότι προσφυγή στη Χάγη δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση στην παρούσα χρονική στιγμή.

Εξάλλου προσφυγή στη Χάγη εν μέσω έντασης, προκλήσεων και κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από ένα γείτονα – «ταραξία», δεν μπορεί να υπάρξει. Για τον πολύ απλό λόγο, ότι μια τέτοια ενέργεια εγκυμονεί κινδύνους για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η μόνη διαφορά που υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.  Όμως αυτή τη διαφορά δεν μπορεί η Ελλάδα να τη συζητήσει τώρα με τέτοια ένταση ούτε να έχει στο πλάνο της την προσφυγή στη Χάγη ή στο Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Για να υπάρχει προοπτική προσφυγής σε Χάγη ή Αμβούργο πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις -βασική η αποκλιμάκωση της εν εξελίξει ελληνοτουρκικής κρίσης- για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που σταμάτησαν το 2016 και για διάγνωση εάν υπάρχει κοινό έδαφος. Και εάν ναι μόνο τότε μπορεί να ανοίξει η οποία συζήτηση βάσει ενός συνυποσχετικού.

Το αρνητικό όμως είναι ότι στη δημόσια συζήτηση μπήκε εκ του πονηρού και πάλι ο όρος συνεκμετάλλευση που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά.

Και αντί να συζητάμε πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία από την Ε.Ε. ασχολείται ένα μεγάλο μέρος του συστήματος εάν θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη, καθώς έχει μείνει σε άλλο χωροχρόνο και δεν βάζει στο τραπέζι το δικαστήριο του Αμβούργου. Μια συζήτηση και άκαιρη και επικίνδυνη.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024