Λιβύη : Ο Σαράτζ ζητά στρατό από ΗΠΑ, Βρετανία και Ιταλία ενώ περιμένει τους τούρκους στρατιώτες
Λίγες μόλις ώρες μετά την αποδοχή της πρότασης του Ταγίπ Ερντογάν για αποστολή στρατιωτικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης στο πλευρό του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ζητά βοήθεια και από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Αλγερία
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
«Χοντραίνει» το γεωπολιτικό πόκερ που λαμβάνει χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη.
Λίγες μόλις ώρες μετά την αποδοχή της πρότασης του Ταγίπ Ερντογάν για αποστολή στρατιωτικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης στο πλευρό του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ζητά βοήθεια και από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Αλγερία.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, με επιστολή του στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε -η οποία κοινοποιείται στους ηγέτες των παραπάνω χωρών- ο Σαράτζ ζητά «κάθε δυνατή βοήθεια» προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.
Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης του Σαράτζ με τον αντιπρόεδρο της λιβυκής κυβέρνησης και τους στρατιωτικούς ηγέτες της Τρίπολης, κατά την οποία «ενεργοποιήθηκε» το στρατιωτικό πρωτόκολλο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία στις 27 Νοεμβρίου.
Η κίνηση αυτή σημαίνει ουσιαστικά πως ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο των τούρκων στρατιωτών στην Τρίπολη, αφού η λιβυκή κυβέρνηση ζητά βοήθεια και από άλλες χώρες – συμμάχους, οι οποίες ενδεχομένως να είχαν ενστάσεις ως προς την παρέμβαση μόνο της Τουρκίας στην περιοχή.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Σαράτζ δεν απευθύνθηκε στη Γαλλία του Εμμανουήλ Μακρόν, γιατί το Παρίσι κατηγορείται για στρατιωτική συνεργασία με τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο Σίσι ενισχύει με ρωσικά τανκς τον Χαφτάρ
Στην αντίπερα όχθη, με ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα αναμένεται να ενισχύσει, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, ο πρόεδρος της Αιγύπτου τον στρατό του Χαφτάρ, προκειμένου να συνδράμει στην προέλαση του στην Τρίπολη έναντι των δυνάμεων της κυβέρνησης Σαράτζ.
Σύμφωνα με το «Middle East Monitor», τα αιγυπτιακά άρματα είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν ήδη οι δυνάμεις του Χαφτάρ.
Ο Στρατηγός αλ-Σίσι θα εξοπλίσει «προσωρινά» τον Στρατάρχη Χαφτάρ, με την προϋπόθεση ότι θα επιστραφούν στην Αίγυπτο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους και την επιτυχία του στόχου τους, που δεν είναι άλλος από την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης. Ο διακανονισμός μεταξύ Στρατηγού και Στρατάρχη έγινε με αυτό τον τρόπο ούτε ώστε να παρακαμφθεί η απόφαση του ΟΗΕ για αποφυγή των στρατιωτικών εξοπλισμών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη.
Η αιγυπτιακή απόφαση επήλθε αφότου το Κάιρο διαισθάνθηκε σοβαρές προθέσεις της Άγκυρας για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», υπέρ της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης του Σάρατζ, με την οποία η Τουρκία υπέγραψε πρόσφατα παράνομο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών.
Αυστηρό μήνυμα από τις ΗΠΑ
Στο μεταξύ, να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, υπενθυμίζοντας ότι στόχος παραμένει η έναρξη ενός ενδο-λιβυκού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα οδηγήσει στην απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA), εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «οι εξωτερικοί παράγοντες πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση. Όλες οι χώρες πρέπει να αποφύγουν να επιδεινώσουν την πολιτική σύγκρουση και να υποστηρίξουν την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη».
Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στη διαδικασία του διεθνούς διαλόγου για τη Λιβύη που διεξάγεται υπό την κοινή αιγίδα της Γερμανίας και του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των τριών σημείων και του σχεδίου που έχει εκπονήσει ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Γασάν Σαλάμε, το οποίο έχει καταγραφεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Γασάν Σαλάμε, και της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι που παρέχει ασφάλεια και ευημερία σε όλους τους Λίβυους. Καλούμε τους ηγέτες της Λιβύης να συμμετάσχουν στην Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή που πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος Σαλάμε» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κλείνοντας, σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα αυτής της δέσμευσης πρέπει να είναι η έναρξη ενός ενδο-λιβυκού διαλόγου, η αποκλιμάκωση, η απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων, η κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις