Μητσοτάκης και Τσίπρας «σφάζονται» στην ποδιά της μεσαίας τάξης – Κόντρα για τις νέες παροχές
Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός σε μια υψηλών τόνων συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον διαξιφισμό μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα - Η «μονομαχία» για την οικονομία και η συναίνεση για τα εθνικά θέματα - Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μείωση ΕΝΦΙΑ και Εισφοράς Αλληλεγγύης
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πορεία της χώρας τόσο στο οικονομικό πεδίο -όπου οι εξελίξεις είναι θετικές αλλά οι ισορροπίες εύθραυστες απαιτώντας προσεκτικές κινήσεις- όσο και στο πεδίο των εθνικών θεμάτων λόγω της ολοένα εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και στη σκιά των καταγγελιών για κρούσματα αστυνομικής βίας, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2020, τον πρώτο της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως και αναμενόταν, εγκρίθηκε χάρη στις 158 ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Από τα αξιοσημείωτα ωστόσο της βραδιάς είναι το γεγονός πως με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείο Αμυνας, καθώς 250 βουλευτές ψήφισαν «ναι», στέλνοντας κι ένα σαφές μήνυμα προς το εξωτερικό.
Είχε προηγηθεί μια έντονη -ηπιότερη όμως συγκριτικά με προηγούμενες φορές- συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον διαξιφισμό μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν κυρίως για θέματα οικονομίας, με επίκεντρο την πολιτική για τη μεσαία τάση, ενώ εμφανίστηκαν συναινετικοί στα εθνικά ζητήματα, χωρίς πάντως να λείπουν οι εκατέρωθεν αιχμές. Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο ανέβασε αρκετά τους τόνους για τα ζητήματα αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεχώρισε η εξαγγελία του για μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης το 2020. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το 2020 ξεκινά η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, ενώ στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ενώ –όπως είπε- τα κέρδη ομολόγων και θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη και κρίσιμα έργα.
Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανέβηκαν οι τόνοι, με τον Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για απάτες.
«Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα σας για 4ο μνημόνιο, απάτη οι επιθέσεις σας για τα πλεονάσματα. Απάτη επίσης μέγιστη, η πολεμική σας για το χρέος, τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση όχι μόνο το ρύθμιζε επιτέλους προς όφελος της χώρας. Απάτη τρανή, η ανάπτυξη 4% που θα φέρνατε αμέσως με την εκλογή σας. Απάτη η δήθεν μεγαλοψυχία σας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Απάτη το δήθεν δημοσιονομικό κενό που σας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε, μεταξύ άλλων».
» Απάτη τερατώδης, επίσης, η δήθεν ελάφρυνση της μεσαία τάξης. Την οποία αντί να ελαφρύνετε την επιβαρύνετε. Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, την καρατόμηση του κοινωνικού μερίσματος, την κατάργηση της μόνιμης 13 σύνταξης, το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που ετοιμάζετε για τους μη μισθωτούς, την υποχρέωση για 30% αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών, και μια σειρά άλλα μέτρα, που αφορούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
» Απάτη επίσης η εκστρατεία σας για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλάσιο το χαρακτηρίζατε ψίχουλα. Και ενώ τα ψίχουλα δόθηκαν την τελευταία φορά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δικαιούχοι είναι μόλις 200 χιλιάδες νοικοκυριά. Είναι κουραστικό ακόμα και για μένα να απαριθμώ αυτή την αλυσίδα από απάτες».
Παίρνοντας τη σκυτάλη ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα παραγωγό απάτης. «Η απάτη και το ψέμα είναι λέξεις απαγορευμένες για εσάς» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν πέντε στάδια μετά από μια μεγάλη απώλεια. Αν κρίνω από το ύφος σας σήμερα είστε ακόμα στο στάδιο του θυμού εύχομαι να φθάσετε στο στάδιο της αποδοχής χωρίς να περάσετε από τα άλλα στάδια» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έγινε «μνημονιακότερος των μνημονιακών» επιβάλλοντας περισσότερους φόρους από όσους ζητήθηκαν. Απευθυνόμενος, δε, στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «οι πολίτες σας μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. (…) Προϋπολογισμός που γράφει τίτλους τέλους σε μια αποτυχημένη πολιτική. Η πρόγευση της νέας πορείας έχει αποτυπωθεί στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Σε 32 νομοσχέδια που ψηφίστηκαν και πολλά εκ των οποίων στηρίχθηκαν και από την αντιπολίτευση. Από τις επενδύσεις έως την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Σε ένα νέο σύνταγμα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο προϋπολογισμός «είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται από τους πολίτες» και αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα ελάφρυνσης που έχει λάβει η κυβέρνησή του.
Η Τουρκία και η επιθετική ρητορική της Άγκυρας
Αντίθετα, στα ελληνοτουρκικά θέματα υπήρξε κλίμα συναίνεσης μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει, μεταξύ άλλων, πως δεν διέκρινε σε αυτά που είπε ο Αλέξης Τσίπρας καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από την εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης ως προς τον τρόπο που ασκείται η εξωτερική πολιτική, στέλνοντας το μήνυμα πως «η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν διεκδικεί τίποτα, δεν εκχωρεί τίποτα και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να διασφαλίσουν την εθνική ακεραιότητα»
«Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Σ’ αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων. Έχουμε δίκιο, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε συμμαχίες. Που αποτυπώθηκαν και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Και ζητήσατε σαφή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, κάτι που το πετύχαμε. Έχουμε ισχύ, αλλά και φιλική διάθεση. Προϋπόθεση, λοιπόν, για κάθε συζήτηση με την Τουρκία είναι να εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική και την προκλητική πρακτική» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «πρέπει να αρχίσουν οι συνομιλίες για συνυποσχετικό προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Σημείωσε ότι «τα τελευταία 20 χρόνια, ορθώς η χώρα μας βασίστηκε σε μια διττή προσέγγιση, διαλόγου και πίεσης στην Τουρκία για να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα από την τουρκική επιθετικότητα και να οικοδομήσει μια νέα σχέση με τη γείτονα» και πρόσθεσε ότι «ορθώς πρωτοστατήσαμε ως χώρα στο ξεκλείδωμα της τουρκικής ενταξιακής πορείας την περίοδο 1999-2004, στηρίζοντας τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη γείτονα. Και αξιοποιώντας το πλαίσιο του Ελσίνκι για να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι παρά την αλλαγή ρότας της Τουρκίας «η Ελλάδα του διαλόγου, των αξιών και του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσει να υπάρχει…» και ανέφερε: «Θα ήταν απλό, να πούμε ότι σήμερα, η μόνη λύση είναι η ανάσχεση των ροών. Να επαναπροωθούμε στη θάλασσα τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν σταματάει η Τουρκία, παραβιάζοντας τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Να μιλάμε για ‘την εποχή των κανονιών’ και να βάζουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσής μας, να αποκαλύπτουν τους άκρως απόρρητους όρους εμπλοκής του Πολεμικού Ναυτικού».
Ακολούθως, εξήγησε ότι φιλειρηνική πολιτική δεν σημαίνει ότι δεν φροντίζουμε για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και πρόσθεσε ότι «θα είμαστε απέναντι στις φιλοπόλεμες κραυγές του εθνικιστικού τύπου, που ενισχύονται από ανεύθυνες κυβερνητικές διαρροές και εκθέτουν τη χώρα μας. Αλλά στηρίζουμε απόλυτα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων, για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή».
Αιχμές για Πρέσπες και σχέσεις με ΗΠΑ
Πέραν της οικονομίας, «απάτη μέγιστη και τρισάθλια» εκ μέρους της ΝΔ ήταν κατά τον Αλέξη Τσίπρα η καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως προδοτικής. Που τώρα, ορθώς, θα την τηρήσετε και θα την τιμήσετε».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε ξανά προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε σαφές μήνυμα του προέδρου Τραμπ, ότι ο EastMed πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επανασυγκληθεί». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ωστόσο διατράνωσε ότι «δεδομένους δεν πρέπει να μας θεωρεί κανείς».
Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι ως προς την τελευταία φράση του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «θεαματική στροφή στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με αυτά που πιστεύατε».
«Αφήσατε στην άκρη τις δηλώσεις για το ΝΑΤΟ. Και αυτό σημαίνει ότι εκτός του ΚΚΕ διαμορφώνεται στην αίθουσα αυτή για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση πλατιά διακομματική συμμαχία που θεωρεί τις σχέσεις με ΗΠΑ σχέση με βάθος και στρατηγικής σημασίας. Όμως κ. Τσίπρα δε είμαστε δεδομένοι για τις ΗΠΑ για κανέναν παρά μόνο για τον ελληνικό λαό και διαπραγματευόμαστε με όλους με γνώμονα συμφέρον του ελληνικού λαού. Οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται. Από πλευράς αμερικανικής έχει υπάρχει ρητή καταδίκη από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης που χαρακτηρίστηκε προκλητική» είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις εκκλήσεις για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, είπε: «Η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοιχτή στα θέματα εθνικά και αν υπάρχουν κάποιες εξελίξεις που θα με κάνουν να κρίνω ότι πρέπει να ενημερώσω αρχηγούς θα το κάνω με το σωστό τρόπο και για ζητήματα που δεν πρέπει να συζητούνται δημόσια. Ας κρατήσουμε το κεκτημένο της ενιαίας εθνικής γραμμής χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».
«Γκουαντάναμο» στο Κουκάκι
Την ίδια ώρα, αν και ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να υψώσει τους τόνους για το θέμα της επέμβασης της αστυνομίας σε οικία δίπλα σε κατάληψη στο Κουκάκι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην αναφερθεί ευθέως σε αυτό.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μόνο μία έμμεση αναφορά γενικώς στα θέματα της ασφάλειας. Στην αρχή της ομιλίας του υπενθύμισε ότι είχε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες, ότι θα μειώσει τους φόρους, ότι θα δημιουργήσει πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και ότι θα αποκαταστήσει το αίσθημα της ασφάλειας.
Προηγουμένως ο κ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει «χυδαία απάτη το δόγμα σας περί ασφάλειας, περί νόμου και τάξης» και είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό πως ούτε στο νόμο πιστεύει, καθώς όπως υποστήριξε: «Αν δεν σας βολεύει, όπως στην υπόθεση του Διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και άλλες πιο κρίσιμες υποθέσεις, τον αλλάζετε».
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν εξασφαλίζει ούτε και την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών «με τις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα» και πρόσθεσε:
«Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους, αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας».
Ο κ.Τσίπρας δήλωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών. Όταν καταργείτε κάθε είδους ασφάλειας στην εργασία. Όταν επιβάλλετε την ανασφάλεια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας. Όταν υπονομεύετε το όποιο αίσθημα ασφάλειας που με κόπο και θυσίες προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε, στις πιο ευάλωτες ιδιαίτερα ομάδες του πληθυσμού, σε ζωτικούς τομείς, όπως η Υγεία, και η Παιδεία».
Νέες μειώσεις φόρων
Τέλος, στα αξιοσημείωτα της βραδιάς είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο 2020 καθώς επίσης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.
«Μήνα με μήνα εντός του 2020, όσο θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι θα ξεκινήσει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα θα μειωθεί πρόσθετα ο ΕΝΦΙΑ κατά 8%, σε συνδυασμό με νέες αντικειμενικές αξίες. Γιατί το δίκαιο είναι να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και οι ακριβές ιδιοκτησίες της Μυκόνου» είπε και πρόσθεσε:
«Τέλος, στο τελευταίο Eurogroup, αποφασίστηκε ότι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα να επιστραφούν στη χώρα μας. Τα ελληνικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2022, θα ενισχυθούν με πάνω από 5 δισ. ευρώ, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης».
Εξήγγειλε δε, ότι μέσα στο έτοςθα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις