Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τα τέλεια μελομακάρονα

Τα τέλεια μελομακάρονα

Τα μυστικά τους: δεν ανακατεύουμε πολύ τα υλικά, τα πλάθουμε ισομεγέθη, τα ψήνουμε ομοιόμορφα σε προθερμασμένο φούρνο και τα μελώνουμε αμέσως μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, καθώς είναι ζεστά.

Προετοιμασία 20′ Ψήσιμο 15′

ΥΛΙΚΑ (για 30 μελομακάρονα)

150 ml ηλιέλαιο

Ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια

110 ml χυμός πορτοκαλιού

50 γρ. ζάχαρη άχνη

3 γρ. κανέλα σε σκόνη

1 γρ. (στη μύτη 1 κ.γ.) γαρίφαλο σε σκόνη

1 γρ. (στη μύτη 1 κ.γ.) μοσχοκάρυδο

2 γρ (½ κ.γ.) σόδα μαγειρική

6 γρ. μπέικιν πάουντερ

325 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Καρύδια τριμμένα για το πασπάλισμα

Για το σιρόπι

750 γρ. ζάχαρη

500 ml νερό

250 γρ. γλυκόζη (αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε γλυκόζη, την αντικαθιστούμε με μέλι, οπότε βάζουμε 500 γρ. μέλι, απλώς μπορεί να βγουν λίγο πιο βαριά τα μελομακάρονα)

250 γρ. μέλι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.

Ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, με έναν αβγοδάρτη, το ηλιέλαιο, το ξύσμα με τον χυμό πορτοκαλιού, την άχνη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο. Σταματάμε το ανακάτεμα.

Κοσκινίζουμε, μαζί σε ένα μπολ, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Τα προσθέτουμε στο μείγμα του λαδιού ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ή με τα χέρια. Δεν επιμένουμε καθόλου στο ανακάτεμα. Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι σταματάμε.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μπαλάκια βάρους περίπου 20 γρ. Αν θέλουμε, τα κάνουμε μικρότερα ή μεγαλύτερα. Το σημαντικό είναι να είναι όλα ίδιου μεγέθους για να ψηθούν σωστά. Πλακώνουμε λίγο τα μπαλάκια με τις παλάμες μας ώστε να γίνουν πιο πλατιά. Με τα δυο μας δάχτυλα κάνουμε πάνω τους δύο βαθουλώματα. Τα βάζουμε πάνω στη λαμαρίνα με τα βαθουλώματα προς τα κάτω. Φροντίζουμε να αφήνουμε μια μικρή απόσταση ανάμεσά τους για να έχουν χώρο να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά. Τα σιροπιάζουμε αμέσως μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο.

Σιρόπι: Μόλις βάλουμε τα μελομακάρονα να ψηθούν ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά εκτός από το μέλι. Οταν το σιρόπι μας είναι χλιαρό, λίγο προτού βράσει δηλαδή, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Βουτάμε τα ζεστά μελομακάρονα μέσα στο χλιαρό σιρόπι (40°C), για 10 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκι. Βουτάμε ένα-ένα τα μελομακάρονα στο τριμμένο καρύδι ώστε να καλυφθεί η επιφάνειά τους.

Πηγή: Γευσιγνώστης

Must in

Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Shiro Oguni έχει δηλώσει πως θέλει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία γύρω από την άνοια και να αλλάξει τις αντιλήψεις γύρω από από αυτήν και τη γήρανση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024