Μητσοτάκης : Δεσμεύομαι για μείωση ΕΝΦΙΑ 8% και έναρξη της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης
«Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και η έναρξη της μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ήταν τα δώρα του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2020, τονίζοντας το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση του προϋπολογισμού για τη μεσσαία τάξη και τους μισθωτούς.
«Ο Προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό αλλάζει.
«Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού».
Με την αξιωματική αντιπολίτευση δε να ζητά μετ’ επιτάσεως εδώ και καιρό να ορίσει η κυβέρνηση ποιους θεωρεί μεσαία τάξη ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «μεσαία τάξη είναι αυτοί που ντύνονται απλά και ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει» σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ τους πρόσβαλε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Προϋπολογισμός κοινωνικής φροντίδας και ανάπτυξης
Ο προϋπολογισμός του 2020 συνδυάζει δύο βασικά χαρακτηριστικά: κοινωνική φροντίδα και ανάπτυξη τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας τις θετικές συνέπειες που θα έχουν για την οικονομία και την κοινωνία τα μέτρα και οι δράσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, αλλά και το «όραμα» για την οικονομία και την κοινωνία που ενσωματώνει αυτός ο προϋπολογισμός, τον πολιτικό συμβολισμό του.
«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναλυτική αναφορά στο μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης.
Με αναφορές στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά πει, στη δρομολόγηση αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων, στην άρση των capital controls, στην πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, στο σχέδιο Ηρακλής, αλλά και στη διάσωση της ΔΕΗ ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι όλα αυτά συνέβαλαν στην σύνταξη της θετικότερης από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν έκθεσης αξιολόγησης, αλλά και στη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, καθώς και στις καλύτερες αξιολογήσεις της οικονομίας από διεθνείς οίκους και οργανισμούς.
Όπως χαρακτηριστικά είπε για τη ΔΕΗ «η τιμή της μετοχής της τριπλασιάστηκε από την παραμονή των εκλογών». Πρόσθεσε πως θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και η χώρα θα μπει στον χάρτη της πράσινης ενέργειας, πως θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ και συμπλήρωσε πως η κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση και των απορριμμάτων μπορεί να προσφέρει επενδύσεις 40 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο «άυλο κέρδος, που διατρέχει οριζόντια την κοινωνία, και είναι η επιστροφή της αισιοδοξίας […] Υπάρχει αισιοδοξία και πίστη ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα».
Ανακουφίζει τη μεσαία τάξη
Ο προϋπολογισμός, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων, αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου.
«Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους» εξήγησε σε άλλο σημείο.
«Το αναπτυξιακό νήμα του προϋπολογισμού διαπερνά κάθε μέτρο: Μειώνουμε το συντελεστή φορολογίας για επιχειρήσεις και μερίσματα, δημιουργώντας εύφορο έδαφος για επενδύσεις. Και προβλέπουμε χαμηλό συντελεστή για νεοφυείς δράσεις πριμοδοτώντας τις πρωτοβουλίες του αύριο», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι η παράλληλη προτεραιότητά μας: μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% και του ΦΠΑ σε φάρμακα και κρίσιμους τομείς, αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί, ενίσχυση με €2.000 για κάθε νέα γέννηση και απαλλαγή των ΑμεΑ από την Εισφορά Αλληλεγγύης».
«Με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, οι ελληνικές εταιρίες θα μπορούν να δημιουργούν περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους για να γίνουν πιο παραγωγικές. Και να τονώσουν τις εξαγωγές, με προϊόντα ελκυστικά στις διεθνείς αγορές. Τα πλεονάσματα δεν μπορεί να προέρχονται από υπερφορολόγηση, αλλά από αύξηση της παραγωγικότητας. Πλεόνασμα επενδύσεων χρειαζόμαστε, όχι πλεόνασμα φορολογίας. Προ ημερών η Διϋπουργική Επιτροπή ενέκρινε 6 νέες επενδύσεις ύψους άνω του €1 δισ. Ακολουθούν πολλές περισσότερες» πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε ο προϋπολογισμός «δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα, αλλά αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», προσθέτοντας ότι αυτή ακριβώς τη συνέπεια λόγων και έργων επιβραβεύουν οι πολίτες.
Αρετή που δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, που μιλώντας νωρίτερα από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε μεταξύ αλλων την κυβέρνηση για «απάτες» σχετικά με τα όσα προεκλογικά υποσχέθηκε για την οικονομία, τη μεσαία τάξη, αλλά και τα εθνικά θέματα.
«κ. Τσίπρα δεν είστε ανιχνευτής απάτης, αλλά παραγωγός»
Επιστρατεύοντας τις γνώσεις του στην ψυχολογία ο πρωθυπουργός είπε ότι εάν κρίνει κανείς την ομιλία του κ. Τσίπρα διαπιστώνει ότι βρίσκεται ακόμη στο πρώτο στάδιο αυτό του θυμού σε ότι αφορά τη διαχείριση της ήττας του. Οπως εξήγησε ο πρωθυπουργός υπάρχουν πέντε στάδια: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, καταθλιψη, αποδοχή. «Είστε ακόμη στο στάδιο του θυμού. Έυχομαι να φτάσετε στην αποδοχή χωρίς να περάσετε από τα άλλα στάδια».
Σχολιάζοντας δε τα όσα είπε περί απάτης της κυβέρνησης της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός είπε σε αυστηρό τόνο «κ. Τσίπρα, είστε παραγωγός απάτης όχι ανιχνευτής», κάνοντας σε άλλο σημείο αναφορά και και στη λύση που είχε βρει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ειδικού λογαριασμου για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Στις 7 Μαϊου είπατε ότι δώσατε εντολή και ότι ανοίγει ειδικός λογαριασμός. Γιατί δεν άνοιξε αυτός ο λογαριασμός κ. Τσίπρα και κ. Τσακαλώτο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη απάτη που ακούστηκε προεκλογικά. Τίποτα δεν είχατε συμφωνήσει με κανέναν, το ξέρετε εσείς, το ξέρει και ο υπουργός σας».
Αντίθετα τόνισε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί και θα πετύχει την μείωση των πλεονασμάτων.
Σε άλλο «καρφί» στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «όσον αφορά την τοποθέτησή σας πως οτιδήποτε καλό συμβαίνει σήμερα, οφείλετε στο χθες … γιατί τότε οι πολίτες σας γύρισαν την πλατη; Κύριε Τσίπρα, σας μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή».
Κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Κάνατε περισσότερα απ’ όσα ζητούσαν οι δανειστές» είπε ο κ. Μητσοτάκης «ενώ την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση.»
Τόνισε πως αν η αντιπολίτευση επιμένει στην ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας αυτή η κυβέρνηση θα το κερδίσει και με σύμμαχο την κοινωνία. Είναι εκτός τόπου και χρόνου η ταξική διάκριση και ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε μικρές , μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός έκανε ακόμη αναφορά στα θέματα της πολιτικής προστασίας, στην πρόσφατη απεργία του μετρό και στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, επαναλαμβάνοντας ότι θα έρθει νομοθετική ρύθμιση που θα «δεν θα εμποδίζει τη διαμαρτυρία ακομη και των λίγων, αλλά θα υπερασπίζεται και το δικαίωμα μετακίνησης των πολλών».
Η Ελλάδα «δεν διεκδικεί τίποτα και δεν εκχωρεί τίποτα»
Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν μπορούσε δεδεμένου και του τεταμένου κλίματος να λείπει αναφορά στα ελληνοτουρκικά.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και προκλήσεων από τους εξ’ ανατολών γείτονες.
Είπε ότι προσυπογράφει τους χαμηλούς τόνους που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας».
Η Ελλάδα, τόνισε, «δεν διεκδικεί τίποτα και δεν εκχωρεί τίποτα», σημειώνοντας πως «οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα δίκαια της χώρας.»
Είμαστε υπογράμμισε «υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Ουδέποτε η χώρα σκέφθηκε να αναστείλει το διάλογο για τα ΜΟΕ. Σε αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων».
Έχουμε και δίκιο και ισχυρές συμμαχίες, είπε ο πρωθυπουργός. «Το Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρο και παράνομο και αυτό περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Καλά κάνατε κ. Τσίπρα και αλλάξατε γραμμή για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ», είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μίλησε για μια πλατιά διακομματική συμμαχία υπογραμμίζοντας πως με εξαίρεση το ΚΚΕ έχουμε μια βαθιά στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ.
Κατέληξε λέγοντας πως η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοικτή για τα εθνικά θέματα και όταν χρειαστεί θα πάρει και ο ίδιος πρωτοβουλίες για ανοικτή και πλήρη ενημέρωση των αρχηγών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις