Δημήτρης Στρατούλης: ένας μαχητής της ζωής γράφει για τη δωρεά οργάνων
Ο Δημήτρης Στρατούλης γράφει για την προσωπική του διαδρομή και για τη σημασία της δωρεάς οργάνων, σε ένα βιβλίο που είναι ένας ύμνος στη ζωή ως αγώνα
Όσες και όσοι έχουμε γνωρίσει τον Δημήτρη Στρατούλη, πάντα εκπλησσόμαστε με τη ζωτικότητά του. Αεικίνητος και εργατικός και συνάμα προσηνής και χαμογελαστός.
Δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι όλα αυτά τα χρόνια δίνει και μια μάχη για τη ζωή του.
Ο Στρατούλης είναι στη ζωή χάρη σε δύο μεταμοσχεύσεις νεφρού, μία από τη μητέρα του και μία από δότη στη Γαλλία. Στο βιβλίο του περιγράφει αυτή τη μάχη που έχει δώσει.
Όχι δεν είναι ένα βιβλίο για μια ατομική ιστορία και ας μοιάζει με ατομικό ημερολόγιο. Ο Στρατούλης γράφει αυτό το βιβλίο για να αναδείξει ένα θέμα: τη σημασία της δωρεάς οργάνων και την ανάγκη να υπάρχουν δημόσια συστήματα υγείας που να μπορούν να υποστηρίξουν τη δωρεά οργάνων, τις μεταμοσχεύσεις και την ιατρική επιστημονική έρευνα.
Στα μάτια του Στρατούλη η δωρεά δεν είναι απλώς μια ατομική πράξη που βοηθάει κάποιον συνάνθρωπο. Συμπυκνώνει μια στάση ζωής και ένα όραμα κοινωνικό που πατάει πάνω στην αλληλεγγύη και στην ανθρωπιά.
Παραπέμπει σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι δεν είναι απρόσωπες μονάδες, ούτε ατομικοί καταναλωτές, αλλά αγωνίζονται συλλογικά και σκέφτονται ως τμήμα ενός κοινωνικού συνόλου που προσπαθεί από κοινού.
Στάση ζωής
Την ίδια ώρα ο Στρατούλης δίνει ένα παράδειγμα του τι σημαίνει αγωνιστική στάση ζωής. Δεν μιλά απλώς για τη μία ή την άλλη πολιτική τοποθέτηση, αλλά για την ανάγκη κάθε στιγμή ο άνθρωπος να αγωνίζεται για κάτι καλύτερο, είτε για τον ίδιο είτε για το κοινωνικό σύνολο.
Είναι συγκινητικός ο τρόπος με τον οποίο παραθέτει αναλυτικά τα όσα έκανε την περίοδο από τη διάγνωση βαριάς νεφρικής ανεπάρκειας και την πρώτη μεταμόσχευση και μετά.
Τους αγώνες που έδωσε, το διδακτορικό που τελείωσε, την καθημερινή του πολιτική δράση, τις διαδηλώσεις στις οποίες πήγε.
Όχι για να περηφανευτεί, γνωστή άλλωστε η σεμνότητά του, αλλά για να δείξει ότι το δώρο της ζωής που του (ξανά)δόθηκε το τιμά όσο καλύτερα μπορεί.
Ύμνος στη ζωή και στον αγώνα και συνάμα προβολή της ανάγκης η δωρεά οργάνων να γίνει βίωμα, συνείδηση και αυτονόητο χρέος για όλους μας, το βιβλίο του Στρατούλη δεν πρέπει απλώς να διαβαστεί, αλλά να πιάσει τόπο.
Παρουσίαση σήμερα
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, στις 6:30 το απόγευμα στο κινηματοθέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ στην Αθήνα, Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101, σταθμός Βικτώρια του ηλεκτρικού).
Θα συντονίσει ο Κώστας Ήσυχος, πρώην Βουλευτής και Υπουργός και θα μιλήσουν οι:
Γιάννης Μπολέτης, Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Κλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου, Πρόεδρος Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
Ελένη Πριοβόλου, Συγγραφέας.
Χρήστος Σβάρνας, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού.
Γρηγόρης Λεοντόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Αντιπρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ως εκπρόσωπος των ΑμεΑ.
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει, η Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός και σκηνοθέτης, πρώην Βουλευτής.
- Καιρός: Τοπικές βροχές την Τρίτη – Έρχονται καταιγίδες την Τετάρτη
- Τελικά, κάθε πότε πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας;
- Σεισμός στο Θιβέτ: Τουλάχιστον 36 νεκροί εξαιτίας της ισχυρότατης δόνησης
- Όταν ο Παπανδρέου διέγραψε τον Σημίτη
- «Όλα ξεκίνησαν από εδώ»: Η νοσταλγική ανάρτηση του Ροντ Στιούαρτ από τα παιδικά του χρόνια
- Burnout: Κυνηγώντας την επιτυχία χωρίς να «καούμε»