Κόκκινα δάνεια : Πρόσθετα μέτρα ζητά η ΤτΕ
Ανησυχούν οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια
Πρόσθετα μέτρα για τα κόκκινα δάνεια ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας.
Στην έκθεση νομισματικής πολιτικής που υπέβαλε στη Βουλήο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας επαναλαμβάνεται η θέση της κεντρικής τράπεζας για την ανάγκη εξέτασης και άλλων σχεδίων για τη μείωση των κόκκινων δανείων, πέραν της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής».
Η ΤτΕ αναφέρεται ειδικότερα στο σχέδιο που έχει προτείνει η ίδια και με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC).
Τα κόκκινα δάνεια
Όπως αναφέρει η Έκθεση της ΤτΕ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 σε 71,2 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,6 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2018 και κατά περίπου 36 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο ΜΕΔ.
Η υποχώρηση του αποθέματος των ΜΕΔ το εννεάμηνο του 2019 οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις και διαγραφές. Ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε το Σεπτέμβριο του 2019 σε υψηλό επίπεδο (42,1%).
Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι τα τελευταία έτη οι τράπεζες συνομολογούν κυρίως λύσεις ρύθμισης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για τα ΜΕΔ, σε αντιδιαστολή με ρυθμίσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.
Παρ’ όλα αυτά, στην πλειονότητα των περιπτώσεων επιλέγεται η λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και σπανιότερα της μείωσης του επιτοκίου και του διαχωρισμού του υπολοίπου οφειλής.
Ανησυχητικό παραμένει το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη συνομολόγηση της ρύθμισης.
Όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους για τη μείωση των ΜΕΔ, η στόχευση είναι ο δείκτης ΜΕΔ να έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021. Η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» που στηρίζεται στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS), θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού αυτού, αλλά πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλα μέτρα, λέει η ΤτΕ.
Πλειστηριασμοί για όσους έχουν κόκκινα δάνεια
Την ίδια στιγμή όμως η διαδικασίας με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πατάει γκάζι.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι το τέλος Απριλίου του 2020 ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να μπορέσουν όσοι περισσότεροι γίνεται να ενταχθούν στην σχετική ευνοϊκή ρύθμιση και παράλληλα να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους.
Μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα, οδηγώντας σε πλειστηριασμό την περιουσία όσων οφειλετών δεν προχωρούν στη ρύθμιση του δανείου τους.
Η αύξηση του αριθμού των ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό επισπεύδεται λόγω και των μεγάλων τιτλοποιήσεων δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες. Πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις, δηλαδή στεγαστικά ή επιχειρηματικά με εγγύηση ακίνητης περιουσίας, που θα αγοραστούν από fund.
Τη χρονιά που βαίνει προς το τέλος της οι πλειστηριασμοί έχουν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της Axia Research οι συνολικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν τον Νοέμβριο έφτασαν τους 2.244, αυξημένοι κατά 11% σε σχέση με τον Οκτώβριο και κατά 7% ετήσια βάση.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 11μηνου, οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν έφτασαν τους 16.256 με ετήσια αύξηση της τάξης του 12%, ενώ οι πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένοι έφτασαν του 25.747 με άνοδο της τάξης του 36% σε σχέση με τα περσινά αντίστοιχα επίπεδα.
- ΗΠΑ: Τα δώρα που έλαβε το ζεύγος Μπάιντεν από ξένους ηγέτες – Τα πιο ακριβά
- Μπραντ Πιτ και Ινές ντε Ραμόν: Πού επέλεξε το ερωτευμένο ζευγάρι να αλλάξει χρονιά
- Πυροτεχνήματα χτυπούν γυναίκα στο στήθος προκαλώντας της εγκαύματα δευτέρου βαθμού
- Από το Χόλιγουντ στο ΑΤ Γαλατσίου: Ο Ρούντι Γιάνγκμπλαντ, ο κινηματογράφος, το αλκοόλ και οι μπερδεμένες ρίζες
- Νέοι αγρότες: Αλλαγές στον κύκλο εργασιών της γεωργικής εκμετάλλευσης
- «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το πρόγραμμα