Εισαγγελική πρόταση απαλλαγής της Χρυσής Αυγής – πρόκληση για κάθε δημοκράτη
Σε πολίτες με μνήμη χρυσόψαρου φαίνεται πως απευθύνεται η εισαγγελική πρόταση για την απαλλαγή του Νίκου Μιχαλολιάκου και των άλλων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής
Σε πολίτες με μνήμη χρυσόψαρου φαίνεται πως απευθύνεται η εισαγγελική πρόταση για την απαλλαγή του Νίκου Μιχαλολιάκου και των άλλων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Μπορεί να πέρασαν 6 χρόνια -ή 75 μήνες όπως είπε και η Μάγδα Φύσσα- από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά ο χρόνος αυτός δεν είναι αρκετός για να σβήσει τα σημάδια στο «σώμα» του δημοκρατικού πολιτεύματος που επέφερε η δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, τα οποία δρούσαν ανενόχλητα επί χρόνια, κλιμακώνοντας τη δράση τους έως το 2013.
Δεν είναι τυχαίο που η δίκη για την Χρυσή Αυγή ξεκίνησε επί τη βάση ενός βουλεύματος – μαμούθ που συγκέντρωνε όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από χρυσαυγίτες, μεταξύ αυτών και η δολοφονική επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και κατά των Αιγύπτιων αλιέων. Γι’ αυτό και τα εγκλήματα αυτά δεν δικάστηκαν ξεχωριστά, αλλά υπό τον κοινό μανδύα του κατηγορητηρίου για μια εγκληματική οργάνωση που «όπλισε» και κατεύθυνε τη δράση των ταγμάτων εφόδου.
Γιατί πλέον το 2013 είχε καταστεί σαφές ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα «απλό» ακροδεξιό πολιτικό κόμμα, αλλά μια νεοναζιστική οργάνωση που δρούσε με οργανωμένο σχέδιο. Γι’ αυτό και η εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή του Νίκου Μιχαλολιάκου και των άλλων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης συνιστά πρόκληση για κάθε δημοκράτη πολίτη.
Και ως τέτοια δεν μπορεί να περάσει έτσι. Διότι το αντιφασιστικό κίνημα, που κάποιοι πιθανώς θεωρούν ότι βρίσκεται σε ύπνωση, γνωρίζει καλά πως η μάχη αυτή είναι κομβική. Και γι΄αυτό θα δοθεί. Μπορεί η Δημοκρατία να έχει νικήσει τη Χρυσή Αυγή που ως κόμμα το τελευταίο χρονικό διάστημα παραπαίει, καθώς έχουν κλείσει τα κεντρικά γραφεία της και έχει εξαερωθεί η πολιτική της δύναμη και η εκλογική της απήχηση, ωστόσο τίποτα δεν διαβεβαιώνει ότι το δικαστικό «ξέπλυμά» της δεν θα την αναστήσει.
Ήδη, άρχισαν οι οικονομικοί υπολογισμοί: πόση είναι η αναδρομική κρατική επιχορήγηση που θα πάρει το κόμμα αν απαλλαγούν τελεσίδικα οι κατηγορούμενοι; Η κρατική επιχορήγηση στη Χρυσή Αυγή διακόπηκε το 2013 από τη Βουλή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μπορεί να μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ. Χρήματα που μπορεί να ξαναστήσουν τους νεοναζί στα πόδια τους.
Πέραν όμως της χρηματοδότησης, το ενδεχόμενο τελεσίδικης απαλλαγής των βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα «ξεπλύνει» τους ίδιους, όπως και τους ψηφοφόρους τους, πάνω στους οποίους η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να στήσει το ψευδοκατασκεύασμά της περί δημοκρατικού ερείσματος.
Γι’ αυτό και η πρόταση της εισαγγελέως είναι πρόκληση για κάθε δημοκράτη πολίτη. Το δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένο, φυσικά, να ακολουθήσει την εισαγγελική πρόταση. Και η απόφαση μπορεί να είναι αυτή που αξίζει στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Και εν όψει της απόφασης αυτής, οι δημοκράτες πολίτες πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους νοσταλγούς της δράσης των νεοναζί.
Απαλλαγή όλων των πρώην βουλευτών προτείνει η εισαγγελέας
Την απαλλαγή όλων των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση καθώς και την απαλλαγή των υπόλοιπων κατηγορουμένων για το αδίκημα της ένταξης σε αυτή, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντίας Οικονόμου.
Κατά την εισαγγελική λειτουργό δεν προέκυψε ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα ούτε εντολή του Νίκου Μιχαλολιάκου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.
Αναφερόμενη στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η κ. Οικονόμου είπε ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις, κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».
Ενοχος μόνο ο Ρουπακιάς για τη δολοφονία Φύσσα
Είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την απαλλαγή των υπολοίπων 17 κατηγορουμένων της δολοφονίας Φύσσα από τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία και της απλής συνέργειας.
Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας ανέφερε «οι κατηγορούμενοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την ανθρωποκτόνο πρόθεση Ρουπακιά. Η εμφάνιση του Ρουπακιά στο σημείο, ήταν συμπτωματική στο σημείο της δολοφονίας» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Αν υπήρχε σχέδιο ο Ρουπακιάς θα ήταν ήδη στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενο τηλεφώνα».
Ακόμη η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν υπήρξε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας επικαλούμενη στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις ανέφερε στην αγόρευσή της: «Δεν ακούστηκαν φράσεις που να δείχνουν ότι δόθηκε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα ή ότι ήταν… Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Δεν προέκυψε ότι δόθηκε εντολή από αυτή».
«Άλλωστε ποιο θα ήταν το όφελος για τη Χρυσή Αυγή. Αν πράγματι ήταν προσχεδιασμένη η δολοφονία Φύσσα γιατί την διέπραξαν σε κεντρικό σημείο και όχι κάποια άλλο βράδυ σε άλλο απόμερο σημείο ώστε το έγκλημα να μη γίνει ορατό».
Το ξέσπασμα της Μάγδας Φύσσα
Εξαντλημένη μετά την εισαγγελική πρόταση για τη δολοφονία του γιου της, η Μάγδα Φύσσα παρενέβη στη δίκη.
Η κ. Φύσσα θέλησε να απευθυνθεί στην εισαγγελική λειτουργό και φώναξε προς τους δικαστές που ακόμη δεν είχαν σηκωθεί από τις θέσεις τους:
«Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω, αλλά θα ήθελα να την ρωτήσω: Στις 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει η κ. εισαγγελέας» ανέφερε η μητέρα του Παύλου Φύσσα.
Η αθώωση για τις επιθέσεις κατά του ΠΑΜΕ και των αιγύπτιων αλιεργατών
Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας εισηγήθηκε τη μετατροπή της κατηγορίας από κακούργημα σε πλημμέλημα για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής που έχουν παραπεμφθεί για συμμετοχή στην επίθεση κατά αιγύπτιων αλιεργατών και σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.
Ειδικότερα, σε ό,τι α αφορά στην επίθεση στους αιγύπτιους ψαράδες, το 2012, στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία για τους πέντε κατηγορούμενους της συγκεκριμένης υπόθεσης από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού.
Να σημειωθεί ότι κατά την επίθεση είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας από τους τέσσερις αλλοδαπούς αλιεργάτες.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει παρά τις εκκλήσεις του παθόντος. Θα είχαν φροντίσει οι δράστες να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα».
Για την επίθεση σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ, το 2013 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε και πάλι τη μετατροπή της κατηγορίας για τους τέσσερις κατηγορουμένους στη συγκεκριμένη υπόθεση. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, δηλαδή σε πλημμέλημα. Μάλιστα, όπως επισήμανε για την απλή σωματική βλάβη θα πρέπει να παύσει υφ’ όρων η ποινική δίωξη .
Κατά την εισαγγελέα δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος για τους κατηγορούμενους της επίθεσης καθώς «αν τον είχαν, θα είχαν πετύχει το σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν «αστυνομία» ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο». Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν θέλει κανείς να διαπράξει ανθρωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα».
Ποιο θα ήταν το όφελος για τη Χρυσή Αυγή;
«Άλλωστε ποιο θα ήταν το όφελος για τη Χρυσή Αυγή» αναρωτιέται στην πρότασή της η εισαγγελέας με κάθε ευκαιρία. Τόσο σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όσο και για τις δολοφονικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων ψαράδων.
Ποιο θα ήταν το όφελος; Γιατί δεν δολοφόνησαν αφού είχαν την ευκαιρία; Γιατί δεν το έκαναν κάπου πιο απόμερα; Ερωτήματα της εισαγγελέως που δείχνει να αναζητά την ψυχολογική ερμηνεία πίσω από τις πράξεις των χρυσαυγιτών και αμφισβητεί αν υπήρχε κάποια στρατηγική πίσω από τις επιθέσεις αυτές.
Μνήμη χρυσόψαρου έχει όποιος δεν μπορεί να ανακαλέσει ότι την περίοδο εκείνη τα τάγματα εφόδου όργωναν την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας, σπέρνοντας τρόμο σε μετανάστες, προκαλώντας τους δημοκράτες και επιχειρώντας να επιδείξουν δύναμη και σιδηρά πυγμή, προκειμένου να εδραιώσουν την πολιτική παρουσία τους και να αυξήσουν την εκλογική τους πελατεία.
Γι’ αυτό και η δράση τους δεν ήταν κρυφή. Διότι την επιδείκνυαν. Και η δράση των χρυσαυγιτών κλιμακώθηκε μέχρι που έφθασαν να δολοφονήσουν τον Παύλο Φύσσα.
Όμως, το δικαστήριο δεν έχει ανάγκη από ερμηνείες ή μαθήματα ιστορίας της δράσης της Χρυσής Αυγής, αλλά από ένα απλό και ξεκάθαρο «όχι στον φασισμό», όπως αυτό που θα ακουστεί το Σάββατο στις 14:00 στα Προπύλαια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις