Φιλιππίνες : Πολιτική οικογένεια ένοχη για τη σφαγή 58 ανθρώπων
Πολιτική οικογένεια στις Φιλιππίνες, κρίθηκε ένοχη για τη σφαγή 58 ανθρώπων, ανάμεσά τους και 32 δημοσιογράφων το 2009, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου. Τρεις γενιές της ισχυρής οικογένειας Αμπατουάν καταδικάστηκαν σε ισόβια για πολλές ανθρωποκτονίες, σε μια δίκη με 101 κατηγορούμενους.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Δικαστήριο στις Φιλιππίνες έκρινε σήμερα ενόχους μέλη μιας πολιτικής οικογένειας ως εγκεφάλους της σφαγής 58 ανθρώπων, ανάμεσά τους και 32 δημοσιογράφοι, το 2009.
Γεγονός που έχει χαρακτηριστεί το πιο αιματηρό επεισόδιο εκλογικής βίας που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα.
Μέλη από τρεις γενιές της ισχυρής οικογένειας Αμπατουάν καταδικάστηκαν σε ισόβια για πολλές ανθρωποκτονίες, σε μια δίκη με 101 κατηγορούμενους.
Το χρονικό της σφαγής
Στις 23 Νοεμβρίου 2009, 58 άνθρωποι, εκ των οποίων 32 δημοσιογράφοι, που ταξίδευαν στην επαρχία Μαγκιντανάο, στο νησί Μιντανάο, είχαν δολοφονηθεί και τα πτώματά τους είχαν πεταχθεί σε ομαδικό τάφο.
Η οικογένεια Αμπατουάν, μια τοπική, ισχυρή πολιτική δυναστεία, που είχε δεσμούς που έφταναν ως την τότε πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο, κατηγορήθηκε πολύ γρήγορα.
Κατηγορήθηκε ότι συνωμότησε για να στηθεί ενέδρα στην αυτοκινητοπομπή αντίπαλης πολιτικής οικογένειας, την ώρα που ταξίδευε για να εγγράψει τον δικό της υποψήφιο στις εκλογές για τη θέση του κυβερνήτη της επαρχίας Μαγκιντανάο.
Η επίθεση εξελίχθηκε σε λουτρό αίματος το οποίο προκάλεσε ο ιδιωτικός στρατός της Αμπατουάν, .
Μεταξύ των νεκρών ήταν η σύζυγος και συγγενείς της αντίπαλης οικογένειας, δικηγόροι και 32 δημοσιογράφοι που εκτελέστηκαν στην άκρη του δρόμου.
Η απόφαση του δικαστηρίου
Στην πολυαναμενόμενη απόφαση ο Άνταλ Αμπουατουάν Τζούνιορ, ο οποίος την εποχή εκείνη φιλοδοξούσε να διαδεχθεί τον πατέρα του στη θέση του κυβερνήτη της επαρχίας, και τέσσερα άλλα μέλη της οικογένειάς του κρίθηκαν ένοχοι για τον φόνο 57 ανθρώπων και καταδικάστηκαν σε 30 χρόνια κάθειρξη.
Το πτώμα του 58ου θύματος δεν έχει βρεθεί ποτέ.
Αξιωματούχος του δικαστηρίου διάβασε τον μεγάλο κατάλογο με τα ονόματα των 101 κατηγορούμενων που καταδικάστηκαν.
Κάποιοι ωστόσο αθωώθηκαν, ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειας Αμπατουάν.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας την ισχύ τοπικών πολιτικών οικογενειών στις Φιλιππίνες που αψηφούν εντελώς τους νόμους και το κράτος δικαίου.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον εργαζόμενων στον Τύπο παγκοσμίως και μια από τις πλέον αναμενόμενες αποφάσεις δίκης στις Φιλιππίνες.
Παρακολουθούνταν στενά ως τεστ για το αν οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα μπορούν να αντισταθούν στην πίεση των ισχυρών συμφερόντων.
«Η δικαιοσύνη επικράτησε, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί “είμαι πολιτικά ισχυρός και άρα υπεράνω του νόμου”», δήλωσε η Σολεδάδ Μάουις, πρύτανης της Νομικής των Φιλιππίνων.
«Αυτό για εμένα είναι το πιο συγκινητικό», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις