ΕΝΦΙΑ : Νέα μείωση κατά 8% και «ψαλίδι» σε εισφορά αλληλεγγύης
Η κυβέρνηση υλοποιεί νωρίτερα του προγραμματισμού τη σχετική προεκλογική εξαγγελία για τον ΕΝΦΙΑ
- Χάος για ένα εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα, ουρές και ταλαιπωρία
- EDF: Σε πλήρη λειτουργία ο στόλος των πυρηνικών σταθμών της στη Γαλλία
- Το 2024 είχε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην Ελλάδα
- Το σχέδιο του Λευκού Οίκου που θα αφάνιζε το λιγότερο 100 εκατ. Ευρωπαίους
Σχέδιο μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% για το 2020 και της εισφοράς αλληλεγγύης αρχής γενομένης από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι προανήγγειλε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός άνοιξε νωρίτερα το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το επόμενο έτους δίνοντας έμφαση στην στήριξη της μεσαίας τάξης.
Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό, τον πρώτο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει απλά σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».
«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες: Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Και είναι αυτή η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται από τους πολίτες», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, ο Προϋπολογισμός ανακουφίζει τη μεσαία τάξη και φροντίζει για τους ασθενέστερους μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο μείωσης των φόρων, αλλά και δημιουργεί ταυτόχρονα και ζωτικό χώρο για ανάπτυξη και δημιουργία νέου πλούτου, πυροδοτώντας την ατομική προκοπή και την κινητικότητα προς τα πάνω.
Ο ΕΝΦΙΑ
Στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού τόνισε ότι η μείωση θα είναι 8% μεσοσταθμικά ενώ συνολικά στη διετία 2019-2020 οι μειώσεις θα φτάσουν το 30%.
«Ο προϋπολογισμός», τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Διότι πρέπει να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού».
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και αυτό θα συμβεί λόγω των αλλαγών που θα φέρει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Σε ορισμένες περιοχές οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλότερες και πρώτιστος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χαθούν οι ελαφρύνσεις από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών θα έχουν μικρό έστω όφελος από τη νέα μείωση που θα γίνει το 2020.
Σε κάθε περίπτωση ρόλο κλειδί για την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ θα διαδραματίσουν οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν σε όλη την χώρα.
Προκειμένου να μην χαθούν οι μειώσεις θα γίνουν παρεμβάσεις στην κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε όλοι να βγουν κερδισμένοι.
Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν θα χάσει τη μείωση του 22% μεσοσταθμικά που έγινε φέτος, ενώ σε αυτή που θα γίνει το επόμενο έτος κάποιος θα έχει μείωση 10% άλλος 8% και άλλος ακόμα μικρότερη της τάξεως του 5%.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους θα αναπροσαρμοσθούν και οι αντικειμενικές αξίες ώστε αυτές να εξισωθούν με τις εμπορικές.
Έτσι, έχουν γίνει ήδη συναντήσεις με ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι έχουν ενημερώσει τη σχετική επιτροπή του υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο που θα πρέπει να υλοποιηθεί η σχετική διαδικασία, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι αρτιότερο, συγκριτικά με την προγενέστερη, του 2018.
από τη νέα αναπροσαρμογή προβλέπονται αυξήσεις σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που ευνοήθηκαν από την εκτόξευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου Airbnb) τα προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης και οι πλέον φθηνές περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου οι αντικειμενικές παρέμεναν σε χαμηλό επίπεδο.
Η εισφορά αλληλεγγύης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις